Kanadský Vancouver

Většina cestovatelů do Kanady míří do Vancouveru, a poté se vydávají do kanadské divočiny.

Na Vancouveru a jeho okolí vám doporučuji si schovat pár dní, protože tohle město se řadí k těm nejkrásnějším a nejlepším na světě. A víte proč?

V málokterém městě můžete sjet na lyžích k moři, v moři se koupat a za dobrých podmínek si i zasurfovat. Zde můžete obdivovat nádhernou kanadskou přírodu už v samotném městě. Kulturně bohaté město s horami v okolí prostě a jednoduše láká turisty z celého světa. A těm turistům se tu kolikrát líbí opravdu moc a dokonce tu zůstanou napořád...

Město rozdělím na pár částí, abychom na nic nezapomněli a dobře se orientovali. 

Vancouver pohled na město

Severní Vancouver

Začnu Severním Vancouverem a otázkou, co je na Severním Vancouveru tak zajímavé?

Asi především most, který spojuje město se severem, přes který můžete projet autem, ale doporučuji své nohy a nebo kolo. Výhledy z Lions Gate Bridge na okolní hory, město a Stanley park stojí za to. Dokonce si pamatuji, že jsem z mostu párkrát zahlédla i ohromnou horu Mt.Baker v Americe. 

Lions Gate Bridge Vancouver

140 metrů dlouhý a v 70 metrech zavěšený Capilano Suspension Bridge láká turisty. Ano, výhledy na divokou řeku, nahlédnutí do divočiny, možné spatření medvěda,...ale za skoro 40$ se mi to tenkrát zdálo mnoho. 

Most Capilano Vancouver

Lepší je výšlap na horu Vancouveru – Grouse Mountain. Opravdu strmý track je sice dlouhý jenom 2.9 km, ale rozhodně si dáte do těla. Jo a připravte si 10$, protože pěšky se dostanete jenom nahoru, dolů se musí lanovkou. Ale co, z lanovky se vám naskytnou výborné výhledy a kdo by to chtěl šlapat dolů. Nahoře na vás čeká medvěd grizzly, zip-line, na které můžete svištět až 80km/h a nebo Turbína The Eye of the Wind. K začátku výšlapu jezdí pravidelná linka 236. 

Lanovka na Grouse Mountain Vancouver

V zimě si tu milovníci zimních sportů přijdou na své.

A to i na Mt. Seymour v Mt.Seymour Parku a nebo v Cypress Parku. To jsou další dvě výborná místa na výlety, výšlapy, výhledy a lyžování. 

Na severu se toho dá dělat, že nevím, co dřív zmínit. Tak vám ještě představím Lynn Valley s dalším visutým mostem, ale tentokrát se na něj dostanete úplně zdarma. V této oblasti se rozhodně pořádně projděte. Pokud se chcete podívat někam dál, zajeďte do malebného zálivu Deep Cove.

Zpátky do města Vancouver

Vraťme se zpátky do města, třeba SeaBusem. Autobusem, který převáží pasažéry přes vodu z města na sever a nebo opačně. My jedeme do města a podíváme se do Gastown a Chinatown. V nejstarší části města Gastown si prohlédněte historické viktoriánské domy a parní hodiny, které jsou dominantou této části. V rozlehlé čínské čtvrti si opravdu budete myslet, že jste v Číně. Navštivte zahrady. 

Z Gastownu se snadno můžete dostat na Hastings Street a to bych vám opravdu nedoporučovala. V této ulici je největší kriminalita. Prodávají se tu drogy a žije tu bohužel spodina. Vancouver tímhle způsobem bezdomovce a lidi na pokraji společnosti uklidil na jedno místo. 

Racek Vancouver

Když už jsme u těch ulic, tak na Davie zase žijí především homosexuálové a myslím, že o kuriozity tu není nouze. Burrard Street je takové úplné centrum a Granville Street se může také jmenovat ulice zábavy, protože tady to v noci žije! 

Z Granville se pojďme podívat na Granville Island s famózním marketem. Nakoupíte zde čerstvé ryby, výborné pečivo, čerstvou zeleninu a ovoce. Ráj umělců, kaváren a krámků. A ještě k tomu máte odsud možnost vyfotit město z parádní strany.

Granville trh Vancouver

Koupání v Kanadě

I v Kanadě se dá koupat, dokonce léta jsou horká tak, že to ani jinak nejde, než se vykoupat na městské pláži English Bay Beach a nebo autobusem zajet trochu dál na Kitsilano Beach, Jericho Beach a nebo divokou hippie pláž Wreck Beach.  

English Bay Beach Vancouver

Zima ve Vancouveru

Zmínila jsem se o létě, ale jak tu bývá v zimě? Deštivo, bohužel deštivo a sychravo a až v horách sněží. Vancouver můžete navštívit celoročně, ale bez deštníku se asi neobejdete nikdy. 

Západní část Vancouveru

West Vancouver známý Ambleside parkem a pláží, právě tou, kde se dá občas surfovat se mi líbil asi nejvíce. Pěkné centrum, procházka kolem vody a i to nákupní centrum na „západě“ se mi moc líbilo. 

Ambleside Vancouver

Pokud se chcete podívat někam dál na západ - severozápad, zajeďte na ostrov Bowen Island a nebo až do Squamishe a vylezte na Stawamus Chief. Ze Squamishe se dostanete až do olympijského Whistleru

To nejlepší z Vancouveru nakonec

Stanley park. Udělejte si procházku na zeleném ostrůvku uprostřed města. 8,8 km jděte pěšky, uběhněte a nebo jeďte na kole. Vykoupat se můžete na Second a nebo Third Beach  a prostě si užijte 400 ha zeleně. To se totiž často nestává, aby město takové velikosti jako je Vancouver v sobě ukrýval zelený skvost v podobě tohoto parku. 

Socha medvěda Stanleyho park Vancouver

Užijte si výhledy, pláže, zvířata, hlavně drzé mývaly a veverky, dokonce cestou půjdete kolem Brocton Pointu – maják. Projdete kolem Lost Lagoon a nebo Breaver Lake. Uvidíte monumentální strom The Hollow Three nebo skálu Siwash Rock. Asi nejlepší je Prospect Pint s výhledem na Lions Gate Bridge, hory a Burrard Inlet. 

Mýval ve Stanleyho parku Vancouver

Vyfoťte se u dřevěných indiánských totemů a posaďte se na některou z mnoha laviček.

 

Formality 

  • Časový posun: Kanaďani ve Vancouveru jsou právě 7 hodin pozadu.
  • Do Vancouveru se letí přibližně 12 hodin.
  • 1 kanadský dolar = 18.5 korun.
  • Ano, potřebujete turistická víza. Jmenují se eTA a žádá se online. Obdržíte je do pár minut a stojí 7$. Turistická víza můžete dostat maximálně na 6 měsíců. 
  • Na hranicích ukažte plán cesty nebo jméno hotelu, prokažte, že máte přibližně 100-150$ na den a zamávejte přísnému úředníkovi na letišti zpáteční letenkou. 
  • Užijte si Vancouver a pozor na medvědy, i kolem města se potulují. :)

Dále si na našem blogu může pustit třeba video s přelem vrtulníku na New Yorkem, uvidíte tak mrakodrapy pěkně z výšky :) A až se vydáte na cesty a Vašim výchozím bodem bude Letiště Václava Havla v Praze, zaparkujte třeba u nás :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej