Gaudího Barcelona, město nočního života a fotbalový ráj

Barcelona byla dříve hlavní město Španělska a nachází se v krásné části země zvané Katalánsko. Břehy tu omývá azurové moře a pobřeží Costa Brava vzdálené od Barcelony, co by kamenem dohodil. Řadí se mezi nejnavštěvovanější kouty Pyrenejského poloostrova.

Před pár lety jsem i já poznala, docela divoké, španělské Středozemní moře. Pokud budete trávit dovolenou na přibližně 220 kilometrů dlouhém pobřeží, určitě si najdete nějakou tu svou oblíbenou pláž. Někdo dává přednost kamínkům, někdo skaliskům a někdo zlatému písku. Costa Brava nabízí vše, co si dychtivý dovolenkář ráčí přát.

A teď už se vraťme k Barceloně. Doufám, že na ni budete mít více času než kdysi já.

Nejznámější, nejnavštěvovanější, nejdiskutovanější památka Barcelony. Víte, co mám na mysli?

La Sagrada Família

Nejzajímavější chrám na světě La Sagrada Família - Chrám Svaté rodiny. Obrovská stavba s osmnácti věžemi, plná pokroucených věžiček, pilířů a ornamentů vypadá jako z pohádky. Neogotická stavba se řadí k památkám UNESCO a má ji na svědomí nevšední umělec Antoni Gaudí. La Sagrada Família je vrcholem jeho tvorby a věřte nebo ne, stále se na ní pracuje, mimochodem už 130 let, a staví se za peníze z veřejných sbírek. To je něco nevšedního, obzvláště u stavby takových rozměrů a popularity. Famózní stavba měla být dostavěna v letošním roce, ale už teď je jasné, že nebude dokončena ani v roce 2026. 

Uvnitř chrámu také nečekejte nudu. Pokroucené a vlnité stropy s barevnými vitrážemi se v chrámech jen tak nevidí.

Sagrada Familia - Barcelona

Díla od Gaudího

Další díla nevšedního umělce jsou: Palác Güellovi rodiny, La Pedrera – další UNESCO, Casa Vincens, Casa Batlló a nebo Casa Calvet.

A nejlépe uděláte, když si zajdete do informačního centra a požádáte o mapku, abyste se po městě lépe orientovali a označili si všechny pohádkové stavby.

Dům od Gaudího - Barcelona

Park Güell

O jednom uměleckém skvostu se rozepíšu víc. Jedná se o pohádkový park a zahradní město - park Güell.

V parku objevíte nejoriginálnější lavičku na světě. Barevnou, mozaikovou a velmi pohodlnou. Z lavičky je nádherný výhled na město. Když jsem se také vyfotila u lavičky se sochou ještěra, vyšla jsem do sálu Sto sloupů, opravdu jsem si přišla jako v pohádce. Myslím, že Antony se stal mým nejoblíbenějším architektem!

Vstup do parku činí 8 Euro a za vstup do La Sagrada Família zaplatíte 15 Euro.

Kam se ještě v Barceloně zajít podívat?

Středověké ekonomické a politické centrum má tolik krásných památek, že se rovnou půjdeme podívat do duchovního města, do historické gotické čtvrti El Barri Gotic.

Dále neopomeňte na náměstí Sant Jaume, kde stojí vládní palác Palau de la Generalitat a radnice Casa de la Ciutat. Nejkrásnější náměstí je ale Plaza del Rei s královským palácem Palau Reial a muzeum Historia de la Ciutat. Třípatrové muzeum s tou nejlepší částí v podzemí! Římská Barcelona s lázněmi, prádelnami, domy, mozaikovou podlahou a prostě to je nejrozsáhlejší areál římských památek na světě. Za 7 Euro se zajděte podívat, jak si žili Římané.

La Rambla

Ulice s obchůdky, suvenýry, pouličními umělci a živými sochami. Místo schůzek, dění, zábavy a nočního života. Ulice se sochou nejznámějšího Krištofa na světě. Kolumbus stojí na 60 metrů vysoké věži a pod ním mají srazy turistické poznávací zájezdy. I my jsme se pod Kolumbem tenkrát sešli.

Co ještě můžete vidět v Barceloně

V oblasti La Barceloneta jsem bohužel nebyla, protože na to nezbyl čas. A přitom bych se tak ráda podívala na barcelonské pláže, prošla se po promenádě a nebo skočila na skleničku do baru. Akvária mě nelákají, ale v přístavu Port Vell jedno najdete.

Stadion FC Barcelona jsem sice viděla, ale jelikož mi fotbal nic moc neříká, mezi své největší barcelonské zážitky to neřadím.

Po Barceloně se dá snadno cestovat metrem, vlakem a nebo autobusem. Metro se zdá být ta nejlepší varianta.

Prosluněná Barcelona čeká na další rozjařené výletníky. Už máte letenku? Myslím, že je nejvyšší čas zabrouzdat na internetu a po nějaké letence se porozhlédnout. A pak si můžete zarezervovat místo na parkování u letiště, abyste měli své místo jisté :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej