Dovolená Egypt - Marsa Alam

Je brzy ráno, tma, sychravo, zima jak v morně a jak se lidově říká, ani psa bys nevyhnal….
Právě mi začíná směna, ale je něčím jiná než obvykle. Až večer skončím, budu stát na letišti ve frontě na odbavení a právě mi začne D-O-V-O-L-E-N-Á. Tak kdo z nás by nevstával s radostí a netěšil by se? Odlet v 00:05 hod směr Egypt - letiště Marsa Alam - sluníčko, teplota kolem 27 stupňů a krásné a teplé moře. Báječná představa!

Celý den utíká mílovými kroky a mezi odjezdy a přílety klientů, ještě zařizuji to nejdůležitější -  odepisuji na emaily, telefonuji a zařizuji vše na cestu, dobaluji a uděluji rozkazy, na co nesmějí doma zapomenout, co vše musí ještě obstarat, až odletím.

Až když dcery říkají: „Mami už toho nech. Zpomal, vždyť ty se toho odletu ani nedožiješ“.  No tedy, ale trochu zvolňuji :-)

Je tu večer odvážíme ještě poslední klienty na noční odlety a pak už popadáme kufry, pasy a následuje velké loučení a už ujíždíme na letiště.

Konečně je tady ta chvíle, kdy usedám do letadla a slyším pokyny milých stevardek: „Jste na palubě letecké společnosti Travel Service, let do Marsa Alam. Vítá vás posádka kapitána Červenky“… Nezdá se mi to? Ano, není to jen sen, opravdu letím! :-)

Pár základních informací o Egyptě

Egypt se oficiálně jmenuje Egyptská arabská republika a starověcí Egypťané ho sami nazývali „Černá země“ – Kemet. Nyní spíše uslyšíte Džumhúrja al-Misríja al-'Arabíja nebo ve zkratce používané Maṣr či Miṣr. Egypt se rozkládá na  severovýchodu Afriky. Nejvíce obyvatel mají známá města Luxor, přístav Alexandrie, Giza a největší hlavní město Káhira. Jediná orná půda se rozprostírá v údolí řeky Nil. Rudým mořem je obklopen z východní strany země.

Nejznámější turistická místa jsou Hurghada, Sharm el Sheikh, Taba a také bývalá rybářská vesnička Marsa Alam.

Egypt - velbloudi na pláži

Výhodou je příznivé teplé počasí a moře, a to i v období, kdy u nás je zima a mrazivé počasí. Létá se sem nejčastěji nejen za slunečným a teplým počasím, bílými plážemi, šnorchlováním a kurzy potápění ale samozřejmě i památkami, které jsou světově proslulé a mají bohatou historii.

Naše cesta do Egypta

Naše první cesta do Egypta byla někdy v roce 2013 a popravdě musím přiznat, že první pohled po přistání na letišti a výhled na tu pustinu, hory a písek, mne takového milovníka přírody a zeleně opravdu nenadchnul.  Na pohled druhý, vycházející sluníčko při rozednění po přistání na letišti a teplota, něco kolem 25 stupňů už ráno - nádherné…

Čeká nás odpočinek, relax, procházky po pláži, koupání a poznávání nové země, lidí, kultury… Těším se :-)

Políčko u Nilu

Na pohled třetí a podrobnější, při naší cestě do Luxoru jsem byla ohromena skvostnými starověkými památkami Egypta a také bujným zeleným údolím řeky Nilu s malebnými a pečlivě obdělávanými políčky se zavlažovacími kanály i pasoucími se oslíky, tu a tam i kravkami někde i koněm stojícími ve stínu palem, velbloudy, občas nějakým traktůrkem. 

Traktor - Egypt

Na cestách míjíte farmáře spěchající na pole nebo sklízejícími cukrovou třtinu, fíky, datle či okopávající brambory. Muži oblečeni v tradičním oblečení, dlouhých košilích, ženy zahaleny v šátcích s dětmi.  Všichni milí, usměvaví a někteří mávnou s úsměvem na pozdrav - salam alejkum (mír s vámi) a odpovědí je alejkum salam (i s vámi).

Cestou do Karnaku

Podmořský život v Rudém moři

Také nesmím opomenout, přímo pohádkové Rudé moře s kouzelnými tvary korálů  a mořskými živočichy, želvami,  perutíny, mantami, rybičkami hýřícími neuvěřitelnými barvami - jako z pohádky. Kdo někdy zažil, jistě byl tou nádherou a pestrostí jako já okouzlen. Ne nadarmo je to ráj milovníků podmořského světa a potápěčů.  

Pro nás je příznivý i čas doletu cca 5 hodin. Ke vstupu do země je potřeba vízum a pozor, pas po vstupu do země musí být platný ještě minimálně půl roku. Zkontrolujte si proto svůj pas ještě před odletem!

Místní doprava

Na silnicích jsou všudypřítomné betonové retardéry, nákladní auta mísícími se v dopravě s autobusy a drožkami i neosvětlenými vozy s oslíky a pěšími i jezdci na motorkách a stálé troubení - pozor jedu! Občas nechápete, jestli má vůbec tohle hemžení nějaký řád. Nikde žádné kolapsy ani nehody, žádné ťukání na čelo - každý se proplétá, jak umí.

Jízda na velbloudech v Egyptě

Večerní život v Egyptě

Při procházce ve večerních hodinách poznáváte večerní život na ulicích, nezřídka s posezením venku u pouličních „barů či restaurací“,  kde muži právě sledují fotbalové utkání, na blikající obrazovce s hlasitým fanděním, nebo osvětlené dílničky automechaniků,  kteří si dokážou i v těchto podmínkách poradit  s kdejakou opravou téměř na kolenou.

Míjíte osvětlená holičství, kde vidíte mistra střihu v akci nebo s obrovskou břitvou mistrně holícího pána usazeného ve velkém křesle. :-) Cestou potkáváte vesele švitořící děti, které se vracejí večer ze škol, v podpaží nesoucí knihy a sešity, obchodníky netrpělivě přešlapující u vchodů svých obchůdků, všudypřítomné taxi, drožky, rozvážející zvlášť muže a ženy s dětmi. Ano, právě takový je opravdový Egypt.

Starověké památky v Egyptě, které jsme navštívili

Údolí králů - hrobky faraonů, kde má dětská představa ze školních let malinkých hrobek, kde sotva prolezete, vzala za své. Obrovské chodby a místnosti vyzdobené nádhernými mytickými výjevy bohů v lidské velikosti a zdobené hieroglyfy se stále zářícími barvami, které nevybledly ani po staletí. Jen ti strážci, kdyby člověka nechali v klidu kochat se tou nádherou…

Chrám královny Hatšepsut

Zádušní chrám královny Hatšepsut, také nazývaný “nejposvátnější z posvátných.“  Hatšepsut  byla manželkou Thutmose II.  Zajímavostí je, že po smrti svého muže byla nejprve regentkou mladého Thutmose III.  a brzy potom se prohlásila za faraona, protože jako žena nemohla vládnout Egyptu. Vládla zemi celých 15 let a byla také velkou stavitelkou. Země za její vlády vzkvétala. 

Chrám Hatšepsut

Chrám leží na západním břehu Nilu,  kde je vytesán do skály. Zůstala zachována jen část a podle makety si tak můžeme jen představovat, jak obrovský musel v dobách své největší slávy být. Chrám býval obklopený nádhernými zahradami, po kterých již není nyní bohužel ani památky.

hieroglyfy egypt

Memnonovi kolosy

Dnes stojí tyto obří sochy Amenhotepa III. známé jako Memnonovy kolosy opuštěné a těžko si dnes někdo představí, že tyto obří sochy byly jen malou částí chrámového komplexu. 

Memnonovi kolosy

Sochy jsou skutečně majestátní, jsou vytesány z jediného kusu křemene, který byl více než 20 m vysoký a vážil přes 1000 tun.  Chrám byl z větší části postaven ze sušených cihel a ležel v záplavové oblasti Nilu, takže byl každoročně zatopován.  Zdi se postupně rozpadly a kameny byly použity k pozdějším stavbám dalších zádušních chrámů faraonů.  Z tohoto komplexu je nyní bohužel vidět jen velmi málo. 

Chrám v Karmaku

Tento největší majestátný chrámový komplex v Egyptě leží na severní straně Luxoru. Hlavní chrám byl zasvěcen bohu Amonovi. Posvátné zvíře je v Egyptě beran, proto tedy ty beraní sfingy, které střeží cestu, po které ke komplexu přicházíte.

Karnak

Na prvním nádvoří, po levé straně také najdete velkou sochu faraona Ramesse II. s nejmilejší manželkou Nefertiti, což je vzácné, protože manželkám se jinak sochy netesaly. Možná proto, že by to bylo tak nákladné, když manželek měli tolik :-)

V Karnaku se nachází Hypostylova sloupová síň, kde hlavice sloupů jsou vytesány do podoby lotosu nebo papyru.  Žasnete nejenom nad výškou těchto sloupů, ale i nad jejich zdobením.

Na dalším nádvoří stojí slavný obelisk královny Hatšepsut, vytesaný z mramoru a dovezený z lomu v Asuánu.

Čím se zde platí

Platí se eury nebo dolary. Peníze za egyptské libry si můžete vyměnit v Egyptě přímo na letišti, v hotelích ve směnárnách nebo v bance a to bez poplatků za výměnu. Nejsou ale potřeba, spíše jen jako bakšiš. V letoviscích se domluvíte anglicky, možná oprášíte i ruštinu. Mimo střediska je to složité, tam se domluvíte spíše jen arabsky.  

Na co si dát pozor v Egyptě

Egypťané jsou zvyklí na všechno, je to jejich domovina, ale my bychom si měli dát pozor hlavně na vodu. Je třeba kupovat tu balenou nejen na pití, ale i na běžné čistění zubů. Hlídejte si, že víčko ještě nebylo otevřené. Rádi doplní lahev vodou z kohoutku a prodají. Zmrzlinu nejlépe pouze tu zabalenou v neporušeném obalu, a také pozor na chlazené nápoje a led v něm, který nemusí být z balené vody a může vyvolat nepříjemné střevní potíže.

Bakšiš

Všude za jakoukoliv pomoc a občas i nechtěnou budete oslovováni – buďte na to připraveni a mějte po ruce drobné mince a třeba i pro děti bonbony. Peníze mívejte rozdělené na dvou místech. Drobné zvlášť a větší hodnoty odděleně. Pasy dobře uschovejte a jiné cennosti s sebou zbytečně nenoste a nedávejte na odiv. Při návštěvě mešit nesmí mít ženy odhalená ramena, stačí použít nějaký větší šátek.

Co nefotit

Letiště, vojenské objekty ani strážné, mosty a nádraží. Pokud se chcete vyfotit s místními, vždy je slušně požádejte, předejdete tak dohadům a nepříjemnostem.

Co si z Egypta přivézt?

Koření, sošky a suvenýry s tématikou historie Egypta, papyry s hieroglyfy, alabastrové sošky, parfémy, tkané koberečky, oblečení a šperky, různé druhy čajů - jako například ibiškový,  kvalitní černý čaj nebo také ochucený se skořicí - ten zbožňuji :-)

Co si z Egypta nevozit

Z Egypta je zakázáno odvážet si jakékoliv množství mušlí nebo korálů a opravdu hlídají.  Za ty nepříjemnosti to vážně nestojí.

Lodě na Nilu

Loučení

Jsou dvě hodiny ráno a zvoní budík …

Vstáváme a chystáme se zpět. Sraz na recepci a potom cesta na letiště. Ještě sms domů - vše podle plánu, čekejte nás.

Pak už sedíme v letadle a rolujeme po ranveji, motory burácí, start a odlepujeme se od země. Letíme směr Praha. Ještě poslední pohled na osvětlené letiště pod námi a tiché loučení a slib, ještě se sem vrátím, splnit si další sen plavbou po Nilu.

Je kolem 10. hodiny dopoledne a přistáváme v Praze. Mlha, zima a žádné sluníčko. Teplota kolem nuly. Brrr, tedy Praho to je ale pěkné přivítání…

Projdeme celní kontrolou, čekáme na kufry a už volají dcery: „Tak co už máme pro vás přijet“? Když usedáme do auta a povídáme si vzájemně co nového a své zážitky a hovor postupně přechází do zpráv, kdo a kdy nám přiletí a kdo má z jakého letu zpoždění. Rovnýma nohama rovnou do reality :-)

A tak si říkám, nebyl to jen sen?

Kdo jsem?

Po většinu roku stojím spíše na druhé straně, kdy vám pomáhám s parkováním u letiště a hlídám vaše auta a také, abyste na letišti byli včas. Jsem tu pro vás, abyste mohli v klidu odpočívat a plnit si své cestovatelské sny. 

Píši pro Vás také příběhy z parkování, přečtěte si třeba poslední o tom, jak to dopadlo s málem zmeškaným letem do New Yorku.

Třeba se někdy poznáme osobně :-)

Těším se na vás i na vaše příběhy z cest.

Vaše Danča


Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej