Cestování letadlem se psem a dalšími domácími mazlíčky


Létat do zahraničí se psem nebo jiným domácím mazlíčkem není sice až tak neobvyklé, ale pořád to není zcela běžné. Jestliže uvažujete nad cestování letadlem se zvířetem, protože ho třeba nemáte kam dát, měli byste nejdřív vědět, na co se připravit.

Hlavně to dobře promyslete

Než se rozhodnete cestovat letecky se zvířaty, důkladně se zamyslete, zda to za tu námahu a především pak kvůli vašemu mazlíčkovi stojí. Psi, kočky a další zvířata si většinou dobře zvyknou na cestování autem, protože když je to nutné, můžete zastavit a vypustit je ven. O něco horší je to při cestách autobusem nebo vlakem, ale i na to si zvířata nakonec dokážou přivyknout. Ale cesta letadlem, a u většiny zvířat ve stísněném zavazadlovém prostoru, je už trochu něco jiného. Zvíře bude během letu logicky ve stresu - odloučené samo v neznámém prostředí, uzavřené v malé kleci, v nepříjemném hučení. Jste-li na tohle připravení, pak čtěte dál.

Administrativa, průkazy a pasy

V první řadě byste před cestou měli mít platný očkovací průkaz a mezinárodní pas (např. pes tedy musí mít tetování nebo mikročip) a zkontrolovat, zda do dané země nejsou nutná speciální očkování. Veterinář by vám do dokladů také měl potvrdit, že je zvíře bez problému schopné přepravy do cílové destinace a potvrzení by nemělo být déle než 3 dny staré. Více o obecných podmínkách najdete na webu Státní veterinární správy. Mj. cestovat můžete maximálně s pěti zvířaty, do některých zemí je nutné provést u psů odčervení od 120 do 24 hodin před vstupem (např. Finsko, Malta, Irsko, Velká Británie) a mimo EU musíte splnit zvíře mnohé vstupní podmínky, které požadují konkrétní státy (zjistit můžete přes odkazy na webu veterinární správy).

Cestování se psem

Formality a cena letecké přepravy

Jakmile dořešíte formality kolem zvířete, bude vás zajímat další podstatná informace, a sice zda vaše plánovaná letecká společnost cestování se zvířetem vůbec umožňuje (většina lowcostů bohužel ne, do letadla někdy nemohou ani bojová plemena). Pokud je transport možný, pak si zjistěte podmínky (např. rozměry cestovního boxu) a na kolik vás letenka a celý tenhle výlet přijde. Ceny za přepravu zvířete se pohybují cca od 1500 Kč, ale v některých případech jdou částky až do desetitisíců korun v závislosti na konkrétní destinaci a vstupních podmínkách pro zvíře (problémy nebo výrazně vyšší náklady kolem 20 tisíc Kč očekávejte ve Velké Británii, při cestě na Island je povinná po příletu 14-denní karanténa apod.). Pozor na to, že některá letiště jako třeba Londýn, Dublin, Eindhoven či Edinburgh přílet zvířat nedovolují dokonce vůbec. Kam naopak můžete zcela bez problémů a levně je třeba Itálie.

Na palubě nebo v nákladovém prostoru

Cestovat se zvířetem můžete buď přímo v kabině letadla nebo v nákladovém prostoru, avšak většinou to bude mezi zavazadly. Aby s vámi mohlo být zvíře během celé doby letu v kabině, musí jít o menší zvíře - jeho váha včetně váhy přepravního boxu by neměla přesáhnout 8 kg. Rozměry schránky by měly být cca 48 x 32 x 29 cm a měla by se vejít pod sedačku před vámi, musí mít také otvory pro dýchání a nepropustné dno. Zvíře nesmí během letu samozřejmě svou cestovní klec opustit a nemělo by obtěžovat cestující zápachem ani hlukem. Výjimkou jsou policejní, záchranářští a doprovodní psi pro zrakově postižené, kteří se přepravují bez klece a navíc zdarma. Zvíře však musí mít doložené potvrzení o výcviku a také náhubek.

Cestování s domácími mazlíčkami letadlem

Zvíře v zavazadlovém prostoru

Ačkoliv by se se zvířaty v nákladovém prostoru mělo nakládat opatrně, pro zvíře bude takovýto výlet nepochybně stresující. Vždy je proto dobré, aby zvíře svou cestovní schránku znalo a nebálo se jí. Před odletem psa vyvenčete, 24 hodin předem ho nekrmte a přibližně 8 hodin před cestou nepodávejte větší množství vody. Doporučuje se před odbavením (se schránkou se z administrativního pohledu nakládá jako s odbaveným zavazadlem, maximální rozměry jsou 125 x 69 x 80 cm) připevnit k boxu misku a do ní dát led, který se postupně rozpustí). Protože se zvíře může počurat, nezapomeňte vystlat schránku novinami. Přepravní box si také důkladně označte svými kontaktními údaji - jak těmi domácími, tak těmi v zemi, kam míříte. Cestovní schránky pro zvířata pořídíte v mnoha e-shopech, dráže pak i přímo na většině mezinárodních evropských letištích. 

Cesta na letiště

Pokud jste se rozhodli vyrazit na leteckou cestu do zahraničí z Prahy autem a potřebujete ho někde nechat, můžete zaparkovat u nás a my vám i s vaším mazlíčkem na letiště bezpečně dovezeme.

Cestování se psem letadlem

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej