Andalusie, kousek tropů na Pyrenejském poloostrově

Pokud si chcete užít v sychravém podzimním období trochu moře i jižního sluníčka a nechcete zrovna cestovat daleko za hranice našeho kontinentu, zkuste andaluský přírodní park Cabo de Gata – Níjar. Naleznete tam malebné panenské pobřeží bez hotelových komplexů a turistických resortů, divoké útesy i klidné zátoky s plážemi, řadící se k nejkrásnějším v celém Španělsku. Celý tento hornatý výběžek na jihovýchodě Pyrenejského poloostrova je navíc známý výjimečně suchým a teplým mikroklimatem. Občas sice pořádně zafouká, ale deště se rozhodně příliš bát nemusíte. Tato část pobřeží Costa de Almeria je totiž považována za místo s nejmenším množstvím srážek v celé Evropě.

Andaluský přírodní park Cabo de Gata – Níjar

Území vzniklo sopečnou činností a jednotlivá skaliska rozesetá v moři se postupně spojila v pás spojený s pevninou. Moře, které pak zůstalo v zajetí, postupně vyschlo a zvláště na jihu parku vytvořilo rozlehlé zásobárny soli, obrovsky bohaté na řadu minerálů, která se dnes používá zejména k léčivým koupelím. Díky sopečnému původu je celá oblast od nepaměti zásobárnou řady cenných nerostů, ale i zlata, jehož objev kdysi rozpoutal zlatou horečku. Naštěstí je veškerá těžba v tomto parku v současnosti omezena na úplné minimum, a tak je Cabo de Gata jedním z posledních panenských rájů na jihozápadě Evropy.

Romantické pláže a ráj filmařů na jihu Španělska

Naprostou raritou jsou zdejší pláže a plážičky, oddělené mnohdy jen těžko prostupnými horami a skalisky. Každá z pláží je totiž dočista jiná. Někde je jemný písek, na jiné zase drobné kamínky nebo pravidelné oblázky. Liší se i barvami a samozřejmě skalními útvary a různými přírodními úkazy. Matka příroda se tu společně se sopkami a erozí zkrátka pořádně vyřádily. 

Několik pláží je oceněných prestižní modrou vlajkou, ale to, jak sami poznáte, tady nehraje žádnou roli. Nejznámější je pravděpodobně pláž Playa de Mónsul. Jde o romantickou plážičku s impozantními útesy a jemným pískem. V létě tu bývá pořádně rušno, ale od podzimu do jara si ji můžete vychutnat plným douškem. 

Cabo de Gata_Andalusie

Bez auta vás ale čeká několikakilometrový pochod z městečka San José, který však po značené stezce podél pobřeží nabízí úchvatná panoramata. Tuhle pláž a její okolí můžete spatřit v mnoha filmech a seriálech, protože si ji oblíbili i filmový režiséři. Možná také proto, že si zde nemusejí příliš lámat hlavu ani s počasím. Je tu téměř stále stejné – slunečné a teplé. A jedna rada navíc. Pokud sem vyrazíte na jaře, budete si připadat jako Alenka v říši divů. Sytě zelené pláně poseté květy jasných barev, kontrastující s modrým mořem a šedými útesy.

Cabo de Gata_Andalusie

Další překrásnou pláží, kterou byste při návštěvě parku neměli vynechat je Playa de los Muertos. Rozkládá se kousek od města Carboneras, na samém severu Cabo de Gata. Svůj zlověstný název, který je v překladu „pláž mrtvých“, získala kvůli podmořským proudům, které právě zde vydávaly na břeh utonulé námořníky, kteří ztroskotali ve zdejších nebezpečných vodách. Dnes se tady mrtvol bát už nemusíte. Pláž s jemnými barevnými kamínky si vychutnáte i v relativním soukromí, protože dostat se na ní lze pouze lodí nebo po asi dvoukilometrové stezce mezi skalisky. Většina turistů se tedy spokojí s pohledem na pláž z vyhlídky, vzdálené několik desítek metrů od silnice. I Carboneras je mimochodem známým filmovým místem. Vybral si ho totiž David Lean, který zde natáčel slavný film Lawrence z Arábie. Film přinesl do tehdy ospalého a zapadlého rybářského městečka pěkný rozruch a samotné natáčení a několikaměsíční přítomnost filmového štábu proměnila život v Carboneras doslova k nepoznání.

Carboneras - Playa de los Muertos_Andalusie

„To jsou hippies“

Dalším šokem pro zdejší rybáře, zemědělce a vysloužilé horníky bylo setkání komunity Rainbow, které se zde konalo před několika desetiletími. Zdejší pláže a vesničky zaplavili vesměs mladí lidé z celého světa a způsobili zde tak trochu revoluci. Navíc si někteří z nich zdejší kraj natolik zamilovali, že už se do svých rodných zemí nevrátili a usadili se tu. 

Tvrdé jádro osídlilo kdysi zaniklou a těžko dostupnou vesničku San Pedro, ve stejnojmenném zálivu. Ten má díky své výjimečné orientaci tropické mikroklima a navíc dostatečnou zásobu sladké vody, což z něj dělá učiněný ráj, kde lze pěstovat tropické ovoce a užívat věčného léta. Zajímáte-li se o alternativní životní styl, udělejte si celodenní pěší výlet do San Pedra. Místní osadníci pochopitelně nejsou příliš nakloněni nějakému okukování od turistů, získáte-li si však sympatie, rozhodně si s vámi rádi popovídají.

San Pedro_Andalusie

Další přistěhovalci, kteří nechtěli být zas úplně odříznuti od světa, se začali usazovat v okolních vesničkách, zejména v Las Negras. To leží za skalnatým pohořím, necelých deset kilometrů od zálivu San Pedro. V Las Negras se budete cítit jako v jiném světě. Užijete si zde spoustu zábavy, je zde hromada barů a klubů s čilým nočním životem a všude vládne uvolněná atmosféra. Všichni jsou zde tak trochu jiní a za alternativu se zde rozhodně nikdo nestydí. Pro místní to jsou zkrátka hippies a už se stali nedílnou součástí jejich světa.

Las Negras - Cala del Cuervo - pohled na Las Negras_Andalusie

Po stopách maurských pirátů

Celé zdejší pobřeží bylo až do 16. století útočištěm maurských pirátů ze severozápadní Afriky. Až teprve vybudování důmyslného systému strážních věží a pevností učinilo tuto část středozemního moře bezpečnou a zbytky tohoto opevnění hlídají zdejší břehy dodnes. Už zde však nepotkáte armádu, ale informační tabule a vyhlídky. Většina těchto staveb je totiž veřejně přístupná a slouží jako rozhledny na zdejší kouzelné pobřeží.

Nejznámější památkou na africké piráty je malebné městečko La Isleta de Moros, což znamená „ostrůvek maurů“. Zde vybíhá do moře malý poloostrůvek s vysokým kopcem, za kterým se skrývaly pirátské lodě. Ty pak nečekaně vyrazily za svou kořistí a než se námořníci stačili vzpamatovat, byli často rádi, že jim zbyl holý život.

Výlet po stezce pirátů po pobřeží Cabo de Gata

Kdo je sportovního ražení, může se vydat po stezce pirátů, která ho provede po celém pobřeží Cabo de Gata. Po pěšince vedoucí přes většinu pláží i nad divokými útesy, dokonale vychutnáte zdejší magickou krajinu. Je však nutné mít na paměti, že v celém přírodním parku je zákaz volného táboření. Rozhodnete-li se však nocovat pod stanem dostatečně daleko od příjezdových cest a nebude rozdělávat otevřený oheň, nikdo se na vás zlobit nebude. Na lehce přístupných plážích však budete celkem spolehlivě vyhnáni hlídačem parku, který si často bere na pomoc i policii. Takový zážitek není rozhodně ničím příjemným.

Jak se dostat do Andalusie?

Pokud nechcete absolvovat téměř 3000 km vlastním autem, využijte leteckého spojení do některého z andaluských měst. Přímé lety z Prahy seženete za celkem slušnou cenu například do Malagy. Pak autem či některým z pohodlných autokarů do Almérie, odkud je to do Cabo de Gata – Níjar už jen co by kamenem dohodil.

Půjčit si auto je rozhodně velkou výhodou. V samotném parku se hromadnou dopravou sice pohybovat lze, ale když chcete park opravdu důkladně probádat, což rozhodně stojí za to, bez auta to je dost komplikované a hlavně časově náročné.

Přestože je nová výstavba dost omezena a hotelové komplexy zde vůbec nenajdete, s ubytováním mít problém nebudete. Mimo sezonu seženete lehce nocleh i bez předchozí rezervace a ani cena vás rozhodně nezruinuje. Zkuste bílé městečko s jachetním přístavem San José, turistické centrum Agua Amarga nebo již zmíněné Las Negras. Nedaleko Las Negras je i celoročně otevřený kemp, ležící přímo u malé mořské zátočiny.

Za zlatem a historií v Cabo de Gata - Níjar

Koho zajímá geologie, historie zdejšího parku či se chce dozvědět něco o zdejší přírodě, měl by zajet do Rodalquilar. To bývalo kdysi slavným hornickým městem a k prohlídce je zde i obrovský areál zlatého dolu, kde se těžilo ještě v 60. letech 20. století. 

Sídlí tady také celkem slušně vybavené informační centrum parku Cabo de Gata – Níjar a expozice věnovaná historii geoparku, životě místních lidí a v neposlední řadě i těžbě zlata. Hned vedle je rozsáhlá botanická zahrada, kde je k vidění většina dřevin, keřů a rostlin vyskytujících se v tomto parku, s detailními popisky. Zdejší personál vám mile rád poskytne i další informace. Asi je na místě dodat, že vše je dotováno ze španělských i evropských fondů, a tak je vstup do všech těchto prostor zcela zdarma.

Až budete mít dost všech těch informací a prohlídek, vypravte se za odpočinkem na další výjimečnou pláž v této oblasti. Rodalquilarská pláž, která leží asi tři kilometry za městem je opět skvostem, který budete ještě dlouho nosit ve své paměti.

Playa de Rodalquilar_Andalusie

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej