Kypr - jarní cesta po nejvýchodnějším území unie

Kypr si většina středoevropanů spojuje hlavně s letní dovolenou na slunečných plážích. Po pravdě řečeno kyperské pláže nepatří k těm nejkrásnějším, co jsem kdy viděl, nicméně je tento ostrov nadmíru zajímavou zemí a určitě stojí za návštěvu. Podle mého je to nejlepší právě na jaře, kdy i jinak vyprahlá místa kvetou a zelenají se, a ceny všech služeb jsou mnohdy i na čtvrtině sezónního standardu. A pokud jste zvyklí vykoupat se v Čechách v červnovém rybníku, ani teplota moře vám nebude připadat zase tak strašná, takže kratičkou koupel si určitě dopřejete. Zde je tedy pár postřehů pro případné návštěvníky této nejvýchodnější výspy Evropské unie.

Momentálně nejfrekventovanější kyperské mezinárodní letiště je v Larnace, na jižním pobřeží ostrova. Po třech a půl hodinách letu a policejní kontrole, při které se musíte vyfotit u automatu, se ocitnete na malém, ale přesto poměrně rušném letišti. V prvním momentu vám bude jasné, že zimní bundu můžete na nějakou chvíli schovat na dno zavazadla. 

Letiště je od centra Larnaky přibližně 5 km a pokud nemáte zamluvené auto v některé z velkých půjčoven na letišti, můžete využít taxík nebo linkový autobus odjíždějící ze spodní části terminálu. Linkové autobusy nejsou nijak předražené, ale bohužel nejezdí příliš často.

Máte-li však zamluvené auto, můžete počítat s tím, že klíčky budete mít v ruce během deseti minut. Pronájem auta je pro turisty nejběžnější způsob cestování, a tak vše jde jak na běžícím pásu. Po každém letadle musí zaměstnanci půjčoven vydat i deset aut najednou, takže nad zbytečnostmi se opravdu nepozastavují. Naštěstí to samé platí i při jeho vracení. Až vyjedete z parkoviště přímo na první kruhák, nezapomeňte, že na Kypru se jezdí vlevo. Budete už tak dost zmateni z toho, že za volantem sedíte na pravé straně a řadicí páku držíte v levačce. 

Larnaka

Ze všech větších měst se Larnaka zdá nejpříjemnější. Neoplývá sice luxusem, ale jejími ulicemi se můžete procházet do nekonečna a stále budete objevovat něco nového. Zvláště stará turecká čtvrť má úžasnou atmosféru. Asi nejnavštěvovanější pamětihodností Larnaky je kostel svatého Lazara, kde lze sestoupit i do hrobky pod dlažbou chrámu a spatřit místo posledního odpočinku tohoto světce.

Lazarův chrám - Larnaka, Kypr

Jen pár kroků od Lazarova chrámu je středověká pevnost, kde sídlí městské muzeum s mnoha exponáty, mezi nimiž jsou i nálezy z místních archeologických nalezišť. Odkryté zbytky starověkého města je možné navštívit také, ovšem čeká vás cesta téměř na druhou stranu Larnaky.

Zeptáte-li se místních, co je ještě v Larnace k vidění, stoprocentně vás pošlou ke slaným jezerům ležícím za městem. Spatříte tam hejna plameňáků, kteří jsou tak trochu místním symbolem. Podél prvního z jezer pak vede klidná pěší stezka až k veřejně přístupné mešitě sultána Tekke, jež rozhodně stojí za návštěvu.

Plameňáci u Larnaky, slaná jezera - Kypr

Agia Napa, nejznámější současné letovisko a oáza klidu u modré laguny

Po okupaci severní části ostrova tureckou armádou byla vytvořena jakási nárazníková zóna mezi severem a jihem, střežená mírovými jednotkami OSN. V této zemi nikoho bohužel skončila i Varoša, nejdynamičtěji se rozrůstající část největšího turistického letoviska Famagusta. Tím také skončilo období slávy tohoto města. Přirozeně se strhlo klání, které z jihokyperských měst tuto pozici nahradí. Dnes je pravděpodobně tím nejznámějším letoviskem Agia Napa, rozkládající se východně od Larnaky.

Pokud ho navštívíte na počátku jara, setkáte se s opuštěnými ulicemi a jen s několika otevřenými obchody s poloprázdnými regály. Vše tu čeká na začátek sezóny, kdy se město promění v jednu z nejrušnějších tepen ostrova. Důvodem navštívit Agia Napa při jarním putování je však rozsáhlé muzeum moře, které je pro návštěvníky otevřené po celý rok. Seznámí vás s mořskou faunou i s kulturou lidí, jejichž životy byly po staletí s mořem svázány. Prohlédnout si můžete také věrnou repliku objevené starověké obchodní lodi z období řeckého impéria, která kdysi ztroskotala u kyperských břehů. Raritou je papyrové plavidlo z období mezolitu, zkonstruované experimentálními antropology technologickými postupy odpovídajícími možnostem stavitelů v době zhruba před 10 tisíci lety.

Muzeum moře, Agia Napa - Kypr

Z Agia Napa je to už jen kousek ke skalnímu oblouku, jehož fotografie nechybí snad na žádném reklamním prospektu z Kypru. Pobřeží táhnoucí se k mysu Cape Greco je jedním velkým divem přírody, a pokud budete mít chuť na pěší túru, cesta podél pobřeží vás rozhodně nezklame. Najdete tam úžasné scenerie, mořské jeskyně i divoké útesy, a to vše je završeno národním parkem Cape Greko s Modrou lagunou, která je v jarních měsících překrásnou oázou klidu, kde můžete nerušeně hledět do zátoky hrající všemi odstíny modři a poslouchat klidné šplouchání vln o skalnaté pobřeží.

Cape Greco - Kypr

Limassol a okolí

Limassol na samém jihu ostrova je dalším účastníkem klání o největší kyperské letovisko. Jde však tak trochu cestou luxusu, o čemž svědčí i velký jachetní přístav, hostící mnoho přepychových plavidel. Můžete se procházet po nekonečné pobřežní promenádě, ale prohlídku samotného města stihnete pravděpodobně velmi rychle. Mimo starý přístav, středověký hrad, mešitu a několik chrámů nenabízí mnoho turistických atrakcí, a tak pokud budete dychtit po něčem zajímavém, musíte vyjet za město.

Za návštěvu stojí poloostrov Akrotiri. Jeho podstatnou část sice zabírá letecká základna britské armády, ale mezi nekonečnými pomerančovými sady se nachází několik pravoslavných klášterů, mezi nimiž je nejzajímavější klášter svatého Mikuláše u koček, kde můžete nakoupit různé tradiční pochoutky ručně vyráběné mniškami kláštera. 

Pokud se vyžíváte v krásách mořského pobřeží, nevynechejte procházku po východním pobřeží táhnoucím se od Limassolu k městečku Zygi. Malé pláže mezi úchvatnými vápencovými útesy vytvářejí doslova pastvu pro oči. Pobřeží si oblíbili i kyperští novomanželé, a tak nezřídka zde potkáte nevěstu s ženichem, kteří si sem přijeli pořídit svatební fotografie.

Limassol, pobřeží - Kypr

Opusťte pak na chvíli pobřeží a rozjeďte se na sever od Limassolu. Čeká na vás kraj skvělého vína a podhorských vesniček s pravou kyperskou tradicí. Mezi ty nejpůsobivější patří rozhodně Laneia a Anogyra. Najdete zde tradiční architekturu, uličky plné květin a příjemnou klidnou atmosféru. V Anogyře můžete navíc ochutnat ručně vyráběnou sladkost pasteli, jejíž výroba má právě v této vesničce mnohasetletou historii.

Vesničky Laneia a Anogyra - Kypr

Vesničky Laneia a Anogyra, ulička - Kypr

Divoký západ Kypru

Pro dobrodružnější povahy je skvělým místem západ ostrova, konkrétně Akamanský poloostrov. Procházky liduprázdným pohořím porostlým místním druhem cypřiše, jehož silice prosycují vzduch zvláštní vůní, jsou nezapomenutelné. Vypravit se do divočiny můžete buď krásnou soutěskou Avgas z malého a sympatického městečka Agios Georgios nebo z vesničky Neo Chorio od Afroditiných lázní. Všude si lze pronajmout terénní auta či čtyřkolky, nicméně pravou krásu tohoto divokého poloostrova si stejně nejlépe užijete, pokud se do cypřišového pohoří vypravíte pěšky, případně na horském kole.

Akamanský poloostrov - Kypr

Největším městem západní části ostrova je pak přístav Pafos. Jeho návštěvu určitě nevynechejte. Nachází se zde rozsáhlé archeologické naleziště se zbytky starověkého města a unikátní hrobky někdejší vysoké šlechty. Hned vedle archeologického naleziště najdete volně přístupné katakomby vytesané do skály. Pafos má i své archeologické muzeum s mnoha cennými exponáty a k návštěvě lze doporučit i etnografické muzeum.

Pafos, zbytky starověkého města - Kypr

Jihovýchodně od Pafosu leží malá pláž se skaliskem vystupujícím z moře, nazývající se Petra tou Romiou. Nejen že ve spojení s krásnou oblázkovou pláží je to nesmírně fotogenické místo, ale má i velký význam ve staré řecké mytologii. Právě zde se totiž podle legendy zrodila Afrodita – bohyně krásy a lásky

Skalisko Petra tou Romiou - Kypr

Marathasa – údolí pod Olympem

Nejvyšší kyperskou horou je Olympus, jehož vrcholek se vypíná do výšky 1952 metrů nad mořskou hladinu. V brzkém jaru je ještě pod sněhem a do poloviny března si můžete dokonce zalyžovat v místním ski areálu. 

Pokud však máte zimy a sněhu dost z domova, užijte si jara v údolí Marathasa, odkud můžete na zasněžené vrcholky koukat z bezpečné vzdálenosti. Vesničky v tomto údolí dýchají neopakovatelnou atmosférou a nejdete zde i několik sakrálních památek zapsaných dokonce na seznamu světového dědictví UNESCO.

Pedoulas - Kypr

Nejmalebnějším místem je Pedoulas. Tato vesnice se rozkládá ve svahu, okolo velkolepého kostela archanděla Michaela. V Pedoulas můžete navštívit i malé muzeum lidové kultury údolí Marathasa s celou řadou exponátů zapůjčených od místních lidí, včetně mnoha dobových fotografií z období počátku 20. století. Dále nezapomeňte navštívit byzantské muzeum ikon, nacházející se jen několik desítek metrů pod kostelem. 

Kostel v Pedoulas - Kypr

Když se z Pedoulas přehoupnete na druhou stranu menšího hřebene, ocitnete se u jednoho z nejvýznamnějších klášterů ostrova, kláštera Kykkos. Nad jeho bohatou výzdobou zůstanete stát v úžasu. Klášter je z velké části přístupný a pro návštěvníky je připraveno i celkem dobře uspořádané muzeum. Jedinými pravidly, která musíte respektovat, je odpovídající oblečení a striktní zákaz fotografování vnitřních prostor.

Klášter Kykkos - Kypr

Až ukončíte prohlídku kláštera, vydejte se vzhůru nad klášter na horu Throni. Na jejím vršku je hrobka biskupa Makaria III., odkud se vám otevře nádherný pohled na údolí kolem kláštera

Hlavní město Kypru rozdělené zdí a ostnatým drátem

Zbude-li vám ještě trochu času, navštivte i hlavní město Kypru Nikosii. Je to směsice barev, vůní i kultur. Všechny významné památky se nacházejí v historickém jádru, obklopeném zbytky opevnění. Město je rozdělené ostnatým drátem a několik desítek až stovek metrů širokým pásmem střeženým vojáky OSN. Na jedné straně uvidíte vlajky Evropské unie, Řecka a někdy i Kyperské republiky a na té druhé vás přivítá turecká vlajka společně s červeným půlměsícem v bílém poli, což je standarta neuznávané separatistické republiky Severní Kypr.

Nikósie, vlajky - Kypr

Obě strany města jsou pro turistu zajímavé a nabízejí mnoho památek a muzeí. V turecké části je oficiálním platidlem turecká lira, a tak musíte počítat s tím, že pokud budete platit eurem, bude vám vráceno v lirách. Neplánujete-li tedy výlet po turecké části na delší dobu, připravte si dostatečné množství drobných.

Ještě je na místě upozornit, že s autem vypůjčeném na jihu, do severní části nemůžete. A pokud by vás přece jen pustili, riskujete při jakékoliv kolizi velmi vysoké postihy ze strany autopůjčovny a pravděpodobně i severokyperské policie, neboť vám zde neplatí žádné pojištění sjednané na jihu. 

Kyperská republika je součástí Evropské unie, takže k cestě vám bude stačit občanský průkaz. Chcete-li však navštívit i okupované území Severního Kypru, přibalte si i cestovní pas. Bez toho vás na druhou stranu linie bohužel nepustí.

Přečtěte si také o dalších řeckých ostrovech Samos, zelený ostrov v Egejském moři a nebo Řecký ostrov Thassos.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej