Zanzibar, exotický ráj s vůní koření

Také my občas dáme vale práci kolem parkování a obouváme toulavé boty. Mizíme za sluníčkem a poznáváním nových míst, kultur, lidí a jejich běžného života.

Dnes bych vás ráda pozvala na cestu na exotický Zanzibar.

Když se řekne Zanzibar, tak si snad každý vybaví nejen krásné moře a pláže, ale také plantáže s vůní hřebíčku, vanilky, skořice nebo muškátového oříšku. Možná si také vzpomenete na jeho pohnutou historii a trh se slonovinou a otroky.

A pokud patříte k fanouškům skupiny Queen, tak určitě víte, že právě zde ve Stone Town  („Kamenné město“) se narodil známý zpěvák Freddie Mercury

A jestli obdivujete zručnost stavitelů lodí, pak se budete rádi kochat zdejšími nezapomenutelnými plachetnicemi Dhow s trojúhelníkovou plachtou anebo se rovnou nějakou nechte svézt!

Zanzibar je obecný název dvou ostrovů v Indickém oceánu při východoafrickém pobřeží. Jižní ostrov je větší a jmenuje se Zanzibar nebo svahilsky Unguja a severní menší ostrov se jmenuje Pemba

Dům - Zanzibar

Proč na Zanzibar

Zanzibar je stále málo známou destinací a jedním z míst východní Afriky s minimem turistů. Mísí se zde arabské a africké vlivy. V období, kdy u nás panuje chladné zimní počasí, zde najdete slunečné a teplé počasí s dlouhou dobou slunečního svitu a krásně teplé moře

Lodě Zanzibar

Takže toužíte-li spíše po klidu, slunečném počasí, krásném, průzračném a opravdu teplém moři, plážích s jemným bílým pískem, nádhernou přírodou a faunou, hledáte krásné scenérie a že jich tu najdete, Zanzibar vás jistě jako nás okouzlí :-)

Výlet lodí - Zanzibar

Vítejte v zemi „hakuma matata“ - uslyšíte ho velice často a ve svahilštině znamená žádný problém. Možná právě proto sem létá za relaxem i známý zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Přistáváme, prosím připoutejte se

Když jsme nalétávali na přistání, vítaly nás svítivé odlesky plechových střech, nádherně zelená a bujná vegetace a tyrkysová barva Tichého oceánu. Přistání bylo hladké a na letišti, spíše letišťátku, jsme si vyřídili vízum -  50 USD, hotelová taxa osoba/za noc 1 USD - platí se na hotelu. Pak proběhli nezbytné formality a popošli jsme si pro naše zavazadla. Ale takovou tu točnu, kde vám vydávají zavazadla, zde nehledejte. Jste přeci v Africe, na místě pohnuté historie a plné kontrastů. A teď už hurá za poznáním!

Trocha historie a obchod s otroky

Těm z vás, kterým učarovaly dějiny, budou jistě známé pohnuté dějiny ostrovů a prodej s otroky a slonovinou. Osudy lidí, kteří byli loveni jak divoká zvěř a prodáváni do otroctví, většinou k těžké práci na plantážích bavlny a cukrové třtiny v Americe. Asi nejznámějším obchodníkem, který získal velkou moc a bohatství z prodeje s otroky a slonovinou byl bezesporu Tippu Tip. Překvapivou zajímavostí je, že tento „obchodník“ byl svahilský arab, syn otrokáře a vnuk otroka, který se narodil na Zanzibaru. Dům tohoto muže s otroky najdete v úzkých a křivolakých uličkách Kamenného města. Dnes je tento dům, ale ve velmi zchátralém stavu. 

Zanzibar city a historické Stone Town

Zanzibar city je největším městem ostrova Unguja a také hlavním městem Zanzibaru. Leží zhruba 7 kilometrů od zanzibarského letiště. Překvapí vás zde i celá ulice panelových a ne zrovna příliš vzhledově působivých domů, jejíž výstavbu věnovalo Německo svou pomoc zanzibarským lidem. Kdo z nás by je v této půvabné exotické zemi hledal.

Stone Town, co navštívit

V historickém centru Zanzibar City najdete takzvané Kamenné město - Stone Town. Najdete zde vlivy z Indie, Arabského poloostrova, Evropy ale také z černošské Afriky. Jako stavebního materiálu se zde využívalo korálových útesů. Město je v seznamu UNESCO od roku 2000. Rozhodně stojí za návštěvu!

Ulice Kamenné město - Zanzibar

Zanzibarské dveře

Bezesporu nejvíce známým architektonickým prvkem ve městě jsou nádherně vyřezávané a zdobené masivní dřevěné zanzibarské dveře, vypovídající o mistrovství místních řezbářů. Nejčastěji jsou vyřezávané ze dřeva chlebovníku nebo durianu. Leckdy jsou ještě dozdobené kovovými ozdobami či ostny. Tyto skvosty jsou na Zanzibaru znakem bohatství majitelů, kteří v domě bydlí a také leccos o majitelích vypovídají. 

Zanzibarské dveře

Ukazují, jaká rodina zde žije, jakého je vyznání i její bohatství, motivy jsou velmi často islámské. Mezi symboly najdete řetězy či lana, značící bezpečí a ochranu. Lotosový květ zas symbolizuje v Indii životní sílu a věčnost. Také bývají často zdobeny mosaznými hroty a cvočky, což je dávný zvyk, který původně sloužil k ochraně obydlí před rozzuřenými slony

Říká se, že těchto krásných dveří zde najdete až 500. Zkuste spočítat :-)

Historie kam se podíváš - Stone Town a kam zajít

Určitě také vám učarují úzké křivolaké uličky historického kamenného města Stone Town. Nedá se zde projíždět auty, čas od času uskočíte před kolem nebo projíždějícím skútrem. I v největším teple je v úzkých uličkách příjemně. Proplétáte se uličkami s nabílenými koloniálními domy s vyřezávanými pavlačemi. 

Koloniální dům, Stone town - Zanzibar

V přízemí domů potkáváte obchůdky s vystaveným nebo zavěšeným zbožím nebo rozloženým jen tak na dece či banánové rohoži. Majitelé vás s úsměvem vyzývají k návštěvě nebo koupi. Na domy se napojují jakési zděné lavičky – baraza, které se hojně využívají k posezení a popovídání místních usedlíků. 

Uličky ve Stonetown - Zanzibar

Procházkou starobylým městem míjíte bazary či stolky s pestrou nabídkou různého zboží - košíků, ovoce, obřích ananasů, melounů, fíků, koření a různých druhů zeleniny až oči přecházejí…  Jdete kolem škol, zvědavě nahlížíte do mešit, ale dovnitř vás nevpustí.  Míjíte stánky s ovocem nebo také sušenými plody baobabu. Jsou červené barvy a mají sladkokyselou chuť - ochutnejte :-)  

Děti Zanzibar

Procházíte úzkými uličkami s nově zrekonstruovanými hotely či ambasádami a sledujete místní život a pobíhající děti i práci místních řezbářů. Užívejte si tu úžasnou pohodovou a jakoby ospalou atmosféru historického Kamenného města. Krásná vzpomínka.

Zanzibar a Freddie Mercury

Při procházce městem nezapomeňte také navštívit rodný dům světoznámého zpěváka Freddie Mercury z kapely Queen. Byla by škoda v Stone Town  tento dům minout. Zpěvák Freddie Mercury – vlastním jménem Farokha Bulsara v tomto domě žil s rodiči, indickými obchodníky do svých 10 let.

Dům, kde žil Freddie Mercury - Zanzibar

Freddiho dům najdete v blízkosti Ománské pevnosti a poblíž krásné budovy místní pošty a obchodu s místními suvenýry Memories. Je označen zlatou cedulkou nad vchodem. Po obou stranách vstupních dveří jsou umístěné ve vitrínách jeho známé fotografie. Můžete také nahlédnout do vstupního prostoru domu, kde ale nečekejte nic závratného. Je zde jen jeho fotografie a jakýsi divan, a toť vše. Tak malá pozornost se mu zde věnuje. Jaká škoda…

Stone town - Zanzibar

Stopy cestovatele Davida Livingstone

Svou stopu tu také zanechal obdivuhodný známý skotský misionář, lékař a cestovatel David Livingstone. Kromě svých cestovatelských objevů se také velice zasloužil o zrušení obchodu s otroky.  

Ano, je to také známý objevitel pramenů řeky Zambezi a objevitel jednoho z největších vodopádů na světě v jižní Africe, které na počest britské královny Viktorie, pojmenoval Viktoriiny vodopády :-)

Na kraji města také najdete jeho dům, odkud se vydal na svou expedici, při níž objevil jezero Tanganika. Dnes zde sídlí centrála cestovního ruchu Zanzibaru.

Dům zázraků - Beit-el-Ajaib

Dům zázraků-Beit-el-Ajaib patří k velmi ceněným památkám. Tento palác byl postaven na nábřeží Stone Town sultánem Burghashem v roce 1883. Ve své době to byla nejvyšší budova Afriky. A proč mu místní říkali dům zázraků? Říkalo se mu tak proto, že to byla v té době nejvyšší budova a jako první na ostrově, zde byla zavedena elektřina a voda. Také tu byl i výtah, což vyvolávalo údiv místních domorodců. V paláci bývalo umístěno Národní muzeum historie a kultury. V době naší cesty nebylo bohužel přístupné z důvodu havarijního stavu.

Ománská pevnost - Ngome Kongwe

Hned naproti domu zázraků Beit-el-Ajaib najdete „arabskou“ nebo také Ománskou pevnost – Ngome Kongwe, která je také jako místní domy postavená z korálového kamene. Pevnost je vybudovaná Portugalci kolem roku 1700. 

Sloužila dočasně jako vězení, popraviště, celnice, tržnice a depo pro jedinou železniční trať na ostrově. Měřila cca 7 kilometrů a vedla z městečka Bububu (název vyjadřuje zvuk lokomotivy) přímo k sídlu sultána takzvanému domu zázraků Beit-el-Ajaib.

Trať sloužila jen pro dopravu a potřeby sultána. Pevnost dnes slouží jako tržiště a po železniční trati již není bohužel ani památky.

Forodhani Gardens

Naproti Ománské pevnosti se na nábřeží rozprostírá známý park Forodhani Gardens. Dříve sloužil jako „překladiště“ otroků. Dnes je to místo večerních trhů, setkávání, s možností občerstvení a ochutnávky místní pestré kuchyně. Poseďte zde a ochutnejte třeba osvěžující džus z cukrové třtiny ochucený zázvorem a limetkou nebo si pochutnejte na čerstvých rybách. Dejte si skvělý kebab nebo plody moře či spoustu jiných dobrot a ovoce. Odpočívejte po náročném dni a pokochejte se krásným západem slunce. 

Zanzibarská květena

Sledujte velmi oblíbené místo setkání mladých lidí, kde pořádají závody ve skocích do vody teplého Tichého oceánu. Špičkují se, vesele se povzbuzují, domlouvají se, jestli skočí sami či ve dvojicích a skáčou do vln pro pobavení.  Další se již chystají ke skoku, zatímco z vody vylézají plavci po vysokých zdech nábřeží a jiní již vybíhají po úzkých schodech nahoru na nábřeží. Skáčou do moře v běžném oblečení. Tady se tohle vůbec neřeší, osvěží to a vše brzy uschne.  Veselá podívaná a nádherný západ slunce - tak co necháte se zlákat?

Poblíž parku najdete také perské lázně Hamamni, kde rádi odpočívali sultáni.

Nejzápadnější výběžek města Shangani- zde najdete množství konzulátů a velvyslanectví rezidenční domy Evropanů a také množství hotelů a restaurací. Jen tu již nejsou křivolaké a úzké uličky starého města, i když mají také svou atmosféru a kouzlo.

Tržiště Darajani Market 

Zamiřte také na největší zdejší vyhlášené tržiště Darajani Market, hojně navštěvované místními.

Najdete zde vyhlášený trh s rybami, masem, mořskými živočichy, kořením a místními specialitami, bylinkami, kořením, ovocem, zeleninou, všech možných druhů a barev a velikostí. Také místními suvenýry, pletenými koši a taškami, mušlemi a vším na co si vzpomenete. Opravdu pestrá podívaná. 

Smlouvej a smlouvej a ber to s humorem

Tak tohle přiznám se, já moc neumím… Nezapomeňte, že jste v Africe, v muslimské zemi. Při nákupu čehokoliv, smlouvejte.  Patří to ke zdejšímu koloritu. Dejte si pozor, ceny jsou někde až třikrát nadsazené. Po dohodnuté ceně, ale již dál nesmlouvejte, považovali by to za velkou urážku. Doporučuji nenakupovat hned první den. Rozhlížejte se, ptejte a až zjistíte přibližné ceny, které jsou někde uprostřed, pak jste připraveni :-)

Kdo smlouvání nemusí, nezoufejte. Máte ještě jednu možnost, kde nakoupit. Při návštěvě Stone Town v Memories, poblíž rodného domu Mercuryho. Tam jsou ceny někde uprostřed a jasně dané.

Bakšiš

Jak je to s bakšišem? Ano zde se dává třeba za pomoc se zavazadly na letišti, drobné služby, radu kde co najít, někde i za společné foto. 

Mějte tak po ruce vždy nějaké drobné mince a pro děti nějakou drobnost, ovoce nebo bonbony.

Farma pro pěstování koření Spice tour

Na ostrovech najdete několik farem s kořením. Již v dávné historii byl ostrov proslulý pěstováním koření a hojně navštěvován perskými a arabskými obchodníky, se kterými přišel do země islám. Odtud také pochází název skládající se ze slov zandž a barr - arabsky Pobřeží černochů. Zanzibarské plantáže koření zajišťovaly tři čtvrtiny světové produkce hřebíčku. Obchod s kořením byl v té době velmi ceněný a výnosný. V současné době se zde hojně rozvíjí turismus.

Farma koření - Zanzibar

Nenechte si ujít také návštěvu farmy s kořením. Viděli jsme, jak se pěstuje koření, které běžně používáme v kuchyni. Třeba, jak roste zázvor, citronová tráva, hřebíček, muškátový oříšek, pepř a kokosové palmy. Poprvé jsme poznali strom skořicovníku a také obří plody chlebovníku. Ochutnali kardamon, přivoněli ke květu vanilky a ochutnali ještě zelené plody pepře. Vše bylo nádherně zelené, bujně rostoucí, tak jako koneckonců fauna na celém ostrově. A samozřejmě jsme nakoupili spoustu voňavého koření i směs pro přípravu našeho oblíbeného čaje masaly, tak třeba i skořici (opravdu výjimečná chuť a vůně).

Plantáž s kořením - Zanzibar

Koření se zde po staletí využívá nejen v gastronomii, ale také  k výrobě parfémů. Například hřebíček, jehož květy se s květy vanilky přidávají již po staletí do vůní světoznámých značek parfémů

Ostrov vězňů - Changuu

Pěkný výlet, kterému neodoláte. Ostrov je přibližně 15 minut plavby lodí od „Kamenného města.“  Nyní zde žijí obří želvy původem ze Seychel. Ty největší váží i 200 kg. Každá má na sobě číslo, a tak můžete na tabuli zjistit, kolik právě ta vaše už žije let. Dá se mezi nimi volně procházet, fotit a krmit. Drbání želv i želviček je povoleno :-)

Želva Zanzibar

A ještě jedno doporučení, dejte si dobrý pozor na fotoaparáty a mobily, když fotíte na člunu. Při jízdě motorovým člunem se větším či menším přeprškám vody nevyhnete. 

Tropický prales Jozani

Nezapomeňte navštívit přírodní rezervaci tropický prales Jozani. Je tu nádherná příroda a opice uvidíte hezky zblízka :-). Nebojí se, klidně si lenoší a jen zvědavě vás po očku sledují… Žije tu cca 1500 opic několika druhů. Park je známý především díky Guerézám, které jsou velmi vzácné.

Gueréza Zanzibar

Gueréza - Zanzibar

Když popojedete jen o kousek dále, tak se můžete procházet po lávce mangrovovými porosty. Dřevo bylo hojně využívané k výrobě nábytku, lodí i místních krásně zdobených vstupních dveří

Také jsme se vypravili na lodní výlet za delfíny, do oblasti k rybářské vesničky Kimkazi

A co z místní fauny můžete na Zanzibaru obdivovat? 

Opice, prasata a malé antilopy. Poletuje zde mnoho ptáků a motýlů. Z mořských živočichů, můžete obdivovat mořské hvězdice, sasanky a třeba i delfíny nebo létající ryby.

Hvězdice - Zanzibar

Mapa Zanzibaru 

(Zdroj: http://zanzi.pl/mapy/)

Mapa Zanzibaru

Rady na závěr 

Jak se domluvit?

Svahilsky asi málokdo z nás mluví, ale dá se domluvit i anglicky.  Na severu ostrova uspějete i s italštinou.

Posun času

1-2 hodiny dle střídání našeho zimního a letního času.

Čím se platí?

Na Zanzibaru se platí tanzanským šilinkem (TZS) nebo v amerických dolarech. V hotelu, restauracích nebo na výletech můžete platit i v amerických dolarech. Je dobré mít u sebe kombinaci těchto měn a například u místních obyvatel a na ulici platit šilinky. V dolarech byste vždy zaplatili víc. S kartou se platí jen v lepších hotelích.

Mějte u sebe americké dolary z roku 2006 a novější.  Pozor starší ročníky dolarů vám nikde nevezmou!

Očkování

Není již povinné, ale tetanus by měl být pro vás samozřejmostí.

Příliv a odliv

Míra ústupu vody ke korálovým útesům je každý den i čas jiná, protože se řídí fází měsíce. Na západní a severní straně ostrova Nungwi je odliv slabší a ceny za ubytování jsou v těchto místech o dost dražší. 

Odliv Zanzibar

Odliv, útes - Zanzibar

Východní pobřeží je známo větším odlivem, ale zase zde můžete objevovat zajímavá místa a laguny s mořskými živočichy a nádherné scenérie. Poznáte běžný život vesnic, můžete pozorovat práci na umělých plantážích řas s ženami místních rybářů a jejich děti, které řádí lagunách. Je to opravdový život vesničanů, který určitě stojí za poznání. Je na vás, čemu dáváte přednost.

Bezpečnost

Lidé jsou zde milí a usměvaví. Přesto nedávejte na odiv drahé věci, šperky, fotoaparáty, mobily atd…

Pamatujte, že jste v muslimské zemi a respektujte jejich kulturu. Pokud se chystáte mezi místní obyvatele do vesnice či do města, je lepší, když se na to trochu obléknete. Dříve se uvádělo, že by ženy měly mít zahalená kolena a ramena. Nyní jsou místní na turisty v určitých místech již zvyklí, ale trochu úcty nikdy neuškodí.

Západ slunce - Zanzibar

Co si přivézt?

Pokud patříte ke gurmánům, pak si přivezte výborný čaj, kakao, koření a nezapomeňte na krásné výrobky mistrů řezbářů, výrobky zručných Masajů, nádherně pestré místní látky či šátky. Vybere si snad každý dle svého.

V naší paměti ostrov zůstane asi navždy spojen nejenom s množstvím zážitků, ale i s trojúhelníkovými plachtami plachetnic Dhow , delfíny a mořskými různobarevnými hvězdicemi, krásnými plážemi, spoustou pobíhajících dětí, výbornými pokrmy z ryb a mořských plodů, kuskusu, množstvím ovoce. Asi nejvíce jsme „ujížděli“ na nádherné vůni a chuti obřích ananasů, které právě dozrávaly. Ta vůně a chuť. Nenechte si ujít :-)

Zanzibar nás velmi okouzlil a bezesporu patří k našim nejkrásnějším místům, která jsme navštívili. Kdoví třeba se sem zase někdy vrátíme za dalším podrobnějším zkoumáním. 

Pusťte si také video z dovolené na Zanzibaru - Exotický Zanzibar - video.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej