Malta, nejmenší člen Evropské unie

Malta – ostrovní republika uprostřed Středozemního moře nabízí mnoho. Pouze pláže vhodné ke koupání zde nehledejte. Ostrov je skaliskem a přístup do moře je obtížný. Samozřejmě že i na Maltě naleznete místa vhodné ke koupání, spíš tedy místa, kde se lidé koupají, ale žádné terno to není. Pokud si však chcete dovolenou užít v pohybu, poznáváním historie a chutnou středozemní stravou, pak je pro vás Malta zemí zaslíbenou.

Navštěvovat Maltu v hlavní turistické sezóně je nerozumné...

Na rovinu musím však napsat, že jet na Maltu v turistické sezóně (červen – srpen) je nerozumné. Celá Malta se téměř potápí pod přívalem turistů (nemyslím běžence, ty jsem během týdenního pobytu na ostrově nezahlédl), a to hlavně z nedaleké Itálie. Italové mají zřejmě přísné protikuřácké zákony, a tak vehementně kouří právě na Maltě. Je jim jedno, zda se jedná o restauraci, bazén, posilovnu či autobus. To je opravdu stinnou stránkou Malty. Myslel jsem si, že popelníkem Evropy je naše vlast. Malta je o chlup horší.

Pokud se však nad toto povznesete, můžete si Maltu náramně užít. Třebaže se jedná o nejmenší stát Evropské unie, má dlouhou a pohnutou historii, která je celá protknutá válkami o tento malý kousek země. Malta svou polohou je velmi strategický ostrov. Kdo vlastní Maltu, má možnost kontrolovat pohyb v celém Středozemním moři.

Na co se můžete na Maltě těšit?

Na Maltě naleznete prehistorické stavby. Jedná se o megalitické chrámy z dob dávno minulých. V současnosti jsou přístupné dva na jihu ostrova: Hagar Qim a Mnajdra. Nejsou to však jediné chrámy, které se dochovaly. Další se konzervují a zastřešují, neboť všechny jsou postavené z měkkého stavebního kamene.

Chrám Mnajdra

Když se řekne Malta, většina z nás si to spojí s rytíři. Ti na Maltu přišli v 16. století z ostrova Rhodos. Celou dobu se museli vypořádat s nájezdy Turků. 

Pevnost St. Elmo

Díky vhodné poloze a strategii velmistra Valletty se nájezdníci nikdy ostrova nezmocnili. V 19. století po pádu Napoleona strategický ostrov obsadili Angličané. Za 1. i 2. světové války se o ostrov opět zuřivě válčilo. Po válce nastává čas obrození a v roce 1964 vyhlašuje Malta samostatnost a o deset let později přechází z konstituční monarchie k prezidentskému systému. V roce 1979 za bouřlivých oslav odchází poslední voják Spojeného království z Malty. 

Pevnost St. Elmo

O historii tohoto malého ostrova se nejvíc dozvíte v pevnosti svatého Elma, která se nachází v hlavním městě. V pevnosti je zřízeno národní muzeum Malty a na prohlídku si vyčleňte minimálně 3 hodiny.

Hlavní město Valleta

Hlavní město nese název po svém zakladateli velmistru Vallettovi. Město se rozkládá na vysokém skalnatém poloostrově a je obehnáno mohutnými hradbami. Ze tří stran je obklopeno mořem, a to tak, že se jedná o dlouhé úzké zálivy. Tudíž vstup do těchto přírodních bazénů se z hradeb velmi dobře střeží. 

Městská brána, Valleta

Před městskými hradbami se nachází velké autobusové nádraží, kam se dostanete ze všech možných končin ostrova. Po městě se vyplatí chodit pěšky, není to nikterak rozlehlé sídlo. 

Velmistrův palác, Valleta

Uprostřed města se nachází Velmistrův palác, který je v současné době sídlem prezidenta, nicméně je návštěvníkům přístupný. Nezapomeňte navštívit též Horní zahradu Barrakka, odkud je krásný výhled na Velký přístav a protilehlé Trojměstí.

Velký přístav, Valleta

Ze zahrady se vždy v poledne a ve čtyři hodiny odpoledne vypálí salva z děla. Inu, britské tradice se zde stále zachovávají. Valletta má mnoho krásných zákoutí a uliček, kde je možné vstřebávat maltskou atmosféru.

Mdina, město ticha

Dalším městem, které v silně urbanistické zemi stojí za návštěvu, je Mdina. Ve Mdině, městu ticha, se nachází nádherná citadela, která je vidět téměř z celého ostrova. Uprostřed citadely se nachází katedrála sv. Pavla, kam je však vstup zpoplatněný. Doporučuji proto raději navštívit nedaleký kostel Zvěstování Panny Marie, kam je vstup volný a kostel je nádherně vyzdobený. Procházet se v poledním žáru uličkami Mdiny je výborný počin, neboť stísněné uličky dopřejí cestovatelům příjemný stín a chládek.

Kostel sv. Pavla a katakomby

Předměstím Mdiny je modernější město Rabat, kde se nachází kostel svatého Pavla, který skrývá nejedno tajemství. 

Jeskyně sv. Pavla

Pod kostelem je jeskyně pojmenovaná po světci, kterému je zasvěcen kostel a mimo to je v podzemí velký labyrint katakomb, které místní v době druhé světové války vyhloubili. Třebaže to vypadá, že se můžete v katakombách ztratit, není to téměř možné. Pro lidi trpící klaustrofobií však prohlídku nedoporučuji.

Katakomby sv. Pavla

Modrá jeskyně plná turistů

Největším turistickým lákadlem ostrova Malta je Modrá jeskyně, která se nachází nedaleko megalitických chrámů. Pokud máte rádi davy turistů a vyjížďku na lodi po moři, určitě se na prozkoumání Modré jeskyně vydejte.

Malta není pouze jeden ostrov

Malta se skládá ze tří obydlených ostrovů a dalších neobydlených ostrůvků. Druhým ostrovem je malebný ostrov Gozo. Oproti Maltě je velmi malý, přesto i ten má mnoho turistických cílů. 

Rotunda Xewkija, ostrov Gozo

K nim patří správní město Victoria, nad kterou se vypíná nádherná citadela. Na ostrově je i řada vznosných církevních staveb. Na severozápadě ostrova bývala přírodní památka – Azurové okno. Skalní útvar na pobřeží, který vymodelovala mořská voda, se na jaře roku 2017 zřítilo do moře.

Azurové okno, Dwejra

Nejmenším obydleným ostrovem tohoto státu je ostrůvek Comino, který láká na koupání v Modré laguně. Rozhodně nedoporučuji k návštěvě. Všichni turisté sem míří a možnost vykoupání je tudíž minimální, neboť přes davy turistů se k moři ani nedostanete a v zátoce kotví vždy tak 10 – 15 výletních lodí.

Kdy je vhodné Maltu navštívit?

Osobně se domnívám, že k návštěvě Malty jsou vhodné jarní a podzimní měsíce, když tam není mnoho turistů. Z Prahy se na Maltu dostanete buď přímým leteckým spojením, nebo musíte jednou přestupovat (Frankfurt nad Mohanem, Vídeň či Řím). Na Maltě se platí eury a téměř všude přijímají platební karty, neboť turistický průmysl je pro Maltu životodárným. Malta je na stejné cenové úrovni jako Česká republika, možná o něco dražší.

Co si nenechat ujít?

Rozhodně si nenechte ujít místní maltské víno, pokud si necháte ujít místní pivo, nemusíte litovat. Z kuchyně se nabízí mnoho mořských ryb a darů moře, třebaže typickým maltským jídlem je králík, maltské klobásky a kozí sýr. Vše doporučuji vyzkoušet, neboť králík na šampaňském je opravdu lahodný. A nezapomeňte vyzkoušet maltskou zmrzlinu, zřejmě se učili od Italů, ale pistáciová je bezkonkurenční.

Králík na šampaňském

Tak pokud nevíte, kde oslavit státní svátek, který nás teď čeká, vřele doporučuji prodloužený výlet na Maltě. Já jsem na Maltě strávil týden, ale popravdě uznávám, že čtyři dny by také stačily, ale kdo by se ve středozemní atmosféře honil? Takže nejmenší člen EU vás opravdu mile potěší. Užijte si to tam. A pokud si zabalíte s sebou plavky, tak si vyberte hotel s bazénem, opravdu se to vyplatí.

Přečtěte si také o dalších ostrovech ve Středozemním moři - řeckých ostrovech Samos a Thassoss.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej