Exotická dovolená - bezpečnost na prvním místě

Dnešní článek věnujeme hlavně těm, kteří míří třeba právě přes zimu do exotických zemí. Někteří z vás se nám totiž svěřují, že jste zatím létali jen po Evropě a chtěli byste letět i dál, ale trochu se bojíte o svou bezpečnost. Pravdou je, že exotika je v mnoha ohledech jiná a je dobré si dávat pozor. Sepsali jsme proto, na co byste se měli připravit.

Známá Evropa versus neznámý svět

Než se pustíme do jednotlivých částí exotiky, berte v potaz, že vás stejné potíže mohou potkat i v Evropě. Je to sice méně pravděpodobně, ale co kdyby. Vzpomeňte třeba na listopadové teroristické útoky v Paříži. Byly nečekané, zatímco třeba na Blízkém Východě jsou na "denním pořádku". Zkrátka snažte se být vždy o krok před problémy a předcházejte jim, kde to jde předpokládat. 

Připravte se v předstihu

Vždy se před cestou důkladně připravte na to, co vás čeká. Jak už jsme zmínili o odstavec výše, na nebezpečná místa raději vůbec nejezděte. Ať už se však rozhodnete pro jakoukoliv exotiku nebo zahraniční cestu, nastudujte si mapu, naplánujte cestovní trasy a místa, která chcete vidět, zjistěte jak je to s místními zvyky a tak dále.

Naplánujte si trasu dopředu

Rezervujte se v DROZDu

Chystáte-li se do exotické země nebo rovnou na nějakou tu dobrodružnější cestu, neváhejte určitě využít systém DROZD. Ten spravuje české Ministerstvo zahraničních věcí a slouží zdarma pro dobrovolnou registraci při jakýchkoliv zahraničních cestách. Když se něco stane, MZV vám bude moci pomoct nebo dát zprávu třeba o hrozícím nebezpečí. Více o DROZDu najdete v našem dřívějším článku.

Respekt k místním zvyklostem

Pokaždé se snažte respektovat místní zvyklosti, chcete-li se vyhnout potížím. Může to být styl oblékání, náboženské a společenské tradice, místní zákony apod. V některých exotických zemích to může být problém hlavně pro ženy, které by třeba neměly chodit ven samy a oblékat se vyzývavě, nebo by se naopak měly vyhýbat očnímu kontaktu. Pamatujte, že to vše děláte hlavně pro svou bezpečnost.

Hlídejte si zavazadla

Jakmile s vámi vaše letadlo dosedne, zamiřte rovnou k pásu pro svá zavazadla. V Evropě si hodně lidí zvyklo počkat, až bude klid a první nedočkavci si svá zavazadla odnesou, ale v mnoha exotických zemích (a hlavně těch menších nebo zaostalejších) kvůli tomu snadno můžete o svůj kufr přijít. Proto si ho bedlivě hlídejte a berte hned, jak ho uvidíte.

Hlídejte si svá zavazadla

Dejte o sobě vědět

Doma nejspíš budou všichni vědět, kam jste vyrazili, ale informujte je raději i o svých detailních plánech během exotické cesty. Pošlete váš cestovní itinerář příbuzným a před odchodem z hotelu řekněte kam míříte třeba delegátovi z cestovky nebo recepčnímu. Jedno a pro někoho možná netradiční doporučení je i nechat na pokoji lístek s plánem, kam vyrážíte. Kdyby se něco stalo a měli jste potíže, alespoň budou vědět, kde vás hledat.

Příliš se nepředvádějte

V Evropě se na vás chytí "jen" kapsář, ve spoustě exotických zemí je ale dávání cenností na odiv i životu nebezpečné. Neberte si s sebou drahé šperky, zrcadlovku noste v brašně místo na krku, nepředvádějte zbytečně svůj notebook, tablet nebo třeba drahý mobilní telefon. Co můžete, noste vždy schované, a to samozřejmě včetně peněz.

Pozor na peníze

Nikdy si s sebou neberte příliš velkou hotovost a vždy se pokuste peníze rozdělit na víc míst, ať máte rezervu. Budete-li mít část peněz v peněžence, pak tu druhou nechte ideálně v bezpečnostním sejfu na hotelu. Peněženku pak vždy noste při sobě, třeba v ledvince, a nejlépe před sebou, ať na ni vidíte. Peněz berte tolik, aby vám stačili třeba na taxík, odvoz autobusem nebo telefonní hovor. A i když jste možná štědří, nedávejte lidem peníze na ulici. Lepší nebýt jednou hodný než zůstat bez peněz v cizí zemi. A pokud již peníze dáváte, mějte je připravené bokem nebo pár drobných v kapse a nikdy nevyndávejte celou peněženku, můžou vám ji vytrhnout z ruky a zmizet v davu.

Pozor i na bankovní karty

Co platí o penězích platí také o bankovních kartách. I s nimi zacházejte maximálně opatrně. Nikdy svou kartu neztrácejte z dohledu, vyhněte se výběru z bankomatů v noci nebo na místech bez lidí a pozor i na jejich využívání třeba v internetových kavárnách, kde s pomocí keyloggerů (programů, které zaznamenají, co zadáváte na klávesnici) můžou získat její detaily. Totéž platí i pro vaše uživatelská jména a hesla. 

Věci schovejte v bezpečí

Rekapitulace předchozích tří bodů ještě jednou. Mějte vždy vše v maximálním bezpečí. Pokud se třeba jen půjdete koupat do bazénu nebo na pláž, schovejte cennosti, peníze i kreditní karty do sejfu. A budete-li si něco z toho brát třeba na pláž, nenechávejte je pokud možno bez dozoru.

Nepsaná pravidla pro focení

Pozor si dejte také na to, co a jak se v exotických zemích smí fotit. Kdo z nás by chtěl přijít o pořízené fotografie z dovolené, být zadržen na místní policii a nebo zažít jiné nepříjemnosti. Zpravidla se nesmí fotit letiště, vojenské objekty, ale třeba i nádraží, jak je tomu na Kubě. 

Zvažujte pečlivě co a kde vyfotit. Pokud byste měli rádi i několik snímků s místními obyvateli, vždy je dobré se zeptat, zda smíte. Za drobný úplatek nebo nákup v jejich obchůdku vám jistě rádi vyhoví.

Sledujte okolí a zapadněte

Jestli nevěříte lidem třeba i u nás, v mnoha exotických zemích jim nevěřte dvojnásob. Ať budete kdekoliv, vždy sledujte, co se kolem vás děje nebo kdo se kolem vás pohybuje. Dávejte si pozor na zloděje pracující samostatně nebo v týmu, náhodné nové "přátele" a snažte se nevypadat jako turista. Člověk v nesnázích bývá bohužel snadným cílem, snažte se zapadnout svým oblečením, znejte cestu tam i zpět, mapu prostudujte předtím než vyjdete z hotelu a na ulici ji raději moc nevytahujte. Samozřejmostí by také měla být uložená telefonní čísla na místní ambasádu nebo policii.

Sledujte okolí a zapadněte

Dávejte pozor na občerstvení

Sledovat okolí je vhodné nejen na ulici, ale třeba i v restauraci nebo v baru. Nenechávejte bez dozoru své jídlo a pití, když se kolem pohybují cizinci, a vyhněte se darům v podobě jídla nebo pití od lidí, které neznáte. Nechat se otrávit třeba nějakou drogou bohužel není na mnoha místech nic těžkého. A kdyby k tomu náhodou došlo a začalo vám být nevolno, požádejte o pomoc kamarády, obsluhu nebo místní policii.

Také pozor na pitnou vodu v některých exotických zemích třeba jako v Egyptě, na Kubě, Srí Lance, pijte vodu vždy jen balenou a dávejte si pozor na led do nápojů, protože může být z bůhví jakých zdrojů. Raději se tomu vyhněte.

Bezpečně v místní dopravě

Bezpečí je důležité i při lokálním cestování. Mějte nastudované časy odjezdů místní dopravy a dbejte důkladně na své osobní věci při cestě i při čekání na příjezd dopravního prostředku.Vyhněte se dopravním špičkám v dopravě, čekání na taxi, autobus a pozor také v metru. 

Nikdy neseďte, je-li to možné, ve vlaku či metru v prázdném vagónu, kupé zamykejte, a obecně si vybírejte bezpečné místo poblíž řidiče či průvodčího. Nikdy také nestopujte a řídíte-li, pak neberte stopaře. A pozor dávejte i na taxíky, v některých zemích mají zloději auta velmi podobná (často u letišť).

Ulice v Delhi

Ideální ubytování

I při volbě ubytování si dávejte pozor. Rezervace s předstihem je lepší než hledání noclehu až na místě, tím spíše, když přiletíte pozdě v noci. Před ubytováním si vždy chtějte prohlédnout pokoj. Vypadá bezpečně? Funguje zámek? Jak blízko je výtah a únikové východy? Určitě se vyhněte pokojům v přízemí nebo těm, kde je snadný přístup třeba přes balón nebo požární žebřík. Zavírejte vždy před odchodem okna, zamykejte i když jste uvnitř a nikdy nevpouštějte nikoho cizího (sejít se můžete v lobby).

Vyhněte se nebezpečným místům

Určitě to víte, ale připomeňme si to. Nebezpečná místa jsou tabu. Která místa to jsou? Skoro všechna v noci, místa kde není živá noha nebo je jich naopak příliš (velká shromáždění, demonstrace...), chudinské čtvrti, pobřeží s nebezpečnými útesy, horské oblasti s řídkou civilizací a tak dále. Hlavním pravidlem bezpečného místa obvykle bývají ulice plné dětí a žen. A když budete vybírat podnik pro občerstvení, dejte hlavně na první dojem. Nikde nikdo? Vynechte. Plno místních? Pak vstupte.

Při přepadení se raději vzdejte

Pokud si nebudete dávat pozor na své věci nebo se nevyhnete nebezpečný místům, může se stát (a rozhodně to nechceme my ani vy), že vás přepadnou. Platí opravdu jednoduché pravidlo, s kterými má však hodně lidí problém - prostě se vzdejte a odevzdejte, co po vás budou chtít. Cestovní pojištění vám část vykompenzuje, něco si třeba budete muset znovu koupit za své, ale pořád lepší než se nechat zranit nebo dopadnout ještě hůř.

Při přepadení se vzdejte

Přečtěte si také článek - Exotická dovolená, jak ji zvládnout ve zdraví.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej