Víza, pasy, občanky - co a kam budete potřebovat?

Jeden článek na téma cestovních dokladů jsme už na blogu měli, ale protože se nás čím dál víc ptáte třeba i na víza, rozhodli jsme se sepsat jeden nový článek. Přečtěte si, do které země budete potřebovat vízum, kde je nutný pas a kam postačí jenom občanský průkaz.

Kde je povinné vízum?

Svět se sice neustále sbližuje, ale přesto jsou pořád desítky zemí, kam vás bez víza nepustí. A protože by to byla škoda, pokud se tam těšíte, nezapomeňte se na vízovou povinnost informovat. Berte také v potaz, že se neobejdete bez cestovního pasu. Cena víz se pohybuje v rozmezí od cca 400 Kč do výše několika tisíců. 

Tyto země požadují pro vstup vízum a cestovní pas:

Afgánistán, Alžírsko, Angola, Anguilla, Austrálie, Ázerbajdžán, Bahrajn, Bangladéš, Barma, Bělorusko, Benin, Bhútán, Burkina Faso, Burundi, Cookovy ostrovy, Čad, Čína, Džibuti, Egypt, Eritrea, Etiopie, Fidži, Haiti, Gabon, Ghana, Gruzie, Guinea, Guyana, Indie, Indonésie, Írán, Irák, Jemen, Jordánsko, Jižní Súdán, Kajmanské ostrovy, Kambodža, Kamerun, Kapverdy, Katar, Kazachstán, Keňa, Kiribati, Komory, Kongo, Kuba, Laos, Lesotho, Libanon, Libérie, Libye, Madagaskar, Malawi, Mali, Marshallowy ostrovy, Mauretánie, Maledivy, Mozambik, Montserrat, Myanmar, Namibie, Nauru, Nepál, Niger, Nigérie, Omán, Pákistán, Pobřeží Slonoviny, Portoriko, Rusko, Rwanda, Saudská Arábie, Senegal, Severní Korea, Sierra Leone, Somálsko, Středoafrická republika, Srí Lanka, Súdán, Surinam, Svatý Tomáš, Sýrie, Šalamounovy ostrovy, Tádžikistán, Tanzánie, Togo, Turkmenistán, Tuvalu, Uganda, Uzbekistán, Vietnam, Zair, Zambie, Zimbabwe

Vízum

Kde není povinné vízum, ale cestovní pas?

Mimo Evropu budete vždy potřebovat cestovní pas, který si můžete nechat zhotovit za 600 Kč na svém obecním úřadě. Jeho platnost je 10 let, vyřízení trvá 30 dní a výrazně s ním rozšíříte své cestovní možnosti. Cena rychlopasu je nyní 4 000 Kč a platnost je jako u běžného pasu 10 let. Vlastnictví cestovního pasu vám ale neumožňuje trvale pobývat ve všech zemí, jak se někteří cestovatelé mylně domnívají. Počet dní bez pobytového víza je obvykle maximálně 90 dní nebo se za něj platí až při vstupu. Pozor i na to, že vízum budete při pobytu delším než tři měsíce potřebovat i v některých zemích Evropy, kam jinak můžete jen s občankou bez pasu. Aktuální informace a detailnější rozpis podmínek pro bezvízovou povinnost (např. omezení období během 6 měsíců) byste vždy měli najít na webu ministerstva zahraničí.

Cestovní pas

Do těchto zemí můžete na 90 dní bez víza:

Albánie, Andorra, Antigua a Barbuda, Argentina, Arménie, Azory, Bahamy, Barbados, Belize (30 dní), Bolívie, Bosna a Hercegovina, Botswana, Brazílie, Brunej, Černá Hora, Dominika, Dominikánská republika, Ekvádor, Filipíny (30), Gambie, Grenada, Guatemala, Honduras, Hongkong, Chile, Izrael, Jamajka (30), Japonsko, Jihoafrická republika, Kanada (180), Kolumbie, Jižní Korea, Kosovo, Kostarika, Kuvajt (30), Kyrgyzstán (60), Macao, Malajsie, Makedonie, Maroko, Mauricius, Mexiko, Mikronésie (30), Moldavsko, Monako, Mongolsko (30), Nikaragua, Nový Zéland, Palau, Panama, Paraguay, Peru (180), Salvador, Samoa, San Marino, Seychely, Singapur, Spojené Arabské Emiráty, Srbsko, Svatá Lucie, Svatý Kryštof a Nevis, Svatý Vincenc a Grenadiny, Svazijsko (30), Thajsko (30), Tchaj-wan, Tonga, Trinidad a Tobago, Tunisko, Turecko, Ukrajina, Uruguay, USA, Vanuatu, Vatikán, Venezuela, Východní Timor

Kde vám bude stačit občanský průkaz?

Míříte-li do Evropy v rámci zemí Schengenského prostoru a EU, bude vám k cestování stačit pouze občanka. "Volně" tak můžete cestovat do těchto zemí: Albánie, Belgie, Bosna a Hercegovina, Bulharsko, Černá Hora, Dánsko, Estonsko, Finsko, Francie, Chorvatsko, Irsko, Island, Itálie, Kypr, Litva, Lichtenštejnsko, Lotyšsko, Lucembursko, Maďarsko, Makedonie, Malta, Německo, Nizozemsko, Norsko, Polsko, Portugalsko, Rakousko, Rumunsko, Řecko, Skotsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko, Velká Británie, Wales.

Občanský průkaz

Co dělat při ztrátě dokladů

Postihne-li vás nepříjemnost v podobě ztráty nebo krádeže dokladů, ať už víza, pasu nebo občanky, navštivte co nejrychleji oddělení místní policie. Tam s vámi sepíšou protokol, díky němuž předejdete dalším možným problémům. S protokolem pak zamiřte na nejbližší místní konzulát nebo velvyslanectví ČR (seznam úřadů v zahraničí), které vám pro návrat do České republiky vystaví jednorázový náhradní cestovní doklad přibližně za 400 Kč. Aby to vůbec šlo, bude nutné ověřit vaši totožnost - buď s sebou budete mít někoho s doklady, kdo pravost vašich údajů potvrdí, nebo využijete své naskenované dokumenty v e-mailu či online úložišti (pokud jste na to před cestou nezapomněli). Pokud v dané zemi nebude žádné zastupitelství ČR, potom hledejte zástupce jiného státu EU, který by vám měl pomoci na základě tzv. konzulární ochrany občanů EU.

Co byste měli vědět ještě dalšího o cestovních dokladech si můžete přečíst v článku o cestovních dokladech.


Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej