Makarská riviéra nabízí příjemný odpočinek i spoustu zážitků

Zatímco ve většině případů naše cesty vedou za poznáním a máme rádi akční dovolenou, tentokrát jsme se rozhodli si hezky odpočinout a načerpat spoustu nových sil na prosluněných plážích Makarské riviéry. Ta k relaxaci přímo vybízí i díky stabilnímu počasí a velkému počtu slunečných dnů.

Ale i když by nebyl problém celou dovolenou strávit na lehátku u moře, tato oblast stojí za bližší prozkoumání. Nachází se zde několik zajímavých historických měst, řada památek i nádherná příroda. Takže přestože jde především o dovolenkovou destinaci, nudit se tu rozhodně nebudou ani ti, kteří stejně jako my dlouho nevydrží na jednom místě. Oblast nabízí i bohaté kulturní vyžití.

Pohoří Biokovo jako majestátní ochránce

Makarská riviéra je 60 kilometrů dlouhý, ale poměrně úzký pás dalmatského pobřeží. Na severozápadě je ohraničený městem Omiš a na jihovýchodě deltou řeky Neretvy. Součástí je i nespočet ostrovů a ostrůvků, z těch nejznámějších jmenujme alespoň ostrovy Hvar, Čiovo, Brač, Vis a Šolta. V pozadí se tyčí majestátní pohoří Biokovo, které se stará o nezapomenutelné panorama, jež jen tak z hlavy nevymažeme. Zároveň chrání starobylé vesnice na úbočí i turistická centra na pobřeží.

Nádherné pláže lákají turisty

Oblast láká především na své nádherné oblázkové a písčitooblázkové pláže a čisté moře. Chráněny jsou borovicovými háji, které i v době největších veder poskytují příjemný stín. Řada pláží má pozvolný vstup do vody a je vhodná pro dovolenou s dětmi. Na některých místech je pobřeží členitější, takže je ideální spíše pro ty, kteří hledají adrenalinové zážitky. Nejkrásnější pláže jsou ve střediscích Baška Voda, Brela a Podgora a tou vůbec nejznámější je písečná Donja Luka, která se nachází v letovisku Makarska a je dlouhá 1,5 kilometru. Obklopena je luxusními hotely.

Makarská riviéra, pláž - Chorvatsko

Korálky na pobřeží Makarské riviéry

Říká se, že samotný příjezd na Makarskou riviéru je obrovský zážitek. A je tomu opravdu tak. Jednotlivá města jsou po oblasti tak rozesetá, že připomínají korálky. Největším z nich je centrum oblasti Makarska, dalšími většími letovisky jsou například Baška Voda, Brela, Gradac, Podgora a Tučepi. Některé z nich patří mezi nejvyhledávanější dovolenkové destinace v celém Chorvatsku, takže hlavně v letní sezoně je potřeba počítat s tím, že bývají přelidněné.

Makarska, pohled na město - Chorvatsko

Makarska a její promenáda

Nejdříve míříme do města Makarska. Ta je vyhlášená díky své krásné promenádě, kde se mohou turisté zastavit v nejrůznějších obchůdcích i kavárnách. Posilněni dobrou kávou vyrážíme do centra na Kačićovo náměstí (Kačićev trg), kde se nachází kostel sv. Marka a také pomník Andriji Kačiće Miošiće. Přestože u nás toto jméno není příliš známé, jednalo se o jednoho z nejvýznamnějších chorvatských básníků 18. století. A vzhledem k tomu, že milujeme knížky, nemůžeme minout ani františkánský klášter z 15. století, jenž stojí na okraji města. Jeho součástí je totiž rozsáhlá knihovna a také expozice umění. Za vidění stojí i Malakologické muzeum, které se může pochlubit největší sbírkou měkkýšů a mušlí na světě. Velmi příjemná je pak procházka do okolí města, kde rostou olivovníky a vinná réva.

Kačićovo náměstí, Makarska - Chorvatsko

Starobylé vesnice v podhůří

Velká část hotelů a turistických středisek prošla v nedávné minulosti rozsáhlou rekonstrukcí, takže už nepřipomíná 70. a 80. léta minulého století. Staré vesničky na úpatí pohoří Biokovo si však svůj původní ráz zachovaly. Výlet do nich můžeme jen doporučit, místní atmosféra je skutečně neopakovatelná. Je tu k vidění původní selská architektura a zachovalé domky. Z vesnic v horách se obyvatelé přesunuli ve druhé polovině 20. století právě díky rozvoji turismu. Na Makarské riviéře se tak snoubí duch starých rybářských vesnic spolu s moderními ubytovacími kapacitami pro turisty. Je možná až překvapivé, jak jednoduše a přirozeně se oba světy prolínají.

Z nejvyšší hory je vidět až do Itálie

Nemohli jsme vynechat výlet do pohoří Biokovo. Může se pyšnit jedinečnou přírodou, jde ostatně o chráněnou krajinnou oblast. Nejvyšší horou je Sv. Jure (1762 m. n. m.). Na vrchol se dá dojet i autem, vede zde asfaltová silnice, která je ale zpoplatněná. Navíc je plná serpentin, takže je potřeba jet opatrně. My jsme se raději vydali na pořádnou horskou túru. Ze střediska Makarska vede na vrchol Rodićova cesta. Naštěstí jsme poslechli rady místních, abychom si s sebou vzali dostatek pití a čepice na hlavu. Výšlap patří mezi ty náročnější a navíc počasí nám vyšlo opravdu horké. Ale stálo to za to, výhled z vrcholku hory je dechberoucí. Za dobré viditelnosti je vidět až do Itálie – na ostrov Gargano, který leží 250 kilometrů daleko.

Biokovo, výhledy - Chorvatsko

Ochutnejte pršut, čevapi a mořské plody

Makarská riviéra je typická také svou skvělou gastronomií. Základem místní kuchyně jsou pochopitelně ryby a mořské plody, které doplňuje spousta zeleniny. Oblíbené je také jehněčí maso na grilu. Specialitou pak je pršut, což je sušená vepřová šunka, čevapi (balkánské karbanátky) a pljeskavica (masová směs). K dobrému jídlu samozřejmě patří i víno – v Chorvatsku hlavně červené. Jestliže chcete ochutnat typické dalmatské speciality, navštivte podniky, které se označují gostinice nebo konoba. A jako dezert si dopřejte vynikající zmrzlinu.

Čevapi - Chorvatsko

Tenis, cyklostezky i vodní sporty

Po odpočinku na pláži a ochutnávání místních specialit už se potřebujeme pořádně protáhnout. Volíme tenis, který je na Makarské riviéře obzvlášť populární. Není problém pronajmout si kurt i potřebné vybavení. Příští Marin Čilić ani jiný známý chorvatský tenista z nás asi nebude, ale přesto je trocha pohybu opravdu vítaná. Na Makarské riviéře je nabídka sportovního vyžití bohatá. Z kolektivních sportů je zde hojně rozšířený volejbal, k dispozici jsou také kuželky nebo minigolf. Na své si přijdou i cyklisté. Celé dalmatské pobřeží je protkáno mnoha kilometry cyklostezek, které navíc nadále přibývají. Vedou různě těžkým terénem, takže ideální trasu si může bez problémů najít začátečník i profík. A samozřejmostí jsou vodní sporty, ať už se jedná o potápění, vodní lyžování, windsurfing, jachting nebo podmořský rybolov. Snad v každém větším středisku je k dispozici půjčovna sportovního vybavení, některá mají i vlastní jachtařský klub.

Příjemná atmosféra místních kulturních akcí

Na Makarské riviéře to (hlavně přes léto) pořádně žije. Místní lidé si zakládají na tradicích a pravidelně pořádají nejrůznější kulturní akce. Známé je takzvané Makarské léto, kdy se na veřejných prostranstvích konají divadelní představení, koncerty klasické i rockové hudby a lidové večery. Akce se pořádají ve většině letovisek, vyhlášené je třeba Podgorské kulturní léto, folklórní představení v městečku Tučepi nebo náboženská slavnost, která se koná v Brele 16. července na svátek Panny Marie Karmelské. Zavítali jsme hned na několik takových akcí a vždy to bylo moc příjemné. Všude byla cítit uvolněná atmosféra korunovaná čistou radostí ze života. Místní obyvatelé jsou totiž velice milí a zákazníků si zde opravdu váží.

Dovolená, jak má být

Makarská riviéra je nepochybně ideálním místem pro ty, kteří si rádi užívají koupání v moři a slunění na krásných plážích. Na své si ale přijdou i milovníci sportu, dějin a kultury. Oblast je také skvělým výchozím místem pro řadu výletů – ať už na okolní ostrovy, nebo do nedalekých historických měst.

Přečtěte si také článek o Dubrovníku a Plitvických jezerech.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej