Berlín – rozdělené město?

Jaro je už tady a s ním se opět otevírají možnosti výletu. Pro začátek se vám pokusím představit hlavní město našich sousedů. Berlín není daleko a na jarní eurovíkend je jak dělaný. Berlín je nejen hlavním městem Německa, ale má obdobné postavení jako Praha, je jednou ze spolkových zemí. Brémy spolu s Hamburkem a zmíněným Berlínem mají výsostní postavení. Všechna tři města mají statut spolkové země Spolkové republiky Německo.

Berlín jako hlavní město

Berlín je od středověku hlavním městem, od roku 1701 Pruska a od sjednocení Německa Bismarckem v roce 1871, hlavním městem celé říše. Pro nás není bez zajímavosti, neboť na jeho území vznikla protestantská česká vesnice, kde se mluvilo česky ještě před 70 lety. 

Novodobá historie města

Novodobá historie města již tak benevolentní není. Sice ještě v srpnu roku 1936 se v Berlíně konaly letní olympijské hry, ale již byly poznamenané nacistickou propagandou. Přesto se Berlín honosí titulem Olympijské město. Největšího zmaru se město dočkalo na sklonku druhé světové války v roce 1945. Berlín je masivně bombardován spojenci a 40 % obytných domů se ocitá v troskách. V průběhu roku Německo kapituluje a město je rozděleno do čtyř okupačních zón: sovětské, francouzské, britské a americké. Rozdělenost světa se markantně projevuje právě v Berlíně. Již v roce 1948 začala blokáda části města a trvala tři čtvrtě roku. Díky leteckému mostu obyvatelé „západních“ sektorů přežili. Vrcholem studené války je stavba Berlínské zdi v srpnu 1961, která se proměňovala v průběhu doby z plotu na vysoké betonové dílce, a vydržela až do listopadu 1989. V roce 1991 se Berlín stává hlavním městem sjednoceného Německa a do Berlína se vracejí zastupitelské úřady, sídlo vlády i parlamentu.

Je dobré ještě připomenout, že sovětský sektor se porušením dohod o Berlínu stal hlavním městem Německé demokratické republiky a zbylé sektory byly přeměněné na zvláštní politický útvar Západní Berlín, který oficiálně nebyl součástí Spolkové republiky Německo. Toho v 60. a 70. letech využívali mladí svobodomyslní muži z alternativních komunit (hippies), kteří hromadně přesidlovali ze SRN do Západního Berlína, aby se vyhnuly vojenské povinnosti, neboť Západní Berlín nesměl disponovat armádou. Takže v říjnu 1990 došlo oficiálně ke spojení tří německých států: NDR, SRN a Západního Berlína.

Takže stále po letech je na Berlínu fascinující jeho poválečné rozdělení. Nejznámějším berlínským hraničním přechodem je tzv. Checkpoint Charlie na Bedřichově ulici (Friedrichstrasse), který v turistické podobě funguje nadále. 

Check Point Charlie - Berlín, Německo

Check Point Charlie, ulice - Berlín, Německo

Pokud máte zájem a několik eur, můžete si od „zaměstnanců“ v dobových uniformách nechat dát razítka do pasu. Pro mne bylo zajímavější sledovat v chodníku i ve vozovkách ulic čáru, která vyznačuje místo, kudy procházela Zeď. Je to stále jizva na vzhledu města. V blízkosti naleznete památník věnovaný Zdi i Muzeum trabantů.

Berlínská zeď, značka - Berlín, Německo

Berlínská zeď - Berlín, Německo

Svět trabantů - Berlín, Německo

Další nepřehlédnutelnou dominantou Berlína je komunistická televizní věž na Alexandrově náměstí. Z věže je pěkná vyhlídka na rovinaté město. Jen doporučuji zajít hned po ránu do pokladny, koupit si vstupenky na určitou hodinu a jít se kochat okolím.

Berlínská TV - Berlín, Německo

Zajímavá je Červená radnice, která je od úpatí věže doslova pár kroků. Možné je i zavítat do Berlínského dómu

Červená radnice - Berlín, Německo

Berlínský dóm - Berlín, Německo

Pokud máte více času, můžete se projít po vyhlášené a nejdražší ulici Berlína, která se jmenuje Pod lipami (Unter den Linden), která vás dovede k pomyslnému středu města – k Braniborské bráně. Před lety se k ní nemohlo a z dálky jste jen viděli okupanty v sovětských uniformách a průhled branou byl na šedivou Zeď. 

Braniborská brána - Berlín, Německo

V současnosti můžete bránou procházet a máte krásný výhled do ulice 17. července – Spolkové ulice 2, která protíná zelené plíce města. Napravo se rozprostírá Říšský sněm, který v roce 1933 nacisté zapálili a teď už je opravený a s novou přístavbou plní opět funkci Spolkového sněmu.

Říšský sněm - Berlín, Německo

Pokud projdete zelenými plícemi stále rovnou ulicí, dojdete až na nechvalně vyhlášenou stanici metra ZOO, kterou koncem 80. let smutně proslavila dětská narkomanka knihou My děti ze stanice ZOO. 

Stanice ZOO - Berlín, Německo

Nedaleko odtud se nachází luxusní berlínská třída Kurfürstendamm. Vyhlášenou budovou této ulice je torzo Pamětního kostela císaře Viléma, který byl dominantním zobrazením Západního Berlína.

Kostel císaře Viléma - Berlín, Německo

Kostel císaře Viléma, interiér - Berlín, Německo

Nedaleko odtud se nachází nádherný barokně-rokokový zámek Charlottenburg, který je největším palácem ve městě. Palác se začal stavět v 17. století a významnou rokokovou úpravou prošel ve století osmnáctém. Zámek je obklopen nádherným parkem a lesy a je právem nejnavštěvovanější památkou Berlína. Určitě si na jeho prohlídku vyhraďte alespoň půl den. Zajímavostí je, že byl stavěn původně jako sídlo knížat z Lobkovic, posléze se zámek stal ústavem šlechtičen. Název nese po Žofii Šarlotě Hannoverské.

Charlottenburg - Berlín, Německo

Charlottenburg, park - Berlín, Německo

Současný Berlín

Berlín v současné době má stále pověst svobodomyslného města, kde je mnoho příležitostí k alternativním způsobům života. Není bez zajímavosti, že první obchody s „nečerstvými“ potravinami se objevily zde. Však proč vyhodit včerejší pečivo, když se může za zlomek ceny prodat druhý den? A takových případů bychom našli po celém městě více. Město je městem mladých umělců, kteří se zde sdružují v komunitách. Nikoho ani nepřekvapí, že Berlín na řece Sprévě je městem muzeí. Pokud vás zajímají muzea, máte v Berlíně nepřeberné množství, dokonce tu je Muzejní ostrov, na kterém naleznete: Bode Museum, Pergamonmuseum, Neues Museum, Alte Museum a řadu galerií.

Staré muzeum - Berlín, Německo

Jak se dostat do Berlína? 

Je to poměrně jednoduché, pokud vyrazíte vlastním autem, jste v Berlíně, který je od Prahy vzdálený asi 350 kilometrů, za 4 hodiny. Vlakem to trvá zhruba 5 hodin a přímé spojení z naší republiky samozřejmě existuje a denně do Berlína jezdí několik mezinárodních spojů. Nejkratší možností se může jevit letecká doprava, kdy doba letu může činit pouhých 40 minut. Jenže přímé spojení díky relativní blízkosti a velké nabídce vlakových a autobusových spojů neexistuje. Takže byste museli do Berlína přestupovat v některé evropské destinaci a časově a ani finančně se to nevyplatí.

Pár užitečných informací na závěr...

V Berlíně se bez problému domluvíte německy (pochopitelně) i anglicky. Německá kuchyně není nikterak zajímavá, ale dobře se najíte v restauracích i u pouličních stánků. Však kdo by odolal voňavému bratwurstu či carrywurstu? A řízkem (schnitzel) také netrefíte špatně. Berlín nabízí veškeré možné typy ubytování od luxusních hotelů po jednoduché penzióny, takže je z čeho vybírat. 

Pro pohyb po městě doporučuji zakoupit berlínskou kartu (Berlin WelcomeCard), která je ve více časových variantách a umožňuje vám využít všech hromadných dopravních prostředků ve městě, včetně městských linek vlaků, součástí jsou i různé slevy do obchodů, muzeí a restaurací a navrch obdržíte mapu města a tištěného průvodce.

Pro placení ve městě budete potřebovat eura a eurocenty nebo platební karty. Mnoho obchodů, restaurací, kulturních stánků i hotelů je vybaveno platebními terminály. 

Tak pokud jste v Berlíně ještě nebyli, nebo před drahnou dobou, doporučuji vám tento jarní výlet, určitě budete mile potěšení z návštěvy tohoto pozoruhodného města.

Pokud byste si chtěli svůj pobyt v Německu ještě prodloužit, pak se můžete vydat třeba dále na sever do velkého námořního přístavu Hamburku. Další tip pro inspiraci, kam zajet v Německu, najdete v článku o Bavorských pohádkových zámcích.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej