Blog


Notice: Undefined index: image_header_id in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/page.phtml on line 8

Notice: Undefined index: meta_description in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 7

Notice: Undefined index: title in /var/www/clients/client2/web25/web/res/template/web/article/list.phtml on line 8
  • Amsterdam úzké domy.jpg

    Amsterdam, město úzkých domků a tulipánů

    Město úzkých domků, hausbótů, kávy, piva a sýrů, město tulipánů, bicyklů, kultury, erotiky a neřestí. Asi takto bych jednou větou popsala hlavní město Holandska, krásný Amsterdam. Vůbec se nedivím, že v roce 2010 byl „Canal Ring“ přidán do seznamu světového dědictví UNESCO.

  • Stockholm, Švédsko 1500.jpg

    Eurovíkend ve Stockholmu

    Jaro střídá zimu a je čas opět někam vyrazit. A když už začínají být teploty příjemné, můžeme si dopřát cestu na sever. Tentokrát jsem vybral severskou metropoli, která se rozkládá na 14 ostrovech a je partnerským městem Prahy. Mnozí už správně tuší, že dnešní řádky se budou věnovat hlavnímu městu Švédského království – Stockholmu.

  • Trinity College Library, Dublin - Irsko 1500.jpg

    Dublin si zamilují knihomolové i pivaři

    Dublin, hlavní město Irska, ve kterém žije více než půl milionu obyvatel, je ideální cíl pro knihomoly i milovníky dobrého piva. A vzhledem k tomu, že my se řadíme do obou skupin, nemohli jsme si takový výlet nechat ujít. Metropole se nachází v široké zátoce Dublin Bay u pohoří Wicklow Mountains.

  • Kladsko kostel.jpg

    Kladsko, město dvou tváří

    Polské Kladsko (polsky Kłodzko), jeden z nejkrásnějších koutů jihozápadního Polska má dvě tváře a rozhodně bohatou historii.

  • pau Pau Beach - Severní Mariany, Mikronésie, Tichomoří 1500.jpg

    Severní Mariany, tropický ráj v Tichomoří

    Dnes se společně zatouláme do Mikronésie, která se nachází v Tichém oceánu. Přesněji se vydáme na západ Tichého oceánu. Souostroví Mariany se rozkládá západně od Filipín, asi dva a půl tisíce kilometrů vzdušnou čarou. A toto souostroví je zcela pod správou Spojených států amerických, třebaže je členěno na dva územní celky.

  • Kokoda Trail - Papua-Nová Guinea 1500.jpg

    Port Moresby, nejnebezpečnější město světa

    Dnes vás zavedu do jedné exotické země, kam se mnoho Čechů nepodívá. Tou zemí je Papua Nová Guinea. Tato konstituční monarchie se nachází na druhém největším ostrově světa – Nové Guineji. Ostrov se nachází v části Oceánie, která se nazývá Melanésií.

  • Naarden - radnice, nizozemsko 1500.jpg

    Zimní procházka Naardenem

    Únorové dny mně před lety zavelely, abych vyrazil do Nizozemska. Myslím tím evropskou zemi, člena Evropské unie. Do tropického Nizozemska v Karibiku jsme se již podívali mnohokrát.

  • marshallovy ostrovy Majuro atol 05 1500.jpg

    Uprostřed Pacifiku na Marshallových ostrovech

    Na konci června roku 2016 podepsala Evropská unie dohodu o bezvízovém styku s dalšími třemi zeměmi Oceánie. Bez víz se můžeme vypravit na Tuvalu, Kiribati a Marshallovy ostrovy, a to vždy až na 90 dní v půl roční periodě. Musím však přiznat, že na cestování to velký vliv mít nebude, neboť Kiribati jsme již bez víz mohli navštívit na 30 dní. U Tuvalu jsme si po dvou letech polepšili a ušetříme 100 australských dolarů, které jsme za vízum po příletu museli platit a Marshallovy ostrovy nám udělovali bezplatně vízum na 30 dní po příletu. Přesto vám dnes chci přiblížit skupinu atolů, které nesou pojmenování Republika Marshallovy ostrovy.

  • Parlament oslo, norsko 1500.jpg

    Eurovíkend v Oslu

    Starý otřepaný vtípek o Oslu a oslovi snad nebudu ani na začátek mé pozvánky do norské metropole dávat. Ale rád se podělím o jiný lingvistický problém. Když jsem chtěl psát o Oslu, nevěděl jsem, jak správně od tohoto vlastního podstatného jména utvořit jméno přídavné. Je to osloská, či oselská radnice? Na první dobrou jsem vyloučil přídavná jména oslí a oslovská. Po poradě s odborníky z Ústavu pro jazyk český tedy budu psát přídavné jméno osloský, neboť je správně a je více užívané.

  • Pohnpei, Mikronésie - Cesta na Nan Madol 1500.jpg

    Pohnpei, drobná perla s historií

    V dnešním příspěvku vás zavedu do tropického ráje, že těch rájů ale je, na malý ostrov v Tichomoří. Ostrov je sopečného původu, jak to tak v Pacifiku je, obklopený korálovými útesy, které vystupují nad hladinu a tvoří přirozenou zábranu mezi bouřlivými vodami oceánu a klidnými pobřežními vodami ostrova. Zřejmě ještě netušíte, který ostrov jsem vybral, neboť tento všeobecný popis se hodí na více ostrovů.