Benátky, město okřídleného lva

Když se řeknou Benátky, tak se jistě všem vybaví typický idylický obrázek Benátek, jak gondoliéři v proužkovaných tričkách proplouvají městem na černých gondolách mezi malebnými domy a paláci stojících podél kanálů, které vypadají jako kulisy z filmu.

Benátky, italsky Venezia, jsou hlavním městem severoitalské oblasti Benátsko. Jejich historické jádro bylo vystavěno na ostrovech v mělké laguně. Benátky bývaly námořní a obchodní velmocí, i dnes mají velký význam, především historický, kulturní a společenský. Vládne zde bohatý kulturní život.

Benátky - gondoly

Pro svou jedinečnost byly Benátky zapsány na seznam památek UNESCO, město patří mezi nejnavštěvovanější místa Itálie a žije tak z cestovního ruchu.

Benátské čtvrti

Benátky mají celkem 6 čtvrtí – San Marco, Castello a Cnnaregio na jedné straně Canal Grande a Santa Croce, San Polo a Dorsoduro na druhé straně Canal Grande. Mimo tyto čtvrti tu najdete několik ostrovů, které jsou více či méně významné. Nejznámějšími jsou Murano, Burano a Torcello.

Canale Grande - Benátky

V historickém centru Benátek stojí na dubových kůlech zaražených do moře asi 15 000 domů. Benátky prostupuje zhruba stovka kanálů, kde panuje čilý dopravní ruch. Kanály lze přejít po více než 400 kamenných mostech. Canal Grande je „hlavní třídou“ Benátek, má na délku 4 km a přibližně 70 m na šířku. 

Z historie Benátek

Historie Benátek sahá až do období stěhování národů. Místní kmen Venetů byl ohrožován barbary, a proto se rozhodl usídlit na bahnitých ostrůvcích Laguny, kde si vystavěl chýše na dřevěných pilotách. Postupem se osada rozvinula do města, které využívalo svou výhodnou polohu pro obchod s východním středozemím a Byzancí. Benátky se staly bohatou republikou s velmi významným vlivem ve východním Středomoří. Vrcholu moci dosáhly Benátky na přelomu 15. a 16. století, kdy bylo město i centrem výtvarného umění, zejména malby.  Svou vedoucí roli si v této oblasti město udrželo až do 18. století. Působil zde např. Tizian, Paolo Veronese a Tintoretto.

Od konce 16. století moc Benátek postupně upadala, vliv na to měl zejména objev plavebních cest kolem Afriky a turecká expanze. Konec Benátské republiky přišel s francouzskou okupací roku 1797.

Památky Benátek

Piazza San Marco 

Náměstí svatého Marka, které bylo pojmenováno podle patrona města, patří mezi nejznámější místa Benátek. Náměstí vzniklo už v 9. století, původně se tu nacházela klášterní zahrada s potokem. Dnes náměstí lemují budovy, které vás okouzlí svou majestátností. Na východní straně vyniká Bazilika svatého Marka a Dóžecí palác.  

Dóžecí palác (Palazzo Ducale) byl postaven ve 14. století a patří mezi nejvýznamnější památky Benátek. Palác byl rezidencí benátského dóžete, stal se tak sídlem moci a vlády. Architektura budovy v sobě snoubí prvky evropské gotiky s byzantským a východním vlivem, což odpovídá oblastem, se kterými Benátky obchodovaly. Díky dvojpatrové krajkové kolonádě ve spodních patrech působí palác „lehkým“ dojmem. Dnes zde sídlí muzeum.

Dóžecí palác - Benátky

Bazilika svatého Marka (Basilica di San Marco) patří zřejmě mezi nejzachovalejší příklad byzantské architektury a je hlavním kostelem v Benátkách. Majestátní bazilika z 9. století ukrývá ostatky patrona města sv. Marka. 

Bazilika sv. Marka - Benátky

Náměstí svatého Marka má také svou hodinovou věž – Torre del´Orologio, která pochází z dob renesance. Astronomické hodiny ukazují kromě času také fáze měsíce a znamení zvěrokruhu. 

Hodinová věž - Benátky

Na náměstí jistě nepřehlédnete sloupy sv. Marka a sv. Theodora, které dříve když byly Benátky přístupné jen po moři, tvořily jakousi vstupní bránu do města. Sloupy nechal přivézt dóže Domenico Michele ve 12. století při vojenské výpravě do Jeruzaléma z dnešního území Libanonu. Prý byly původně sloupy tři, ale jeden jim při vykládání spadl do moře. Na prvním sloupu je umístěn lev, který představuje symbol Benátek a na druhém jeden z patronů Benátek – sv. Theodor. Průchod mezi sloupy, není rodilým Benátčanům příjemný, protože se zde konaly až do poloviny 18. století popravy a prý to přináší smůlu.

Náměstí sv. Marka - Benátky

Celé Benátky a benátskou lagunu můžete vidět z ptačí perspektivy ze zvonice Kampanila (Campanile), kterou najdete také na Náměstí sv. Marka. Nahoru vás vyveze výtah a tak se nemusíte bát, že po dni proběhaném po městě, budete muset stoupat po schodech do výšky téměř 100 metrů :-)

Kampanela - Benátky

Až už budete unaveni, tak můžete pozorovat čilý ruch na náměstí z některé z místních elegantních kaváren.

Zajímavostí je, že Náměstí sv. Marka je několikrát do roka zaplavováno, protože je nejnižším místem ve městě, proto patří mezi nejzranitelnější místa v Benátkách. Zpravidla k tomu dochází v období od října do března. V současnosti mají v Benátkách teď v zimě problém opačný, nedostatek vody. Kanály se proměnily v bahnité strouhy a gondoly leží v bahně.

Ponte di Rialto

Most Ponte di Rialto je asi nejznámějším benátským mostem v Benátkách. Vede přes Velký kanál (Canal Grande) a svou současnou podobu most získal v 16. století. Rialto je z mostů přes Canal Grande nejstarším. Místní obyvatelé, kteří se kvůli jeho honosnosti už po jeho otevření báli, že se most musí zřítit, by se jistě divili, že se most dochoval až do dnešní doby. Na mostě najdete obchůdky se suvenýry, jako jsou třeba karnevalové masky nebo krajky. Most poskytuje také krásný výhled na Canal Grande.

Most Rialto - Benátky

Galleria dell'Accademia 

V Gallerie dell´Accademia sídlí největší sbírka benátského umění. Její základ tvoří Accademia di Belle Arti, která byla založena v roce 1750. Sbírka zahrnuje malířská díla od 14. do 18. století a sídlí hned ve třech původně církevních budovách. 

Galleria dell´Accademia - Benátky

Operní dům La Fenice

Teatro La Fenice patří mezi nejproslulejší divadla, která hrají operu v Evropě. Konalo se zde mnoho slavných operních premiér. V operním domě La Fenice působil i Guiseppe Verdi, se kterým je spojeno nejslavnější období divadla. Jméno operního domu, v překladu Fénix, vypovídá o jeho pohnuté historii,  protože mnohokrát vyhořelo, ale opět vstalo z popela.

Operní dům Fénix - Benátky

Námořní muzeum 

Museo Storico Navale představuje oficiální expozicí Italského námořnictva a ukazuje Benátky jako obří námořní velmoc. Muzeum má 42 výstavních sálů na 5 podlažích. Sál lodí, kde jsou vystaveny autentické modely lodí, bývá otevřen jen při zvláštních příležitostech. Součástí expozice muzea je i sbírka mušlí. Muzeum poznáte už zdáli podle dvou kotev před jeho vstupem, které pocházejí z první světové války.

Benátky - Námořní muzeum

Benátské paláce

Mnoho honosných paláců lemuje Canal Grande, z nichž většina je veřejnosti nepřístupných, protože jsou často využívány jako hotely pro turisty. Mezi ty přístupné veřejnosti patří Palác Ca´d´Oro, který patří mezi nejobdivovanější. Původně měl palác převážně zlaté obložení, podle kterého získal své jméno. Palác byl vystavěn pro Marina Contariniho v roce 1420 a po úpravách získal zpět svou původní gotickou podobu. Dnes je palác otevřen veřejnosti a nachází se zde Galleria Franchetti, která sice nevyniká rozsáhlostí, ale sbírky v galerii vynikají svou kvalitou.  Ve sbírkách najdete skvělou směsici středověkého malířství a sochařství.

Palác Ca´d´Oro - Benátky

Akce v Benátkách

V Benátkách se koná řada výjimečných kulturních akcí. Mezi ně se řadí Biennale di Venezia, která představuje prestižní přehlídku současného výtvarného umění. Biennale se pořádá každý lichý rok. Od roku 1932 se v Benátkách pořádá mezinárodní Benátský filmový festival, kde se předává Zlatý lev sv. Marka za nejlepší film festivalu.

Benátský karneval – Carnevale di Venezia je nejslavnějším evropským karnevalem. Každý rok připadá jeho konání na jiné datum, protože začíná vždy deset dní před popeleční středou a je tak posledním veselím před velikonočním půstem.

Benátský karneval - maska

Dříve karneval trval i několik měsíců, a protože během nich upadaly mravy, město začalo nošení masek omezovat. Po dobytí města Napoleonem na sklonku 18. století byl karneval zakázán a obnovy se dočkal až v roce 1979. 

Karneval má také každý rok jiné téma. Tradiční masky vycházejí z Commedie dell´Arte, kde vystupovaly postavy s charakteristickými kostýmy. Masky bývají vyráběny v dílnách z drahých materiálů. Některé rodiny masky dědí z generace na generaci a jsou na ně právem pyšní. Pro turisty jsou ale vyráběny i daleko levnější masky.

Benátské karnevalové masky

Karneval bývá zahajován „přeletem anděla“, kdy se vybraný akrobat vznáší na ocelových lanech nad Náměstím sv. Marka. Během karnevalu se také konají v divadlech i v ulicích města, tradiční představení Commedia dell´Arte. V závěru se volí nejkrásnější maska a karneval je zakončen velkým plesem na Náměstí sv. Marka a ohňostrojem.

Benátky a doprava

Když letíte do Benátek, tak můžete přiletět na letiště Marco Polo nebo Treviso. Marco Polo se nachází na předměstí Benátek v Mestre. Letiště Trevise leží o něco dále. Všechny letecké společnosti létají z Prahy na letiště Marco Polo až na WizzAir.

Z letiště Marco Polo se dostanete asi za 20 minut do Centra Benátek. Můžete si vybrat mezi autobusem a lodí, protože do Benátek vede most Ponte della Libertá, který zde byl postaven v 30. letech minulého století. Pro cestu ze vzdálenějšího Trevisa můžete využít soukromý autobus nebo jet MHD a vlakem. Druhá kombinace je více než o polovinu levnější.

Benátky - doprava

Dopravu po městě zajišťují motorové lodě a pro turisty jsou k dispozici i klasické gondoly. Vyplatí se určitě si koupit několikadenní pernamentku na místní mhd – lodě. Pokud se budete chtít svézt v gondole, tak počítejte s cenou pár desítek eur. Aby cena byla snesitelnější, můžete se domluvit a jet na gondole ve skupince, protože cena je za gondolu a ne za osobu.

Gondoliéři - Benátky

Rady a tipy na cestu do Benátek

  • Ideálním obdobím pro návštěvu Benátek je květen a pak září – říjen. Přes léto je v Benátkách moc teplo. Počítejte, ale s tím, že i ostatní budou chtít navštívit Benátky v tomto období a město bude turisty zaplaveno.
  • Při návštěvě Benátek se neomezujte jen na hlavní „turistické trasy“, ale určitě se jen tak toulejte po vedlejších uličkách. Samozřejmě si s sebou vezměte podrobnou mapu, kterou si můžete koupit až na místě. 

Benátky - kanály

  • Pokud si chcete Benátky užít alespoň část dne bez velkého počtu turistů, tak si ráno přivstaňte, kdy je situace o něco lepší. I večer se uličky trochu vylidní, ale i tak si spoustu lidí užívá večera v ulicích města. 
  • Nezaměřujte se jen na samotné Benátky, ale navštivte i nedaleké ostrovy Murano a Burano. Murano je známý jako ostrov sklářů, kde se už od středověku vyrábějí benátská zrcadla a tradiční benátské sklo. Právě na tomto ostrově najdete světoznámou sklárnu Vivarini. Ostrov Burano s pestrobarevnými domy si každého získá svou jedinečnou atmosférou a inspiruje řadu umělců. Mimo to je známý prvotřídními ručně vyráběnými krajkami, u kterých cena odpovídá jejich kvalitě a jedinečnosti. 

Ostrov Burano

  • Na večeři či na oběd se zastavte v restauraci Rosticceria Gislon, která je nedaleko mostu Rialto. Do této vyhlášené restaurace chodí hlavně Benátčané a mají zde velký výběr mořských plodů.

Benátky - večerní projížďka na gondole

Přečtěte si také náš článek o dalším italském městě, věčném městu Řim

Pokud se vydáte do jednoho z těchto italských měst nebo míříte do jiné země a poletíte z Prahy, můžete si zaparkovat auto třeba u nás na parkovišti u letiště :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej