Levné letenky, jak létat co nejlevněji

Zažíváme zlatou dobu cestování. Snad každý koho lákají dálky, mi dá za pravdu, že letenky nikdy nebyly dostupnější než dnes. Stále slyšíme, jak někdo téměř s prázdnou kapsou procestoval svět a zaletět si na prodloužený víkend na druhou stranu Evropy už také není výsada jen horních deseti tisíc.

Cestovat třeba na samý jih Evropy nás může vyjít levněji, než kdybychom jeli autem za babičkou na Šumavu. Chce to však vědět jak. Triků jak získat letenky za babku jsou mraky a každý cestovatel má už zaběhnuté ty svoje. Existuje ale několik zásad, které jsou základem úspěchu. A pokud chcete na cestě ušetřit, je dobré se jich držet.

Jak je možné, že jsou letenky tak levné?

Nejprve by bylo dobré povědět si něco o samotném světě levného létání. Současnou dostupnost cestování způsobilo hned několik fenoménů. Ty hlavní dva jsou internet a nízkonákladové letecké společnosti. 

Internet umožnil pružné rezervace letenek v kteroukoliv dobu a prakticky z jakéhokoliv místa na zemi, kde je k dispozici připojení k síti. Snadné internetové platby pak umožnily koupit si letenku během několika minut i z nejzapadlejšího kouta světa.

Nízkonákladovky, jak už název napovídá, se zaměřily na minimalizaci nákladů. Nejen že jejich stroje jsou téměř nepřetržitě ve vzduchu, aby nemuseli platit drahé letištní poplatky, ale také ceny letenek neobsahují nic víc než samotný let. Vše ostatní musí zákazník zaplatit zvlášť, a to mnohdy dost draze. Cestovatelům, kteří však dávají přednost ceně před komfortem, to otevírá dveře k senzačním možnostem.

Letadlo - článek levné letenky

Objevte svět létání

Ať už chcete pořídit letenku do konkrétního cíle, nebo si vybrat destinaci podle akční nabídky, máte prakticky dvě možnosti jak postupovat. Buďto využijete služeb některého z mistrů na hledání letenek, kteří si ze svého umění udělali výnosnou živnost, nebo se pokusíte vyhledat si letenky sami.

První možnost je vhodná zejména pro ty, co nechtějí ztrácet hodiny před monitorem počítače nebo nad displejem telefonu. Weby těchto nadšenců je celkem jednoduché „vygooglit“ a pokud včas zareagujete na nabídku vaší vysněné destinace, máte šanci nakoupit velmi výhodně a během několika minut. V českojazyčném prostředí je to třeba oblíbený web honzovyletenky.cz, který je denně aktualizován, a najdete tam mimo samotných tipů na zpáteční lety z Prahy a okolních letišť i mnoho cenných informací ohledně cestování letadlem.

Druhá možnost je najít si letenku sami. Počítejte ale s tím, že se v tom budete muset nejdříve trochu zorientovat. Až pochopíte fungování tohoto specifického trhu a najdete si vlastní triky, možná se sami stanete mistry tohoto řemesla.  Žádná sleva však není zadarmo a tak se připravte, že nějaké ty hodiny vašeho času tomu budete muset obětovat.

Jsou šikulové, kteří využívají chyb v on-line rezervacích nebo v převodech měn při nákupu letenky. Pořídí tak letenky mnohdy za naprosto směšné ceny, ale to už je úplně jiná kategorie.

Letadlo - článek jak na levné letenky

Nízkonákladovky – revoluce v létání

V první řadě se seznamte s nízkonákladovými společnostmi, které odlétají z Prahy a okolních měst. Ani v cílové destinaci nezapomeňte zjistit možnosti okolních letišť. Někdy může být cenově výhodnější dojet do samotného cíle pozemní dopravou z některého sousedního letiště. 

V současné době jsou nejoblíbenějšími nízkonákladovkami odlétajícími ze střední Evropy zejména EasyJet, Ryanair a Wizzair. Zorientujte se na jejich stránkách, popřípadě si stáhněte jejich aplikace do mobilu. Kontrolujte je nejlépe denně. 

To, že nejlevněji nakoupíte letenky s půlročním či ročním předstihem už také tak úplně neplatí. Levné letenky se opravdu objevují jako první, aby nalákaly a zajistili společnosti „své jisté“, ale nejnižší ceny můžete získat prakticky kdykoliv.

Chcete-li ušetřit, snažte se být flexibilní, co se týká termínu. Čím více se můžete přizpůsobit, tím větší šanci máte sehnat cenovou bombu.

Pobídkové akce se pravidelně dělají přibližně od osmého týdne před odletem. Na tuto dobu se zaměřte. Odpočítejte pět až osm týdnů dopředu a projeďte si všechny možné kombinace. Další razantní slevy jsou pak na poslední minutu, můžete-li odletět třeba zítra, kontrolujte ceny i několikrát denně. 

Při nákupu letenek buďte rychlí

Než začnete letenky vyhledávat, prověřte si, zda je vaše platební karta nastavena na internetové platby. Musíte na ní mít vytlačený kód a nastavený dostatečný limit. Většina společností požaduje zaplacení do 24 hodin, což při platbě převodem je poměrně velké riziko. Prodloužení této lhůty je možné, ovšem není zadarmo.

Přílišná nerozhodnost zde není na místě. Mnohdy se vyplatí koupit letenku, kterou objevíte za směšnou cenu, aniž byste měli možnost zpátečního letu. Nakonec se vždycky něco objeví a máte čas i na různé kombinace. V tom nejhorším případě vám letenka propadne. Stojí-li ale třeba 5 euro, určitě se z toho hroutit nebudete.

Pamatujte na to, že nejste sami, kdo hledá levný let do vaší destinace. Nejsou to desítky lidí, ale často stovky. Objeví-li se extrémně nízká cena, obvykle vydrží jen v řádu několika minut!

Chcete-li letět levně, obětujte pohodlí

Jak už jsme si řekli, nízkonákladovky šetří hlavně na nákladech a prodávají vám jen to základní, což bývá pouze samotný let. Zvažte tedy, co vše nezbytně potřebujete

V ceně je většinou zahrnuto jen příruční zavazadlo, které máte po dobu letu u sebe. Ryanair i Wizzair mají další zavazadla roztříděna do třech váhových a rozměrových kategorií, které vám připočítají k ceně. Může se stát, že takové zavazadlo bude dražší, jak samotná letenka

Stejné to bývá i s výběrem sedaček. Když chcete sedět u okénka, mít víc prostoru na nohy nebo jen nechcete být uprostřed, musíte si za místenku připlatit. Když cestujete v páru a nepřiplatíte si za místenku, nejspíš ani nebude sedět vedle sebe. 

Levné lety také bývají v nočních hodinách nebo velmi brzo ráno, kdy nejsou tak drahé letištní poplatky. Bývá však komplikovanější se na letiště dopravit. Možná tedy budete muset nějakou tu hodinu strávit čekáním na letišti. Tipy jak zvládnout čekaní na letišti na raní let najdete v článku Jak zvládnout spaní na letišti.

Necestujte o svátcích, prázdninách a víkendech. V tuto dobu jsou ceny pochopitelně nejvyšší a žádné pobídkové akce zpravidla nebývají.

Na co si dát pozor při nákupu levných letenek

Než zaplatíte, dobře si pročtěte podmínky. Je důležité si zjistit, co všechno máte v ceně letenky. Letištní poplatky už většina společností do ceny zahrnuje, ale odbavení už v ceně nebývá. Všechny společnosti postupně přešli na systém on-line odbavení což má tu výhodu, že se odbavíte v klidu doma, vytisknete si palubní lístek a jdete pak přímo do letadla. Ovšem některé společnosti zavedli tuto možnost jen pro letenky s místenkami a pro zbytek se on-line odbavení otevírá až 48 hodin před odletem. Pokud to nestihnete nebo nemáte vytištěný palubní lístek, čeká vás dost předražené odbavení na letišti. Zvláště u zpátečních letů to bývá problém.

Odbavení lze většinou provést i přes mobilní aplikaci a palubní lístek ukázat na displeji telefonu. Přesvědčte se ale nejdřív, zda je tento způsob podporován na vašem letišti. Pokud tento systém podporován není, opět můžete být nemile překvapeni.

Zjistěte si také, zda společnost, se kterou letíte, nemá poslední dobou nějaké problémy. To se většinou dočtete po krátkém surfování po cestovatelských diskuzích. Krach letecké společnosti není na tomto divokém trhu nic ojedinělého. Nemusí to rovnou znamenat, že vás nechá kdesi v tramtárii na pospas, ale slučování letů a velká zpoždění zažili třeba zákazníci někdejší slovenské Sky Europe Airlines nebo celkem nedávno cestující německé společnosti Air Berlin. Když pak máte zarezervovaný autobus z letiště domů nebo vám o den přesunou let a vy máte být druhý den v práci, je to dost nepříjemná situace.

Pokud poletíte do vzdálenější destinace, mohl by se vám hodit článek Jak zvládnout dlouhý let :)

A jak si hlídáte levnější letenky vy:-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej