Brusel - na sklonku léta na mušle, pivo a čokoládu

Léto se chýlí k závěru, horké dny jsou minulostí a mnohým z nás se opět chce nazout do toulavých bot a vyrazit za hranice, abychom si užili krásné indiánské léto. A dávno již neplatí, že cestovatel či turista chce vidět památky hmotné. Čím dál více z nás lační po zážitcích, které se nesmazatelně zapíší do našich vzpomínek. Pro tyto chvíle jsem vám vybral zemi, o které téměř denně slýcháme, spíše o jejím hlavním městě, ale málokdo si ji vybere pro cíl své dovolené.

Brusel, domy - Brusel, Belgie

Město Brusel

Tou zemí pro výlet na rozhraní léta a podzimu je Belgie. A belgickým hlavním městem je Brusel, který je synonymem pro hlavní město celé Evropské unie. To je však zavádějící a zjednodušené tvrzení, neboť Evropská unie není státem a nemá hlavní město. Jen instituce EU sídlí v Bruselu, a proto je vhodné se s tímto městem seznámit hned na začátku.

Park - Brusel, Belgie

Brusel je vstupní branou do tohoto maličkého království. Z Prahy do Bruselu se dostanete pohodlně letadlem a doba letu je okolo 90 minut. Mezinárodní letiště se před lety stalo terčem teroristických útoků, ale bezpečnost je stejná jako v Praze, Berlíně či jiném vzdušném přístavu. Pokud se z letiště do středu města dopravíte městskou hromadnou dopravou, určitě si po levé ruce všimnete nově vybudovaného komplexu budov NATO, které v Bruselu sídlí též.

Psát o Velkém trhu s radnicí (Grote Market), čurajícím chlapečkovi (Manneken Pis), kterého můžete v různých údobích roku zastihnout v oblečku či o sídlech EU, je podle mého zbytečným nošením dříví do lesa. Určitě tato profláknutá místa je dobré navštívit, pokud jste v Bruselu poprvé. Já jsem Belgii navštívil vícekrát, tak raději vypíchnu slovutné Atomium a vedle stojící svět miniatur Mini-Europe

Čurající chlapeček - Brusel, Belgie

Unikátní Atomium

Málokdo ví, že Atomium je za poplatek zpřístupněno. Představuje nápaditým způsobem základní model krystalické mřížky železa. Stavba vznikla pro světovou výstavu Expo 1958 a získala si velkou oblibu, že slouží dodnes.

Atomium - Brusel, Belgie

Nedávno byla zrekonstruovaná a máte možnost se projít, či svézt po eskalátorech jednotlivými tubusy do kulatých prostor, které slouží jako prostory výstavní a vztahují se ke stavbě samotné. V nejvyšší kouli se nachází samoobslužná restaurace, ze které je úchvatný pohled na Brusel.

V Atomiu - Brusel, Belgie

Z Atomia - Brusel, Belgie

Soška čurající holčičky

A málokdo ví, že v Bruselu je i čurající holčička (Jaenneke Pis). Jelikož Brusel zavádí genderovou vyváženost, zmiňuji se i o ní. Nachází se ve slepé uličce v centru města a je těžké ji najít. Vypadá to, že míříte do belgické hospody a ono taky ano. Jen při té příležitosti, než vás pohltí útroby hostince, spatříte za mříží tento opomíjený symbol města. Dokonce se nedávno objevila i socha čurajícího psa, ale tu jsem ještě neviděl ani já. Vypadá to, že Brusel je močopudný. Pozor, málokde ve městě narazíte na veřejné záchody! Za močení na ulici či v parku jsou vysoké pokuty. Ovšem pokud si potřebujete odskočit zajděte do nejbližší hospody, požádejte na baru o svolení, položte padesáti centovou minci a v klidu si odskočte.

Čurající holčička - Brusel, Belgie

Belgické pivo

Pokud se chystáte ochutnat za večer všechna belgická piva, klobouk dolů a určitě budete močení řešit. V celé Belgii se vaří více než 600 piv, od slabých přes ležáky po těžký svrchně kvašený ale. Neochutnat alespoň některé druhy by bylo smutné. Belgické hospody se podobají těm českým, je zde stále živá kultura, panuje v nich většinou přítmí, sedíte na dřevěných židlích u dubových stolů. Jen je tady zvykem, dát si pivo, maximálně dvě a popojít do další hospody. Takže za večer či noc, zvládnete takových hospod třeba i deset. Výhoda v tomto stylu popíjení piva je v tom, že na vlastní nohy poznáte, že je čas jít domů.

Belgické mušle

Pokud toužíte i po gastronomickém zážitku, vyberte si spíše restauraci, kde servírují mušle. Mušle v Belgii dělají na mnoho způsobů a ještě jsem nenašel kulinářskou úpravu těchto mořských mlžů, která by byla nechutná. Většinou se k hrnci mušlí podávají belgické hranolky, které jsou na dvakrát smažené a vyhlášené. Zapomeňte, že byste jim zde, snad i žertem, říkali French Fries! Belgičané jsou na své hranolky hrdí. Většinou přes polední obědovou pauzu uvidíte u pouličních stánků fronty na kornouty hranolků vylepšených dvěma třemi studenými omáčkami z nepřeberného množství chutí. Pivo se k hranolkům hodí neskutečně dobře. K mušlím je lepší popíjet bílé víno z německých či francouzských vinic.

Belgická čokoláda

Ale Belgie je vyhlášená čokoládou. Nenajdete v Belgii městečko, kde by nějaká čokoládovna, ale spíše pralinkárna, nebyla. Pokud máte slabou vůli, mějte se na pozoru. Já mám velmi rád čokoládu a vždy v belgické cukrárně, kde čokoládové pralinky připravují, nechám notnou část vyměněných peněz. Naštěstí platby kartou jsou samozřejmostí. Úmysl koupit si tři, maximálně pět pralinek, vezme ihned za své pohledem do vitrín. Pralinky se prodávají na kusy, popř. na váhu a někdy už prodavači udělají předvýběr a mají přichystané boxy s touto sladkou záležitostí.

Belgické pralinky, výloha - Brusel, Belgie

Já se většinou zastavím na 20 až 25 kouscích. Pak si sednu do parku a ochutnávám na pohled nádherné a na chuť fantastické čokoládové plněné bonbóny. Už po pátém si připadám přeslazený, při desátém mi začíná být těžko, ale přesto se nedokážu v konzumaci, lépe napsáno v rozplývání jemné čokolády na jazyku, omezit a ochutnávám až do samotného vyprázdnění papírové krabičky. Daní za tuto nestřídmost je až nepatřičné škrábání v krku.

Bruselský park

Na procházku nebo i jen takové letní lelkování a zastavení velice dobře poslouží Bruselský park, který se nachází mezi královským palácem a belgickým federálním parlamentem. Tento centrální park rozkládající se na ploše více než deseti hektarů. Má pravoúhlý půdorys a je nemožné se v něm ztratit. Pokud do parku vstoupíte od budovy parlamentu, vězte, že vstupujete hlavním vstupem. Hlavní cestou se dostanete k centrální monumentální kašně.

Královský palác - Brusel, Belgie

Monumentální Katedrála svatého Michaela archanděla a svaté Goduly

Zatoužíte-li po duchovním zážitku, doporučuji vám návštěvu Katedrály svatého Michaela archanděla a svaté Goduly. Nachází se na rozhraní Horního a Dolního města na pahorku Treurenberg. Katedrála zaujme zvenčí dvěma nedostavěnými věžemi v gotickém slohu. Třebaže zde původně stával kostel románský. Interiér katedrály je monumentální, jak se na chrám boží sluší a patří. Obdivovat můžete bohatě zdobenou kazatelnu, varhany a hlavně vitráže oken.

Katedrála sv. Michaela a sv. Guduly - Brusel, Belgie

Katedrála sv. Michaela a sv. Guduly, varhany - Brusel, Belgie

Pár užitečných informací o Bruselu na závěr...

Po Bruselu nejraději chodím pěšky, což se v centrální části města vyplatí. Jinak je tu k dispozici dobře fungující městská hromadná doprava. Tu tvoří linky metra, tramvají a autobusů. V Belgii se platí eurem a platební terminály jsou rozšířené. Připravte se, že tu není nejlevněji, ale zase nepočítejte s nějakými přemrštěnými cenami. V Bruselu se oficiálně domluvíte německy, vlámsky a francouzsky. Pochodíte bez problému i s angličtinou a díky kosmopolitnímu rázu můžete zkusit španělštinu, polštinu, češtinu i slovenštinu.

Metro - Brusel, Belgie

A pokud přece jenom chcete navštívit nějakou instituci EU, doporučuji navštívit Parlamentarium Evropského parlamentu, které má návštěvnické středisko. Zde můžete strávit zdarma mnoho času a dozvědět se mnoho důležitého a zajímavého o Evropské unii, které jsme součástí.

Pokud byste ještě raději k moři, přečtěte si článek o kouzelném řeckém ostrově Samos.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej