Užitečné rady, jak zvládnout spaní na letišti

Z pražského letiště na Ruzyni to sami znáte - někteří cestující při čekání na odlet chodí, jiní sedí a někteří spí. A právě spaní na letišti bude tématem dnešního článku, protože se o něj hodně z vás zajímá. Pokud budete mít dlouhé mezipřistání, uvíznete na letišti, nebudete chtít jezdit přenocovat do hotelu nebo si jen budete potřebovat během svých cest odpočinout, vyplatí se znát pár základních rad jak na to.

Seznamte se s letištěm předem

Než se do celého výletu pustíte, mrkněte se, jak to na letišti vůbec chodí. Je možné si někde ustlat, aniž by se na vás vrhla ochranka? Neuzavírá se třeba letiště na noc? Jsou na místě sprchy? Projděte si před cestou webové stránky letiště a podívejte se i na web SleepingInAirports, na kterém najdete kromě mnoha rad pro spaní na letišti také zkušenosti a názory cestovatelů k většině letišť z celého světa. Na letiště pak dorazte včas, ať nejsou všechna dobrá místa pro spánek už zabraná. Obzvlášť u těch mezinárodních a letišť s mnoha lowcost aerolinkami je hledání hezkého místa oříšek.

Mějte záložní plán

Může se vám stát, že vás ochranka letiště nebude chtít nechat v terminálu přespat anebo se bude vyptávat, kam a kdy letíte nebo proč spíte právě tady a nešli jste na noc do hotelu. Připravte si proto vždy dobrou odpověď, smutný a utrápený pohled a především náhradní variantu v případě vyhození z letiště. Ať pak nejste překvapení a víte co dělat, když se ocitnete třeba v zimě před budovou letiště.

Které místo na letišti je nejlepší?

Pokud se chcete vyspat, budete potřebovat hlavně klid a málo ruchu. Všechny volby ale budou mít své pro a proti. Bezpečnější a klidnější bývají místa za pasovou kontrolou, kde bude vždy méně lidí. Zkuste si také vysledovat, z kterých gatů odlétá nejvíc letadel a hledejte si místo co nejdál od nich. Na druhou stranu v uzavřené části letišť třeba obchody zavírají dříve a nedostanete už možnost nadýchat se čerstvého vzduchu, takže dobře zvažte, co je pro vás důležitější. Nezapomeňte ani na bezpečnost, čím víc kamer, tím lépe pro vás.

Najděte si vhodné místo na spaní

Základem pro "pohodlné" spaní je pochopitelně volba vhodného místa. Projděte si letiště a zjistěte, kde by to šlo nejlépe. Jsou na místě třeba volně přístupná kožená křesla nebo lavičky (ideálně nepřišroubované, abyste si mohli přisunout dvě k sobě)? Jakýkoliv podklad pro vás bude vždy lepší než spaní na zemi. A i když nakonec skončíte na podlaze, vybírejte si kvůli bezpečnosti místo u zdi, ideálně v rohu a pod dohledem bezpečnostních kamer. A pokud ne u kamer, pak u dalších spících cestovatelů (pozor na to, aby to nebyli bezdomovci).

Mějte správnou výbavu

Spaní vám může zpříjemnit hodně věcí, ale berte v potaz, že je pak musíte dostat taky do batohu. Spacák, karimatka, polštář nebo deka jsou fajn, ale máte je kam dát? Zkuste místo deky vzít ručník a podložku pod hlavu si udělat z batohu. Trocha teplejšího oblečení se také hodí, i když vyrazíte v létě. Lépe se pak usíná samozřejmě s maskou na oči, špunty do uší nebo s hudbou, takže se vyplatí přibalit třeba i sluchátka a přehrávač s vlastní muzikou. A protože na některých letištích se spát nesmí, vemte i sluneční brýle, třeba vás zachrání před "objevením".

Chraňte svá zavazadla

Většina lidí se při spaní bojí spíš o své věci než sami o sebe. Pokud tedy zavazadlo nemůžete odbavit, pak zkuste najít uzamykatelné skříňky, které najdete na většině letištích. O své příruční zavazadlo, ať už to bude třeba taška nebo batoh, se také postarejte co nejlépe. Při spaní ho vždy položte zipem dolů, ke stěně nebo tak abyste ho měli na očích a snažte se ho co nejlépe zabezpečit. Když na něm budete mít alespoň část těla, měli byste si případného pohybu všimnout. Hodně cestovatelů doporučuje i osvědčené plastové stahovací svorky na kabely, které stojí pár korun a zavazadlo s nimi přivážete třeba k lavičce.

Nezapomeňte na občerstvení

Nemáte-li peněz nazbyt, pak se vyhněte nákupům na předražených letištích a nakupte si jídlo předem do zásoby. Malá svačina v podobě bagety je lepší než nic, jídelní automaty vás zachránit nemusí a restaurace nemusí mít otevřeno nonstop. Na pražském letišti je pro nákup ideální Billa mezi terminálem 1 a 2. Nezapomeňte ani na pití - PET lahev můžete naplnit zadarmo vodou třeba na toaletě, takže ji nevyhazujte, dokud nemusíte.

Spaní na letišti

Může se vám hodit

Na některých letištích můžete najít různé "bonusy", které se vám budou hodit před spánkem i po něm. Některá letiště instalují nabíjecí sloupy pro dobití třeba mobilního telefonu, někde se osprchujete (zdarma např. Dubaj, Sydney, za poplatek Londýn, Frankfurt) nebo rovnou zajdete do lázní (Amsterdam, Hongkong, New York). Anebo si pobyt na letišti vychutnáte na maximum - třeba v Singapuru mrknete do botanické zahrady nebo skočíte do bazénu včetně tobogánu. I na spaní je mimochodem singapurské letiště nejlepší na světě.

Co když neusnete

Pokud míříte na své první nocování na letišti, je dost možné, že se vám prostě nepovede usnout. Připravte si proto nějakou náplň, kterou se zabavíte - ideální je kniha, díky níž třeba i usnete, příp. křížovka, časopis, tablet apod. A když ani to nepomůže, zkuste se třeba pobavit s nějakým dalším nespavcem, alespoň zlepšíte cizí jazyk a něco zajímavého se dozvíte.

Probuďte se

Máloco asi naštve tolik, jako když si na letišti zdřímnete a uletí vám letadlo. Nařiďte si budík, příp. klidně několik budíků, ať máte jistotu. A když se budete bát, že je přes ruch na letišti stejně neuslyšíte, zkuste si z papíru udělat cedulku s prosbou o probuzení, někdo vás nakonec probudí.

Nejlepší letiště na spaní pro rok 2015 podle SleepingInAirports

1.Singapore Changi International Airport, Singapur

2.Seoul Incheon International Airport, Jižní Korea

3.Helsinki Airport, Finsko

4.Munich International Airport, Německo

5.Vienna International Airport, Rakousko

6.Porto Francisco Sá Carneiro Airport, Portugalsko

7.Tokyo Haneda International Airport, Japonsko

8.Tallinn International Airport, Estonsko

9.Stockholm Arlanda International Airport, Švédsko

10.Taipei Taoyuan International Airport, Tchajwan

Nejhorší letiště na spaní pro rok 2015 podle SleepingInAirports

1.Reykjavik-Keflavik International Airport, Island

2.Paris Beauvais-Tille International Airport outside Paris, Francie

3.Bergamo Orio al Serio International Airport, Itálie

4.London Luton International Airport, Anglie

5.Christchurch International Airport, Nový Zéland

6.New York City LaGuardia Airport, USA

7.Brussels Charleroi Airport, Belgie

8.Rome Leonardo da Vinci – Fiumicino International Airport, Itálie

9.Sydney International Airport, Austrálie

10.Los Angeles International Airport, USA


Pokud raději upřednostňujete pohodlí, vyzkoušejte naše ubytování u Letiště Praha v soukromí.

Mohlo bys se vám také hodit Jak zvládnout dlouhý let?

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej