Srí Lanka, jedna z nejlepších prázdninových destinací Asie

Víte, že Srí Lanka je jedna z nejlepších prázdninových destinací Asie? A nemyslím si to jenom já! Skoro každý cestovatel, který na Ceylon zavítal, své návštěvy rozhodně nelituje!

Hned vám povím proč. :-)

Tři hlavní důvody, proč stále více turistů objevuje tento krásný ostrov obklopený Indickým oceánem jsou tyto: 

  1. Je to tu levné! Jídlo, transport, ubytování, prostě všechno! 
  2. Budete obdivovat nádhernou přírodu a hlavně, Srí Lanka není nudná a jednostranná. Najdete tu hory, národní parky s divokými zvířaty, krásné pláže a dechberoucí čajové plantáže. Od všeho něco.
  3. Exotika, divočina, něco nevšedního, ale přesto bezpečného. Nepotřebujete očkování ani strach ze „zlých“ lidí. Srí Lančani jsou všechno, občas vychytralí na turistech, ale jen ne zlí! 

Na Srí Lance jsem strávila dva týdny a byl to nezapomenutelný zážitek. Cestovalo se nalehko, jenom s batůžkem na zádech a místní dopravou s místními lidmi. Takové cestování vřele doporučuji, protože takhle poznáte jinou kulturu úplně nejlépe. 

Velké kufry jsme měli zamčené na letišti a jen tak pro zajímavost – jeden den uschování zavazadla stojí přibližně 17 Kč

A konečně se dostáváme k samotné cestě napříč ostrovem. 

Věřím, že vám popis cesty bude inspirací a třeba vám článek usnadní rozhodování, kam se letos vydat na dovolenou...

Srí Lanka - výhled

Cesta na Srí Lanku

Výlet za skalními chrámy do Dambulle 

Přiletěli jsme do Negomba. Negombo není hlavní město, hlavní město je Colombo, které je od Negomba vzdáleno jen pár desítek kilometrů a abych byla upřímná, ani do jednoho města jsme se nejeli podívat. Nějak nás to táhlo do přírody a menších měst. Takže hned druhý den po příletu do rozpálené a horké země, nás čekala dlouhá cesta do Dambully. Slyšeli jsme o krásných Cave Tepmles vytesaných do skály, které se právě nachází v Dambulle, v centrální části Srí Lanky. 

Cesta trvala několik hodin a nebudeme si nic nalhávat, tito snědí lidé jsou daleko menší a drobnější než my, Evropané, takže cesta v rozviklaném, těsném a přeplněném autobuse nebyla nejpohodlnější, ale o pohodlí pravým průzkumníkům přeci nejde!

5 skalních chrámu za to opravdu stálo a pokud k tomu připočítám opičky, které nás celou cestu pronásledovaly, Dambulla se vydařila. 

Srí Lanka - zvonice

 Sigiriya Rock a Chrám zubu

Další den jsme měli v plánu vylézt na Sigiriya Rock, ohromnou skálu, která je zapsána v památkách UNESCO

Den byl sice horký, turisticky proslulá památka není nejlevnější, ale výhled ze skály stál za to a tak celkově nás strmý výstup bavil. Opět jsme byli pod dozorem drzých opic!

Poté naše cesta pokračovala jižněji do města Kandy, kde určitě nevynechejte chrám zubu– Tooth temple a procházku kolem jezera (s varany, alespoň my jsme dva viděli).

Cesta do hor

Po městské kultuře nastal čas zavítat do hor. Noční výstup na 2243 metrů vysoký Adams Peak s 5500 schody nás čekal další noc. 

Výstup na Adams Peak a východ slunce nad horami se stal naším nejsilnějším zážitkem. Putování s místními poutníky na jejich posvátnou horu v nás zanechalo něco, na co se nezapomíná...

Po nočním dobrodružství se naše cesta ubírala dále na jih, přesněji do městeček Haputale a Ella.

Čajová plantáž a návštěva továrny na zpracování čaje nás v Haputule příjemně překvapila (dozvěděli jsme se zajímavé informace o sběru a zpracování čaje) a výlet na Ella Rock a little Adams Peak nás nadchnul v Elle. 

Tato hornatá část země je asi nejnavštěvovanější a není se čemu divit. Veškeré výlety, které jsme v dané oblasti podnikli neměly chybu. 

Pár dobrých a cenných rad:

  • Z Haputale jeďte do Elly rozhodně vlakem! Tak panoramatické výhledy a nekonečné čajové plantáže z autobusu asi neuvidíte.
  • V Elle požádejte o mapku, abyste se dostali na Ella Rock. Průvodci jsou drazí a zbyteční, podle mapky tam dojdete sami. 
  • V Haputale žije spousta muslimů, tak se nelekněte nočních modliteb ozývajících se z minaretů. 
  • Nejlepší jídlo v Elle se jmenuje Kottu. Malé kousky chleba nakrájené, osmažené a smíchané s čímkoliv si přejete. Hned bych si to dala znovu! 
  • Na vyhlídky a čajové plantáže se vydejte vždy brzy ráno, odpolední opar z horka vás jistě moc nepotěší!

Návštěva národních parků na Srí Lance

Po hornaté Srí Lance nás čekala další dobrodružství a to v národních parcích. Navštívili jsme hned dva – Uda Walave a Yala

Rada pro milovníky národních parků a divokých zvířat zní: 

  • V průvodci si přečtěte, ve kterém národním parku můžete spatřit nejvíce divokých zvířat v daném období, v danou denní dobu, v období sucha, v období dešťů...

My měli štěstí a viděli jsme docela dost slonů, nějakého toho krokodýla, divoké buvoly, barevné exotické ptactvo a opičky. A potom zvířátka, o kterých jsem ani nevěděla, že existují. :-)

Slon - Srí Lanka

Na konec naší cesty...

Konec naší báječné dovolené nám zpříjemnil jih země se svými nádhernými plážemi. Pokud se dostanete i na jih jako my, určitě zajeďte do Mirrisi a odpočiňte si na pohádkové pláži a nebo si ve Welligamě půjčte surf a sjeďte si pár vln. Welligama je vhodná i pro začátečníky, tak žádné výmluvy. Jo a pokud umíte řídit skútr, jednodenní výlet do „evropského města“ Galle se vyplatí! V Galle máte pocit, že projíždíte Itálií, Portugalskem...no určitě ne Srí Lankou. 

Ať jsou vaše prázdniny provoněné kari, ať vidíte divoké slony a potkáte milé lidi, kterých je ostrov plný!

Pokud Vás lákají další asijské země a rádi si své cesty plánujete sami, přečtěte si o Thajsku na vlastní pěst :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej