Bezpečnost na cestách

Z mých bohatých cestovatelských zkušeností vím, že všechno záleží na tom, jak přemýšlíte. Pokud jste proti očkování, ale vydáte se do země s malárií a neustále na to musíte myslet, že si ani vysněnou exotickou dovolenou neužijete, radši se nechte očkovat.
Pokud se tak moc obáváte střevních potíží, myslíte na to i u pití balené vody věřte, že takové myšlenky vám moc nepřidají.

Pesimistické myšlenky na přepadení a krádež, neustálé hlídání a kontrolování batohu nebo kabelky vás akorát unaví a budete působit velmi podezřele. Protože kdybych byla kapsářem na indickém tržnici, asi bych se zaměřila právě na tyto na první pohled movité turisty. 

Čeho se cestovatelé nejvíce obávají na cestách. Co jsou asi takový ty největší strašáci?

Lidé

  • Lidé jsou různí. To víme všichni. V cizí zemi je důležité chovat se pokorně a snažit se sladit s tradicí. Když se v některé z muslimských zemí budete procházet v plavkách, do buddhistického chrámu si nezakryjete ramena a kolena a nebo si vytáhnete svačinu na svatém místě v Římě, asi vás místní nebudou mít zrovna v lásce. Jejich země, jejich pravidla!
  • Asi nemusím připomínat, že procházet se někde za tmy v okrajových částech města není dobrý nápad.

Bezpečnost na cestách večer ve městě

  • Pozor na překupníčky na ulicích. Především v Asii vás mohou „výhodnou koupí něčeho“ okrást o dost peněz.
  • Nezaplétejte se do konfliktů, nehádejte se s podivíny a nejlepší reakcí je v klidu odejít. 

Jídlo a pití

Někdo trpí zažívacími potížemi, i když dodržuje hygienu víc než doma. I když jí jenom balené věci a nevystavuje se zbytečným rizikům. Prostě to je ve vzduchu a pokud je váš žaludek náchylnější, nic s tím holt neuděláte.

Bezpečnost na cestách jídlo

Ale pozor si dávejte. Pijte balenou vodu, do drinků nepřidávejte led, protože z čeho je asi tak led... Zeleninu a ovoce si umývejte pod balenou vodou a myjte si často ruce a nebo používejte desinfekční gel. Ten mějte po ruce, to je dobrá věc.

Vlhčené papírky také stojí za to mít v batohu.

Zvířata

Jste-li v zemi hadů, dávejte pozor, kam šlapete. Jste-li v zemi medvědů, vlků, kojotů a dalších šelem, nenechávejte nic ve stanu. Jaká zvířata můžete potkat v Austrálii, se můžete dozvědět v článku Za australskou zvířenou.

Pokud cedule hlásá – pozor krokodýli, zákaz vstupu, tak tam prostě nelezte. Pokud na pláži narazíte na - zákaz koupání - medúzy, asi to tam z nějakého důvodu bude. V informačních centrech vás vždy řádně informují o tom, kde je bezpečno, čemu a komu se vyhnout, kdy se jít projít a kdy radši ne

Jakmile uvidíte jakékoliv mládě ve volné přírodě – sele, medvídě, mládě soba,...pomalu odejděte opačným směrem. Neutíkejte, ani když uvidíte starostlivou mamku medvědici. Prostě se otočte a jděte pomalu pryč.  

Buďte obezřetní a respektujte zvířecí říši. Zvířata se bojí více než vy. (Až na špatně naladěného grizzlyho. :-) ) 

PS: V Asii si vždycky hladím každého dobrácky vyhlížejícího psa nebo přítulnou kočku. Jen si potom umyjte ruce. I přátelská zvířata mohou mít nemoci. 

Příroda 

  • Zažila jsem tajfun ve Vietnamu a nejlepší rada zní, sledujte, co dělají místní. Pokud dávají na střechy tašky plné písku a zatloukají okna dřevem, asi jde do tuhého. Schovejte se a nehrajte si na hrdiny. Zemětřesení, tsunami, povodně, tornáda, výbuch sopky, požáry...Příroda je mocná. Tak když vás v noci vzbudí siréna, následujte pokyny. Místní vědí, co dělat. A hlavně ať vás řeči strašpytlů sedících doma před televizí neodradí. 

Bezpečnost na cestách tajfun

  • V lesích dodržujete značené stezky a nescházejte zbytečně z cesty.

Nemoci

  • Jedete-li do Afriky, asi bych očkování nepodceňovala. Jinak v Asii jsme to nikdy moc neřešili. Záleží ale na každém z vás a třeba se před cestou poraďte se svou lékařkou, tím nic nezkazíte. 

Co obsahuje moje lékárnička na cestách? 

Náplasti, ibalgin, paralen, něco na bolení v krku a něco na zklidnění štípance, a hlavně imodium. Protože střevní potíže vás s největší pravděpodobností potkají ať chcete nebo ne. Antimalarika si můžete koupit na místě, říznutí vyčistit alkoholem a jinak se nám osvědčilo moc nepřemýšlet nad chrchlajícími a smrkajícími místními obyvateli Asijského kontinentu.

  • Myjte si ruce a v restauracích se zaměřte na vynikající chuť jídla a ne na hygienické podmínky místního lokálu. 

Bezpečnost na cestách záchranný kruh

Lidská hloupost na cestách

Ztráty osobních věcí, přílišné riskování, skákání do vody v místech, které nejsou bezpečné, pořizování si „selfie“ na útesech za zábradlím, koupání se ve znečištěné vodě, atd...na to snad nemám ani co říct. Selský rozum vám poradí.

Rady a tipy na závěr

  • Pokud se bojíte o své peníze, nenechávejte celý obnos pohromadě. Když jsme cestovali poprvé v Asii, a nevěřili jsme nikomu a nic, pár bankovek jsme si vždycky nasoukali do speciálního pásku se zipem, kam se pár ruliček vejde. 
  • Existují různé cestovatelské taštičky na krk a kolem těla, kam si můžete uložit doklady a peníze. Taštičky patří na tělo, pod tričko. Nenechávejte je houpat na krku...
  • Zbytečně nevystavujte na obdiv zlaté řetězy a drahé diamantové prsteny v chudých zemích. V některých lidech by to mohlo probudit zločinecké úmysly. 
  • I v úschovnách a na letištích zamykejte svá zavazadla.
  • Vždy o sobě dávejte vědět. Podávejte pravidelné hlášení.  Na sociálních sítích, na recepci hotelu, oznamte své rodině jaký je váš další plán.

Já vím, zní to paranoidně a dost přehnaně, ale myslete taky někdy na ty druhé, které se o vás strachují. Z 99% se vám nic nestane, ale co když někde uklouznete nebo se ztratíte...a navíc krátká zpráva rodině nic nestojí. 

  • Dejte na intuici, vnitřní hlas. Věřte, že intuice vám může zachránit život. Pokud se vám něco nebo někdo nezdá, dejte od toho ruce pryč. Naučte se říkat NE, když se vám s „nimi“ prostě nikam nechce jít. Nebo výlet od pofidérní cestovní agentury má značné trhliny...

Hlídejte si své věci, dávejte si pozor kam šlapete, důvěřujte ale prověřujte, v Asii a některých dalších zemích nepijte vodu z kohoutku, dodržujte pravidla země a hlavně, myslete pozitivně! ...A všechno bude fajn. :-)

A až budete vybírat parkování, můžete zaparkovat u nás na bezpečném parkovišti :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej