Dovolená v New Yorku? Rozhodně ano!

New York je úžasné město, které hned po pár dnech dokázalo změnit můj dlouho zažitý názor o velkých městech - nemusí být špatná, mohou být i úžasná. A takový je New York. Trávit dovolenou ve městě možná na první pohled nevypadá lákavě, ale když je tím městem “Big Apple”, začne to dávat smysl. A jak jsem již psal, to nejsem zrovna milovník velkých měst.

Přestože v Americe tak nějak obecně platí, že se bez auta neobejdete, New York je výjimkou. Systém metra je propracovaný a auto tak nebudete vůbec potřebovat. Naopak by vám bylo na obtíž. Centrem New Yorku je ostrov Manhattan s více jak 1,5 miliony obyvatel. Strávil jsem tam několik dní a zdaleka jsem neviděl a nezažil všechno.

Co dělat v New Yorku?

Návštěvu města jsem začal nádherným výhledem na mrakodrapy na dolním Manhattanu, který se mi naskytl z Jersey City, kde jsem vracel auto. Přeci jen jet autem až na Manhattan zrovna pátek odpoledne prostě není nejlepší nápad. Z Jersey na Manhattan jsem se dostal vlakem pod řekou Hudson a ocitl jsem se přímo mezi nejvyššími mrakodrapy kousek od Wall Street.

Pohled na New York z Jersey City

Protože jsem bydlel hned u Central Parku, začal jsem den procházkou. Central Park je skutečně oáza klidu v jinak docela rušném městě. Mám pocit, že kdyby místo parku postavili další mrakodrapy, lidi by se tam zaručeně do týdne zbláznili. Vybudovat takové místo uprostřed rušného velkoměsta byl prostě výborný nápad.

Central Park je super místo pro relax a konečně chápu, proč je všemi tak opěvovaný a byty s výhledem do parku patří mezi ty nejdražší na světě. V parku najdete třeba lední kluziště nebo mini-hrad Belvedere a mnoho filmový lokací - fontánu Bethesda, uličku “”The Mall” a restauraci The Loeb Boathouse (s proslulým výhledem na rybník), kde proběhlo mnoho filmových rozchodů i usmíření. Na 59. ulici je pak Hotel Plaza, “nejelegantnější hotel v New Yorku”, kde bydlel Kevin ze Sám doma.

Kluziště v Central Parku

Bethesda fountains, New York


Na dolním Manhattanu najdete to nejlepší

V dolní části Manhattanu se dá v klidu strávit několik dní, zajímavých míst je tam nespočet. Třeba na Wall Street můžete nasát atmosféru místa, kde se doslova řídí celý finanční svět. Dovnitř se ale nedostanete, neboť burza je oplocená a z bezpečnostních důvodů pro veřejnost zavřená (dříve bylo možné si budovu prohlédnou i zevnitř). Kousek od Wall Street pak můžete vidět i památník dvojčat World Trade Center a nebo známou sochu býka. Nedělejte si ale iluze, že se s býkem vyfotíte sami. Nejspíš budete mít na fotce i spousta asijských turistů a dalších lidí, kteří se mu z nějakého důvodu snaží sáhnout na to jeho “nádobíčko” :-)

Newyorská burza

Místo fotky se radši vydejte na Brooklynský most, který spojuje dolní Manhattan s Brooklynem. Já jsem procházku po mostě začal od New Yorské radnice a v podstatě po celou dobu se mi nabízel nádherný výhled na mrakodrapy. Když dojdete až do Brooklynu a po sejití z mostu dojdete zpět na břeh řeky, naskytne se vám pohled na úžasné panorama Manhattanu spolu s celým mostem. Pro fotografy dokonalý ráj!

Pohled z Brooklynského mostu

Brooklynský most a panorama Manhattanu

Protože výhledů na mrakodrapy není nikdy dost, vydal jsem se ještě z dolního Manhattanu na výlet lodí na Staten Island. “Ferry” jezdí zdarma, projíždí kolem sochy svobody a je z ní krásně vidět na výškové budovy na Manhattanu. Jsou to sice pořád ty stejné budovy jako při pohledu z Brooklynského mostu, ale pořád to prostě má svoje kouzlo. Na Staten Islandu jsou především rezidenční čtvrti a proto je nejlepší po doplutí sednout na první zpáteční loď.

Manhattan z Ferry na Staten Island


Nejlepší výhled? Z helikoptéry

Jestli ale chcete zažít ten úplně ten nejlepší výhled, musíte vylézt na na jednu z nejvyšších budov (Empire State Building, One World Center, Rockefellerovo centrum) a nebo si jako já zaplatit výlet helikoptérou. Helikoptéry odlétají přímo z dolního Manhattanu a doporučuji si let rezervovat předem na internetu.

Během 15 minutového letu nás vzal pilot okolo Sochy Svobody a poté jsme podél Manhattanu nad řekou Hudson doletěli až k Central Parku. Doslova jsem sázel fotku za fotkou, protože takový pohled se nenabízí každý den. Takhle jsem si to vždycky přál vidět, nádhera! Já jsem tímto zakončil svou návštěvu New Yorku a vám to můžu jednoznačně doporučit. Je to úžasný zážitek.

Výlet helikoptérou na New Yorkem

Výlet helikoptérou nad New Yorkem

Další místa v New Yorku, která stojí za to:

  • Times Square
  • Broadway
  • Rockefellerowo Centrum
  • Grand Central Terminal
  • American Museum of Natural History
  • Battery Park
  • Flatiron Building
  • A fanoušci seriálu Přátelé nesmí minout byt “Přátel” na Grove Street
Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej