Dovolená Kapverdy - ostrov Sal

Občas se mě také ptáte, jestli stíháme také my nějakou dovolenou. Tak jsem pro vás připravila něco z našeho cestování po Kapverdách :-)

Kapverdské ostrovy nebo také španělsky nazývané Cabo Verde se nachází v jižní části severního Atlantiku. Jsou součástí Azorských ostrovů táhnoucích se více k jihu. Jejich jméno pochází z francouzského názvu Cap Verd a znamená v překladu Zelený Mys. Nenechte se však mýlit, Sal moc zelený není. 

Na vyhlídce - Sal

Kolik ostrovů tvoří Kapverdy?

Kapverdy se skládají z deseti ostrovů a několika menších ostrůvků, které jsou sopečného původu. Každá hvězdička na kapverdské vlajce symbolizuje jeden z těchto ostrovů. Asi nejznámější je hojně vyhledávaný ostrov Sal a také více klidný Boa Vista. Na některé si lze objednat výlet letadlem např. na ostrov Santiago nebo Fogo se stále činnou sopkou Pico de Fogo, která zároveň patří k nejvyššímu bodu Kapverdských ostrovů. V době našeho pobytu v roce 2014 bohužel nebylo možné tento ostrov navštívit, probíhala právě evakuace obyvatel probuzeného vulkánu. 

Rybí trh na Kapverdách

Na Salu se zemědělství příliš nedaří, je zde průmysl na zpracování ryb. Významná produkce zeleniny a ovoce pochází z ostrovů Brava, Santiago, Santo Antão, Fogo - jehož výjimečností je pěstování vinné révy v sopečném kráteru sopky.

Malý a milý ostrov Sal

Název dostal ostrov podle solných nalezišť, kterých je na ostrově několik, dnes již nevyužívaných. Sal je ostrov opravdu malý, a na jednom místě při cestě po silnici, která vede napříč celým ostrovem – dohlédnete z jednoho konce ostrova na druhý. Sal se vyznačuje krásnými dlouhými plážemi s bílým pískem, příjemným teplým podnebím, teplým Atlantským oceánem i v období podzimu. Proto je hojně navštěvovaný i v době, kdy u nás je sychravo a chladno. Je zde kolem 27 stupňů. Celkem dost tu pofukuje teplý vítr, a když více fouká, vlny oceňují surfaři i ti co provozují kiting.

Vlny na pláži - Sal

Ostrov Sal je spíše sušší, milovníci fauny jí zde mnoho nenajdou. Snad jen s výjimkou zahradnických úprav kolem turistických míst, městeček a hotelů a krásně osázených kruhových objezdů s mohutnými kaktusy. Mimo pár menších oáz tu moc zeleně není.

Kiting na Salu

Doba letu je cca 6 hodin což se dá v pohodě zvládnout.

Proč Kapverdy navštívit?

  • Nádherné a dlouhé pláže s bílým jemným pískem, vhodné pro cokoli si budete přát. Ať už je to povalování u moře nebo dlouhé procházky či ranní nebo večerní běh.
  • Jsou tu hodně milí lidé, velice chudí, ale rádi poradí a pomohou vždy s úsměvem na tváři a sloganem NO STRESS - žádný stres, užívej si radosti života. 
  • Je tu bezpečno - můžete se vydat kamkoli a nic vám nehrozí. Při cestách po ostrově se na vás usmívají a mávají vám. Na svých cestách jsem ještě nezažila, tak milou atmosféru.
  • Teplé a slunečné počasí, čisté moře - tedy oceán.

Lodě u pobřeží - Kapverdy

A čím mne Kapverdy překvapily? 

Množstvím mladých lidí, dětí, těch starších tu potkáte pomálu.

Školka na Kapverdách

Snad jen menší zvláštnost. Jsou všude sice cedule a dopravní značky, ale nikde není v kilometrech, jak je to daleko. Snad že je tak malý.

Všude pobíhají psi. Je jich tu opravdu dost. Prý je to tím, že když se majitelé rozhodnou opustit ostrov, na přepravu svého psa už nezbývají peníze. Nemusíte se bát, lidskou přítomnost nevyhledávají, snad jen ti kolem pláží. Lehnou si poblíž vás a oddávají se siestě nebo vás doprovází při vaší procházce. Jsou mírní a nemusíte se jich bát. Přivítají vodu nebo nějakou dobrotu.

Také vás tu možná překvapí fotbalový stadion s nádherně zeleným udržovaným trávníkem. Kapverďané totiž milují fotbal a vodní sporty. Samozřejmě také tanec. V té pustině mi stadion připadal jak moje fata morgána.

U pláže - Sal

Moje doporučení

  • Pokud na Kapverdy pocestujete, doporučuji alespoň polopenzi, protože jídlo i pití je tu dost drahé a hlavně voda, které je zde nedostatek. Je to holt ostrov a vše se dováží. Zásobování hotelů je hlavně letecky obřími ruskými letadly.
  • Zásuvky - nepotřebujete adaptér.
  • Vodu používat balenou. Místní jsou na místní vodu zvyklí, ale nám můžou vzniknout zažívací potíže.
  • Pro vstup na ostrov je potřeba vízum.
  • Jestli máte rádi večerní nebo noční život a procházky po městě, pak je dobrou volbou ubytování poblíž městečka Santa Maria. Dá se zde posedět v kavárně, jít si zatančit nebo zajít na diskotéku např. U piráta, která je nádherně stylizovaná do pirátské lodě nebo určitě alespoň nakoukněte. Mrzí mne, že jsem si nevyfotila…

Ubytování na Salu

Co navštívit na kapverdském Salu

Hlavní město Espargos.

Nejznámější zátoku u vesničky Murdeira - pod Lví horou, která je dominantou ostrova.

Rybářskou vesničku Palmeira s přístavem Porto de Palmeria. 

Hojně navštěvované jezírko Buracona, kde je bezva koupání a tzv. magické oko - rarita ostrova.

Určitě si půjčte čtyřkolky a projeďte si alespoň část ostrova - skvělý zážitek.

Večer na pláži u Lví hory na Salu

Navštivte již zaniklou salinu v sopečném kráteru - Rocha da Salina, kde se máte možnost vykoupat jako v mrtvém moři, voda tu krásně nadnáší.

Udělejte si výlet po ostrově. Jde si půjčit auto nebo můžete na výlet i s místní cestovkou, která výlety  po ostrově pořádá. V Santa Marii jich bylo několik, např. Baracuda Tours, kteří pořádají také plavby katamaránem se šnorchlováním a  celodenní plavby lodí. Tato cestovní kancelář má stánek u mola  poblíž městečka Santa Maria.  My  jsme neodolali  a plachtili  jsme se španělskými majiteli na plachetnici White team. Zahlédli jsme i několik delfínů. 

Kapitán lodi

Ceny benzínu nejsou tak vysoké a vychází o trochu levněji, než u nás. Je možné tankovat jen v Espargos a Santa Marii - pozor na to!

Žraločí zátoku Kite Beach - mají tu být malí žraloci a možnost je pozorovat - nestihli jsme se sem vypravit.

Rybářské molo v Santa Marii - mimo neděli, v dopoledních hodinách místní trh s rybami.

Místní kostely - v neděli ráno mše v Santa Marii.

Jak se na Salu domluvíte a čím zaplatíte?

Portugalštinou, angličtinou anebo nově francouzštinou, která se zde již vyučuje ve školách.

Platí se místní kapverdskou měnou escudo: 1 euro je 110 escudo. Ve městečku Santa Maria najdete bankomat a banku, otevřeno mají jen od pondělí do pátku do 15 hodin, popř. není problém s výměnou na recepcích hotelů.

Plachetnice u kapverdského pobřeží

Na závěr…

Kapverdy vás osloví odpočinkovou atmosférou, teplým slunečným podnebím, průzračným a teplým mořem, milými lidmi i možností sportovního vyžití. Vzpomínáme na ně moc rádi.

Jestli chcete nakouknout do cestovatelského deníčku z našich cest, přečtěte si článek z naší cesty na Kubu.

Vaše Danča :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej