Kam je (ne)bezpečné cestovat

Mnoho z vás nenechávají chladnými zprávy o nebezpečí ve světě, především pak v podobě teroristických útoků. Přesto je stále bezpečné létat na většinu míst, které vás napadají. Abychom vás alespoň trochu zbavili strachu z cestování, připravili jsme pro vás pár tipů, kam nejezdit i kam můžete letět zcela bez obav.

Kterým místům se vyhnout kvůli extremismu 

Začneme lokalitami, kterým byste se měli vyhnout. Patří sem hlavně země Blízkého a Středního východu a některé státy Afriky - těmi problémovými jsou např. Afghanistán, Alžírsko, Arménie, Čad, Etiopie, Irák, Izrael, Jemen, Jordánsko, KLDR, Kongo, Libanon, Libye, Mali, Niger, Nigérie, Pakistán, Palestina, Saudská Arábie, Sierra Leone, Somálsko, Súdán, Tanzanie, Ukrajina (kvůli vztahům s Ruskem) a momentálně jistě nejznámější Sýrie. Situace je v těchto dnech horší také v Mozambiku a Burkině Faso. 

Nebezpečné teroristické útoky 

Pokud jde o "jednorázový" terorismus spojený převážně s náboženstvím, je situace složitější. Všechny země se samozřejmě snaží být na situaci připravené, ale všechno ohlídat nejde. V posledních měsících došlo k útokům v Tunisku, Egyptě, Rusku, Keni, Indonésii a před pár dny v Turecku. Nejlépe připravená by pak na případné hrozby měla být po podzimních útocích v Paříží Francie. 

Egypt

Pozor na vlastní zdraví 

Zdravotní problémy jsou stálejšího charakteru a platí jednoduché pravidlo - méně vyspělá země znamená i větší zdravotní potíže. Nejčastěji se s nimi setkáte v Africe, některých částech Asie a Střední a Jižní Ameriky. Upozornění o aktuálních změnách můžete průběžně sledovat na webu ministerstva zahraničí, momentálně v některých zemích hrozí riziko viru zika. Nedoporučujeme proto nyní plánovat dovolenou mj. v Angole, Mexiku, Haiti či Barbadosu. Jak se připravit na dovolenou v exotické články si můžete přečíst v našem nedávném článku Jak zvládnout exotickou dovolenou ve zdraví.

Kam je bezpečné cestovat 

Nejbezpečnějšími kontinenty jsou Evropa, Severní Amerika a Austrálie a Oceánie. Zamíříte-li sem, nemáte se čeho bát. V rámci států vede Island (nejbezpečnější země na světě), Dánsko, Rakousko, Nový Zéland, Švýcarsko, Finsko, Norsko, Irsko, Kypr, Kanada nebo Japonsko. Chcete-li si dopřát jako většina Čechů Středozemní moře, pak buďte také v klidu - Španělsko, Francie, Itálie, Řecko, Bulharsko nebo Chorvatsko jsou na tom z bezpečnostního pohledu podobě jako třeba Česká republika. 

Florencie

Bát se však nemusíte ani mnoha exotických míst v jiných světadílech. Bezpečnou dovolenou můžete prožít třeba v Thajsku, Singapuru, na Filipínách, Kapverdách, Kubě nebo Srí Lance. Důvodem nízké kriminality bývají ve většině těchto zemí hlavně vysoké trestní sazby. Mezi další bezpečná místa pro zahraniční pobyt patří např. Jamajka, Kostarika, Chile, Rwanda, Ekvádor, Botswana, Mauricius, Maroko, Seychely, Senegal, Spojené Arabské Emiráty či Tanzanie. 

Nezapomeňte na DROZD 

Ať už se rozhodnete zamířit do kteréhokoliv státu, nezapomeňte na možnost registrace v systému DROZD, který spravuje ministerstvo zahraničí. Slouží k dobrovolné registraci, pokud někam vyjedete. Stát bude vědět o Vaší situaci, kam jedete nebo kdo na Vás má ještě kontakt, a Vy budete dostávat pravidelně informace, kdyby k něčemu došlo nebo mohlo dojít. 

Rizikům je lepší předcházet, takže zjistěte více o projektu DROZD

Bezpečné cestování

Máte vlastní tip kam (ne)cestovat?

Chcete další cestovatele upozornit na některou další zemi v dobrém nebo špatném smyslu?  a článek moc rádi doplníme. 

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej