Austrálie - Severní teritorium

Náš malý seriál o Austrálii již pokračuje čtvrtým dílem. Tentokrát vám představím sever a střed tohoto nejmenšího světadílu. Severní teritorium se vyznačuje některými zvláštnostmi. Třebaže se jedná o velkou plochu, nemá status státu, tudíž jeho legislativu může upravovat federální vláda Australského svazu. Třebaže se jedná o rozlehlé území, je řídce osídlené. Převážnou část tvoří domorodci, kterým se v poslední době říká Austrálci. Možná je znáte pod dřívějším jménem Aboridžinci.

O původních obyvatelích Austrálie

Austrálci jsou původními obyvateli Austrálie. Jejich původ se odvozuje od Asiatů, kdy mezi Malajsií a Austrálií existoval pevninský most a mohla probíhat přirozená migrace. Při objevení Austrálie britským mořeplavcem Jamesem Cookem populace Austrálců čítala na jeden milión lidí. V důsledku kolonizace se počet domorodců snížil na sedmdesát tisíc jedinců. Osadníci nepovažovali původní obyvatele za lidi a beztrestně je zabíjeli. Na začátku 21. století se Australané za své chování Austrálcům omluvili a snaží se různými zákony narovnat staré křivdy. V současné době se počet zdecimovaného původního obyvatelstva pohybuje pod půl miliónem lidí. Přestože se jejich podmínky a postavení ve společnosti zlepšují, pořád platí, že jsou postiženi chudobou, nezaměstnaností a nízkým stupněm začlenění do většinové populace tohoto království.

Arnhemská země

Významnou oblastí Austrálců je Arnhemská země, která se nachází na severním poloostrově kontinentu a tvoří severovýchodní část Severního teritoria. Tato oblast se rozkládá na 90 tisících kilometrech čtverečních. Zde se nachází i turisticky zajímavý národní park Kakadu. Do NP Kakadu se nejlépe dostanete z hlavního města teritoria Darwinu, které disponuje mezinárodním letištěm. Po kvalitní silnici se k hranicím parku dostanete za dvě hodiny.

Kakadu černý - Austrálie

Jméno parku je odvozeno od australského papouška kakadu. Známý kakadu je kakadu bílý, ale erbovním ptákem teritoria je kakadu černý. Ten nás také vítal při vjezdu do parku. Park je rozlehlý a svou rozlohou se vyrovná Slovinsku. Pobyt v parku je poněkud komplikovaný, neboť noclehy jsou možné pouze v kempech, nebo se můžete pokusit si zajistit ubytování v jediném městě, kterým je Jabiru. Ve městě samotném je základní vybavenost: policejní stanice, čerpací stanice, obchod, restaurace a pošta. Město samotné vzniklo ještě před vyhlášením národního parku (1981) jako hornické městečko. Nedaleko se nachází uranový důl. Ve městě žijí hlavně horníci, pracovníci parku, neboť ústředí parku se nachází nedaleko, a pak mnoho Austrálců. V poledne jsme ve městě zastihli pouze znuděné Austrálce, kteří bezcílně bloumali středem města.

Za krokodýly k Yellow Water River

Raději jsme město rychle opustili a dojeli jsme do luxusně zařízeného kempu, který nabízí uprostřed vyprahlé země zázemí s dvěma bazény. Ubytovali jsme se v chatce. Jedna noc nás vyšla draze, ale Austrálie nepatří mezi levné destinace. 

Cooinda

Kemp jsme si zvolili proto, abychom brzo ráno mohli vyrazit organizovaně na prohlídku Yellow Water River, ve které žijí krokodýli. I když se jednalo o organizovanou výpravu, mohli jsme si užít klidného probouzejícího se rána. Setkali jsme se s ptactvem i na krokodýly došlo. Naštěstí jsme byli v bezpečí motorových lodí.

Svítání na Žlutovodé řece - Austrálie

Krokodýl - Austrálie


Národní park Nitmiluk

Dalším zajímavým parkem, který se nachází jižně od NP Kakadu je národní park Nitmiluk. Nejbližším městem je Katherine, kde je výhodné se ubytovat. Hlavním lákadlem tohoto národního parku je soutěska Katherine George.

Soutěska Katherine - Austrálie

I sem se podnikají organizované výlety. Plavíte se na lodích soutěskou a necháváte se unášet krásou tohoto přírodního divadla. Sem tam se objeví krokodýl a průvodce vás upozorní i na písčité břehy, kam krokodýli, respektive samice, kladou vejce. Přesto pro mne největší zážitkem byla skalní kresba původních obyvatel.

Malba na skále - Austrálie

Národní park Uluru a Kata Tjuta

Pokud se chcete dostat Austrálcům nejblíže, je nejlepší navštívit národní park Uluru. Ten se regulérně nachází uprostřed kontinentu v oblasti, které se říká Rudý střed. Je to dáno zabarvením půdy doruda. Střediskem je městečko Yulara, které je výchozím bodem pro prohlídky NP Uluru a NP Kata Tjuta. Dopravit se sem můžete letadlem nebo autem. Já doporučuji letět do Alice Springs, kam létá řada spojů za neturistické ceny letenek, a zbylých pět set kilometrů dojet autem. Vjezd do NP Uluru je zpoplatněn, tak s tím počítejte. 

Uluru - Austrálie

Uluru je nejobjemnějším monolitem světa a nemůžete ho při své návštěvě Austrálie vynechat. Kdo tvrdí, že byl v Austrálii a nebyl u Uluru, ten v Austrálii nebyl. Je to naprostá jednička v turistických lákadlech této země. Uluru je centrem austrálské kultury a ve zdejším turistickém centru se můžete s domorodci blíže seznámit.

Uluru při západu slunce - Austrálie

Uluru můžete obejít, připravte si zásobu vody, neboť stanoviště sice nabízejí pitnou vodu, ale mně moc nechutnala. Na obchůzku budete potřebovat průměrně tři hodiny. Je možné na Uluru i vylézt, ale místní žádají, abyste to nepodnikali, neboť tato hora je pro ně posvátná. Pohled na Uluru je majestátní z povrchu zemského. Pokud se budete rozhodovat, zda chcete zažít západ či východ slunce, vřele vám doporučuji západ slunce. Východ slunce není tak zajímavý a hlavně v noci i po ránu je chladno a teploty se blíží k nule. Přes den se opět vrátí ke čtyřicítkám!

Skalní útvar Kata Tjuta

Padesát kilometrů od Uluru se nachází skalní útvar Kata Tjuta (Mnoho hlav), který určitě stojí za návštěvu též. I toto místo má pro Anangy (domorodý kmen) velký duchovní význam

Kata Tjuta - Austrálie

Když budete mít štěstí jako my, uvidíte při přejezdu divoké velbloudy. Ti se zdejší pustinou prohánějí necelých sto let. Při stavbě železnice, která spojuje sever Austrálie s jihem, se ke stavbě používali jako tažná zvířata právě velbloudi, kteří byli dovezeni z Afghánistánu, proto se té trati říká Ghan. Jelikož však koleje prochází vzdáleným Alice Springs, je vidět, že přezdívka koráby pouště je pro dromedáry přiléhavá.

Ghan - Austrálie

King´s Canyon

Dalším zajímavým místem Severního teritoria je King´s Canyon (Královský kaňon), který se nachází mezi městem Alice Springs, což je správní středisko pro Rudý střed, a městečkem Yulara. I sem vede dobře udržovaná silnice. Poblíž kaňonu je opět kemp, abyste měli kam hlavu složit. Zde jsme narazili na čerpací stanici s nejvyššími cenami za pohonné hmoty, což je dáno odlehlostí a naprostým nedostatkem konkurence.

King´s Canyon - Austrálie

King ´s Canyon detail - Austrálie

Kaňon je úchvatný, třebaže nedosahuje parametrů světově známých kaňonů. Procházka dne kaňonu je naprosto nenáročná a zabere vám maximálně hodinu. Pokud však vyrazíte na obchůzku kaňonu, tak vám radím, běžte ve směru hodinových ručiček od parkoviště. Na začátku je poměrně strmé stoupání na hranu kaňonu, ale pak už jdete příjemnou cestou po okraji a držíte výšku. Nezapomeňte však na pokrývku hlavy a hlavně zásobu vody! Informační tabule doporučují pevné šněrovací boty, ale byli jsme nezodpovědní a zvládli jsme to i v sandálech.

King´s Canyon

King´s Canyon - pohled dolů

Závěrem doporučuji návštěvu Rudého středu, protože Uluru je dech beroucí zážitek a stmívání nad monolitem je nezapomenutelné. Byl to vrchol mého pobytu v Austrálii. I když tam s vámi budou stovky ostatních turistů, není to rušivé. Nezapomeňte na zásoby vody a pohonných hmot. Mějte lehké oblečení přes den a opalovací krém s vyšším faktorem a na noc si zabalte teplé prádlo. Nevyhnete se pobytu v kempech, ale jsou naprosto výborně vybavené, je zde pitná voda, plynové vařiče, místa pro grilování, čisté umývárny se sprchami i čisté záchody.

Přečtěte si také předchozí články o Austrálii - Q jako australský Queensland nebo Za australskou zvířenou. A až poletíte z pražského Letiště Václava Havla, vyzkoušejte třeba naše parkování u letiště - Parkování R7, budeme se na Vás těšit.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej