Bulharsko není jen moře

Hlavním městem Bulharska je Sofie, zastaralý přepis Sofije se již nepoužívá. Sofie leží na úpatí pohoří Vitoša. V posledních letech za přispění peněz EU se město rozvíjí. Sofie se zařadila mezi města, které mají letiště propojené s centrem města metrem. A to Bulhaři za socialismu s výstavbou metra otáleli. Sice v roce 1972 si výstavbu města schválili, ale první úsek byl zprovozněn až v roce 1998. Od roku 2015 jezdí metro až na letiště. V Sofii se můžete svézt i tramvajemi, trolejbusy a autobusy.

Hlavní město Sofie

Sofii dominuje katedrála svatého Alexandra Něvského. Zřejmě není překvapením, že zde je nejrozšířenější křesťanská pravoslavná církev. V katedrále najdete mnoho krásných ikon, ale daní popularity je mnoho návštěvníků. 

Sofie_Alexandr Něvský

Centrum města je nevelké, projdete ho bez problému pěšky. Rušné ulice jsou střídané zelenými parky. Všudypřítomný balkánský duch je k nalezení i v tomto hlavním městě. 

Bulharsko_Sofie_pěší zóna

Za prohlídku exteriérů stojí mimo jiné tyto budovy: Národní divadlo Ivana Vazova, Sofijská univerzita Svatého Klimenta Ochridského a mnoho soch a památníků. 

Bulharsko_Sofie_socha

Pokud chcete utéci z rozžhaveného města, doporučuji autobusy 122 či 123, které vás odvezou na jih města k již zmíněnému pohoří Vitoša. Odtud se můžete pohodlně vyvézt lanovkou na vrchol Aleko. Lanovka má název Simeonovo lift, podle čtvrti Sofie, kde je umístěná dolní stanice lanovky. Pohoří Vitoša nabízí pohledy na metropoli Bulharska, ale musíte mít velké štěstí, abyste neviděli do smogu zahalené město. Jinak Vitoša nabízí pohodlné a nenáročné vycházkové trasy.

Bulharsko_Vitosa

Pohoří Rila a Rilský klášter

Na jih od Sofie se nachází i pohoří Rila, které je vyšší než zmíněná Vitoša. I zde si můžete naplánovat řadu zajímavých výšlapů. Ale Rilu turisticky proslavil zdejší klášter. Ze Sofie se sem dostanete veřejnou dopravou (autobusem) nebo vlastním či vypůjčeným automobilem. Počítejte s dvěma hodinkami cesty. Rilský klášter je největším pravoslavným klášterem Bulharska a stále v něm pobývají mniši. Proto prosím, chovejte se v klášteře tiše a respektujte všechny příkazy a zákazy. Bohužel, někteří turisté si neuvědomují, že jsou na posvátné půdě. 

Bulharsko_Roženský klášter, brána

Bulharsko_Rilský klášter

Bulharsko_Rilský klášter

Od roku 1983 je na seznamu památek UNESCO. Pokud se budete chovat pokorně a budete mít otevřená srdce, možná vás zde naplní Duch svatý a odnesete si odtud nejen krásné fotografie, ale také celoživotní duchovní zážitek. 

Bulharsko_Rilský klášter, Freska

Opět je dobré navštívit klášter, když tu nejsou autobusové zájezdy. Pokud vám vyhládne, projděte klášterem a za zdmi objevíte krásnou a ne drahou restauraci. Doporučuji si nechat upravit na talíř místního pstruha, je to opravdová lahůdka!

Stobské pyramidy

Při návratu z Rilského kláštera si můžete udělat krátkou odbočku k Stobským pyramidám. Jedná se o geologické útvary, které vzdáleně připomínají lidmi vytvořené pyramidy. Je to pěkná procházka do kopce od parkoviště. Pokud budete mít štěstí, uvidíte nad hlavami kroužit mrchožravé supy, proto si nezapomeňte s sebou vzít lahev vody.

Bulharsko_Stobské pyramidy

Zimní středisko Bansko

Ještě jižněji se nachází středisko zimních sportů Bansko, kam se vyplatí zajet i mimo zimní sezónu. Bansko je výchozím bodem pro túry podnikané do pohoří Pirin, které patří s Rilou k těm nejznámějším v Bulharsku. Vrcholem Pirinu je hora Vichren s nadmořskou výškou 2841 metr. 

Bulharsko_Vichren

Na zdolání této velehory potřebujete už dobrou kondici, ale hora je natolik fotogenická, že není potřeba ji zdolat. Můžete si ji výborně vyfotit třeba ze stezky Tří jezer, která začíná u chaty Vichren, kam se pohodlně dopravíte autem. Pokud se vydáte ke třem jezerům, překvapí vás rozdílná barevnost jezer. Bunderišská jezera jsou tato: Okoto, které navštívíte nejdříve, Glazne a Dlouhé Bunderišské jezero.

Bulharsko_Dlouhé jezero

Středověký Melnik

Pokud nejste příznivci horské turistiky, směřujte svůj vůz na úplný jih Bulharska, kde naleznete krásně zachovalé středověké město Melnik.

Bulharsko_Melnik 

Procházka městem je jednoduchá, je tu pouze jedna hlavní silnice a podél ní jsou zachovalé staré domy, které svou honosnost skrývají. V dobách osmanské nadvlády nebylo rozumné dávat na odiv bohatství, proto všechny domy vypadají neokázale směrem do ulice, ale svou krásu rozvíjejí do dvorů a interiérů. Určitě zavítejte do některého z nich, za pár leva se to vyplatí. I zde se můžete setkat s pyramidami. Kaňon, ve kterém se Melnik nachází, je opravdu malebný. Na konci údolí se cesta vyšplhá na planinu a před vámi se otevře pohled na klášter. V Bulharsku je velký počet klášterů, ale Roženský mě uchvátil svou malebností.

Bulharsko_Roženský klášter

Mohyly v obci Starosel

Na východ od metropole Bulharska, která je na západě země, se nachází zajímavé mohyly v obci Starosel. Jedná se o obřadiště původních Thráků, kteří tuto zemi obývali v starověku. Mohyly byly uměle navršené, pak se v nich vyhloubily prostory, do kterých mohli jen zasvěcení. Zajímavostí je i to, že je zde stále vyšší hodnota radioaktivity. 

Bulharsko_Starosel

Nedaleko od Staroselu je vesnice Koprivštica, kterou bychom mohli označit za skanzen. Jenže v tomto skanzenu stále bydlí lidé. A nelekněte se, pokud kolem vás žena prožene kravku či se necháte obklíčit stádem koz a ovcí.

Bulharsko_Koprivštica

Kláštery ve středním Bulharsku

I střední Bulharsko je bohaté na kláštery. Rád bych vám doporučil Trojanský klášter, jehož výhodou je, že leží u hlavní silnice a má nádherně malovaná loubí. V nedalekém větším městě Gabrovo se nachází skanzen, ale ještě nedávno zde aplikovali dvojí vstupné. Doufám, že tento bulharský nešvar již odvál čas, podobně jako u nás.

Bulharsko_Trojanský klášter

Zajímavější je vyjet nad Gabrovo k Sokolskému klášteru, kde za malý peníz můžete přespat v mnišské cele. Uprostřed kláštera je malebná studánka s pramenem a kostel je zapuštěn do svahu. Na upravenosti zahrad a celkové malebnosti je poznat, že se jedná o ženský klášter.

Bulharsko_Sokolský klášter

Od tohoto kláštera je to již kousek severovýchodním směrem k Drjanovskému klášteru, který není ničím zajímavý. Přesto u něj začíná zajímavá ekologická stezka

Bulharsko_Ekostezka

Pokud holdujete žebříkům, mostkům a zabezpečeným skalním stezkám, je to místo právě pro vás. Na konci stezky je vstup do jeskynního komplexu Bačo Kiro. Vstup je zpoplatněn, a nezapomeňte si vzít teplé oblečení, neboť v jeskyni je stabilních 8 °C.

Bulharsko_Bačo Kiro

Tak vidíte, že v Bulharsku se dá trávit dovolená i aktivně. Kdo tedy neholduje pasivnímu polehávání na pláži, vyrazí do bulharského vnitrozemí a objeví i další zajímavosti, které se mi do tohoto článku nevešly. 

A jak se do Bulharska nejsnadněji dopravit?

Do bulharské Sofie se dostanete z Prahy pohodlně letadlem bez přestupu za dvě hodiny a zpáteční letenka vás vyjde na pět, šest tisíc korun českých.

Přečtěte si také článek Dovolená Bulharsko, kde najdete informace o oblíbených mořských letoviscích.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej