Amsterdam, město úzkých domků a tulipánů

Město úzkých domků, hausbótů, kávy, piva a sýrů, město tulipánů, bicyklů, kultury, erotiky a neřestí. Asi takto bych jednou větou popsala hlavní město Holandska, krásný Amsterdam. Vůbec se nedivím, že v roce 2010 byl „Canal Ring“ přidán do seznamu světového dědictví UNESCO.

Cesta do Amsterdamu

Do Amsterdamu jsem se vypravila autobusem. Cesta trvala 14 hodin. Takže sami asi uznáte, že letadlo bude poněkud rychlejší a pohodlnější způsob dopravy.

Úzké domy v Amsterdamu

Výlet do Rotterdamu

Na město neřestí jsem měla 3 dny a z toho jsem se jeden den rozhodla obětovat a vyrazit na výlet do největšího evropského přístavu, do Rotterdamu. Výlet neměl chybu a rozhodně doporučuji všem návštěvníkům Amsterdamu nasednout do super rychlého a moderního vlaku a za 40 minut vystoupit na rotterdamském nádraží. (Cena vlaku se pohybuje od 15 – 25 Euro a vlak jezdí 90x za den.) Když už jsem přístavní město zmínila, tak vám ještě prozradím pár míst, které stojí za návštěvu. 

Přístaviště v Rotterdamu

Místa, která neminout v Rotterdamu

  • Za 100 metrů vysokou vyhlídkovou věž Euromast zaplatíte 9.75 Euro a naskytnou se vám úžasné výhledy na rozlehlý přístav.
  • Market Hall je vážně umělecké dílo samo o sobě. Skleněná budova vypadá jako podkova a uvnitř na stěnách se vyřádil umělec jménem Arno Coenen. Namaloval především potraviny. Ovoce, zeleninu, ryby,... Určitě se tam zajděte podívat. 
  • Erasmusbrug – moderní visutý most, kterému se také říká „The Swan“ je architektonickým skvostem města! 
  • Cube Houses jsou moderní „roztančené domy“.

Krychlové domy, Rotterdam

Jsme zpátky v Amsterdamu a já vám přesně řeknu, jak jsem strávila dva dny, co jsem dělala a kam jsem se šla podívat. 

Amsterdamská muzea 

  • V Amsterdamu najdete největší sbírku obrazů Van Gogha právě v Muzeu Van Gogh. Vstup není nejlevnější - 17 Euro. Očekávejte spoustu lidí, dlouhé fronty, ale nádherné obrazy v zajímavé moderní budově.

Muzeum Van Gogh, Amsterdam

  • Podobně tomu je v dalším světoznámém muzeu v Rijksmuseum. Tedy podobně se zástupy lidí a krásnými obrazy. V tomto případě totiž budova není nová a moderní. Muzeum bylo poprvé otevřeno roku 1885. Zde zaplatíte 17.5 Euro a těšit se můžete třeba na Rembranta a Vermeera. A na úžasnou knihovnu!

Knihovna v Rijksmuseum, Amsterdam

  • Anne Frank House – muzeum navštíví ročně milión lidí. Za vstup zaplatíte 9 Euro. Myslím, že Annin příběh by měl znát každý.
  • Dále můžete navštívit třeba Muzeum Sýrů a nebo erotiky. A také Hausbót Muzeum. Za 4.5 Eura, nahlédnete do plovoucích útulných příbytků. 

Sýry, Amsterdam

Já se ale vrátím k tomu Muzeu Erotiky, protože nás to přesune do Red Light District, do uliček neřestí. Určitě jděte na procházku po setmění, protože tohle jste určitě ještě neviděli. Spoře oděné ženy provozující nejstarší řemeslo světa se nabízí ve výlohách a lákají turisty do svého červeně osvětleného kumbálku. Až vás okukování téměř nahých těl omrzí, můžete navštívit Muzeum Erotiky. Prohlédněte si zajímavou expozici a poté se vydejte do nějakého baru nebo nočního klubu. Amsterdam totiž ožívá, až když jdou slušní lidé spát... :)

Vondelpark, Amsterdam

Dále jsem navštívila Vondelpark se spoustou jezírek a travnatých piknikových zákoutí. Pokud si potřebujete trošku odpočinout od turistických davů, zajděte rovnou sem. 

A další zákoutí Amsterdamu

Pokud bych vám měla vypisovat všechny krásné budovy a domy, vydá to na román. Prostě si projděte – a nebo si půjčte kolo – střed města a oblast Jordaan & The West. V Amsterdamu je fotogenické snad úplně všechno

Ulice v Amsterdamu

Staré kolo opřené o kamenný most, dlouhé a úzké domy, stánky se sýry a tulipány, nádherná budova Royal Place, kavárničky jako z pohádky. Celkově na mě Amsterdam působil velmi příjemně a těším se na další návštěvu.

Kolo, Amsterdam

Zážitky z Amsterdamu

A nakonec vám prozradím dva nejlepší zážitky: 

  • Nalodili jsme se kousek od hlavního nádraží a proplouvali kanály. Celý výlet na malé úzké loďce trval asi hodinu a půl a musím říct, že na vodě najdete další město, které si žije svým životem. 

Plavební kanál, Amsterdam

  • Heineken Muzeum za 16 Euro s ochutnávkou svého vlastnoručně natočeného moku nás velmi překvapilo. V pivovaru vás čeká výborná zábava, ale také bohužel dlouhé fronty. Inu s tím se nedá nic dělat. Do Amsterdamu to táhne každoročně čím dál více lidí. A co vy, pojedete letos na prodloužený víkend za tulipány? 

Tulipány, Amsterdam

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej