Cesta do Hamburku

Protentokrát jsem pro vás připravil cestu do posledního města na Labi. Tím městem je Hamburk, který určitě znáte coby velký námořní přístav. Kdo však čeká, že se v Hamburku naděje pláží Severního moře, do kterého Labe ústí, bude zklamaný. Hamburk leží asi 100 kilometrů od moře. Přesto do hamburského přístavu vplouvají zaoceánské lodě, neboť koryto řeky je dostatečně hluboké.

Cesta do Hamburku

Do tohoto severoněmeckého hanzovního města se můžete dostat velmi pohodlně. Nejrychlejším způsobem je využití letecké dopravy. Z Prahy do Hamburku létá pravidelná přímá linka ČSA. Pomalejší, přesto pohodlný, způsob je jízda vlakem. Z pražského hlavního nádraží odjíždí přímý vlak třídy Eurocity dvakrát denně. Posledním možným způsobem přepravy je využít automobilovou dopravu, která je ještě v Německu bez dálničních poplatků. Kdo vlastní motorový člun, může se do Hamburku vypravit po Labi, neboť německé toky jsou internacionalizovány a Německo v drtivé většině nesmí zasahovat do provozu.

Hamburk, město mostů…

Hamburk je druhým největším městem Německa a oficiálně v něm žijí necelé dva milióny obyvatel, přesto působí klidným maloměstským dojmem. Je to možná dáno tím, že Hamburk je poměrně zelené město s malým historickým centrem. Význam Hamburku však tkví ve velkém přístavu, jehož součástí jsou i doky. Díky mnoha ramenům Labe se může město honosit téměř 2,5 tisíci mosty, čímž zaujímá evropské prvenství.

Hamburské metro

Hamburský přístav

Bez zajímavosti ani není to, že část Hamburku je pod svrchovaností České republiky. Jak k tomu došlo? Je to výsledek naší skvělé diplomacie dr. Edvarda Beneše. Vznikem Československa se naše země dostala do válečného stavu s Německem. Třebaže se jednalo pouze o 14 dní, tak naše čs. legie opravdu s německými vojsky bojovaly. V rámci Versaillské smlouvy bylo zakotveno, že ČSR má nárok na části německých přístavů ve Štětíně a Hamburku. Pronájem byl stanoven na 99 let. K realizaci však došlo až v roce 1929, tudíž pronájem hamburského přístavu vyprší v roce 2028. Po rozdělení Československa logicky přešlo užívací právo na nově vzniklou ČR, neboť Slovensko by lodní cestu z Hamburku nemohlo efektivně využít. Kdo však mohl počítat v roce 1992 s tím, že naše slavná mořská flotila bude rozpuštěná? Na okraj ještě poznámka k přístavu ve Štětíně. Jelikož se po druhé světové válce tento přístav ocitl v Polsku, které nastoupilo cestu k socialismu, stejně jako Československo, dohodly se komunistické vlády obou zemí, že tento pronájem v roce 1957 skončí a ČSR se vzdá svých nároků výměnou za tři pohraniční území.

Muzeální svět miniatur

Je zajímavé, že největší turistickou atrakcí není přístav. Tou je muzeální svět miniatur, tzv. Miniatur Wunderland (http://www.miniatur-wunderland.de/), který se nachází v bývalých hamburských překladištích Speicherstadt. Ve třech patrech najdete zmenšené modely Švýcarska, Bavorska, Hamburku a dalších zajímavých míst zeměkoule. 

Miwula

U vstupu nahlásíte, z které země jste přijeli a na počítadle si můžete zjistit, kolikátý návštěvník z ČR jste. Čechů už tam bylo téměř deset tisíc. Modely jsou reálné a hlavně hýbací, můžete sledovat provoz vlaků, lanovek, aut, ale i přistávání a vzlétání letadel. V pravidelných časových intervalech se střídá noc a den. Modely jsou z části i interaktivní, kdy po zmáčknutí tlačítka můžete sledovat nějakou zajímavou akci, třeba start raketoplánu. 

Miwula

Mají otevřeno od ranních do nočních hodin a vřele doporučuji spíše pozdní hodiny, neboť přes den je všude plno dětí a ke všem modelům se jen těžko dostanete. Na prohlídku počítejte minimálně tři hodiny. Je zde i možnost stravování, tak s sebou nemusíte smažit řízky mezi dva krajíce chleba.

Kde si odpočinout? Jak si nejlépe prohlédnout přístav?

Nedaleko tohoto muzea se nachází nová moderní čtvrť Hafen City, která je přímo stvořená k pomalé procházce a relaxaci. Je zde mnoho možností k příjemnému strávení letního odpoledne, na výběr je řada kaváren, cukráren a restaurací za rozumné ceny. Zde se nachází stále ještě nedostavěná, zato impozantní Labská filharmonie

Labská filharmonie

Přesto je nejlepším způsobem k poznání přístavu plavba po Labi. Můžete si vybrat z mnoha turistických lodí, které mají na míru šité poznávací plavby. Pokud chcete ušetřit a zažít pravý provoz na Labi, můžete využít mnoho linek přívozů, které fungují v rámci městské hromadné dopravy, tj. pokud si pořídíte jedno- či vícedenní lístek, platí vám i na tyto vodní linky. Přístaviště všech přívozu je v bývalé přístavní budově Landungsbrücken, u které je i stanice U-Bahnu.

Zde se nachází i velmi zajímavá industriální památka. Tou je tunel pod Labem, který slouží chodcům, cyklistům i motoristům. Do podzemí se dá sestoupit po schodišti, nebo využijte výtah. 

Tunel pod Labem

Jelikož je Hamburk postaven v rovině, není bez zajímavosti možnost podívat se na město z ptačí perspektivy. K tomu slouží dvě kostelní věže. Ruiny kostela svatého Mikuláše nabízí velmi vysokou věž, ale v současnosti se věž opravuje. Během rekonstrukce je stále přístupná, ale přes lešení není zajímavý výhled, třebaže je vstupné snížené. To věž kostela svatého Michaela nabízí skvělé vyhlídky bez omezení na celé město. Přístav s doky je jak na dlani. Na věž vedou schody, ale můžete využít i zdviže. Z věže uvidíte i v zeleném parku dominantní Bismarckovu sochu, radniční věž i slavná hamburská jezera. Bohužel televizní věž není přizpůsobená rozhledům.

Doky

Co dalšího v Hamburku (ne)objevovat?

Hamburk je vyhlášený i čtvrtí červených luceren St. Pauli s proslulou třídou Reeperbahn. Zde se nacházejí kasina, obchody s erotickým zbožím i veřejné domy. Jinak tato třída není ničím zajímavá.

Taktéž nemůžu doporučit návštěvu pomníku německého sjednotitele Otty von Bismarcka. Pomník je posprejovaný a nachází se v odlehlém parku a nenabízí turistovi nic zajímavého. 

Vřele však doporučuji návštěvu Radnice, neboť ta je postavená v pseudorenesančním slohu. Pokud nebude probíhat zasedání zemské vlády, Hamburk je jednou ze spolkových zemí, můžete si prohlédnout celou radnici s průvodcem.

Od radnice je to malou procházkou kousek k hamburským jezerům, kde se můžete projet výletní lodí. Dost často tato jezera brázdí i plachetnice.

Jak nejlépe cestovat po Hamburku?

Po Hamburku se můžete pohybovat nadzemkou (S-Bahnem) či podzemkou (U-Bahnem), která v některých částech vede i nad zemí, dále jsou tu k dispozici autobusy a již zmíněné přívozy. Na každé stanici je automat, kde si můžete koupit turistické jízdenky na jeden či více dnů. I když jsem se za svůj pobyt v Hamburku nikdy s kontrolou jízdenek nesetkal, tak vězte, že pokuty za jízdu načerno jsou vysoké a určitě se to nevyplatí.

Kdy Hamburk navštívit?

Hamburk je vhodné navštívit v letních měsících, neboť vysoké teploty jsou kompenzovány příjemným vánkem, který v Hamburku neustále vane. Ať se vám v Hamburku, který je tak trochu i naším územím, líbí.

Přečtěte si také další články o zajímavých místech v Německu - o hlavním městě Berlíně anebo článek Bavorské pohádkové zámky.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej