Dublin si zamilují knihomolové i pivaři

Dublin, hlavní město Irska, ve kterém žije více než půl milionu obyvatel, je ideální cíl pro knihomoly i milovníky dobrého piva. A vzhledem k tomu, že my se řadíme do obou skupin, nemohli jsme si takový výlet nechat ujít. Metropole se nachází v široké zátoce Dublin Bay u pohoří Wicklow Mountains.

Severní a jižní část Dublinu

Město rozděluje řeka Liffey na severní a jižní část. A nejedná se jen o geografické členění. Zatímco severní část je především dělnickou čtvrtí, kde je umístěna řada obchodů a muzeí, bohatší obyvatelé sídlí v jižní části, nachází se tam i většina památek. Obě lokality spojuje hned několik mostů, tím nejznámějším je O‘Connel Bridge

Most - Dublin, Irsko

Katedrály lákají turisty

Právě známé památky nás ze začátku lákají nejvíce. Dublinský hrad není příliš výrazný, jde však o důležitou památku ze 13. století, která připomíná dobu anglické nadvlády.

Hrad Dublin, Irsko

 Ještě o století starší je katedrála sv. Patrika, patrona Irska, který do země přinesl křesťanství. Pochován je zde autor Gulliverových cest Jonathan Swift, jenž zde více než 30 let působil jako děkan. Mezi významné památky patří také katedrála Christ Church, kde se ukrývá krypta z 12. století, nebo Justiční palác.

Katedrála St. Patrick - Dublin, Irsko

Spisovatelé, kteří se proslavili po celém světě

A už se vydáváme za kulturou. V Dublinu se narodila řada celosvětově známých spisovatelů, mezi nimi Oscar Wilde, G. B. Shaw, Samuel Beckett nebo James Joyce. Naší první zastávkou je Trinity College Library, kde se ukrývají více než 3 miliony svazků včetně Evangeliáře z Kellsu (Book of Ells), což je rukopis čtyř evangelií pocházející z 9. století. Samozřejmě nás nalákalo i Muzeum spisovatelů.

Trinity College Library - Dublin, Irsko

Díla van Gogha i Picassa

A nejde jen o literaturu. V Národní galerii Irska jsou k vidění díla od slavných autorů, jako jsou Claude Monet, Vincent van Gogh, Caravaggio nebo Pablo Picasso. Zajímavá jsou i další muzea a galerie, třeba The Little Museum of Dublin. V něm je expozice o historii irského hlavního města – a musíme říct, že je opravdu poutavá. Pokud vás historie příliš nebere, stejně se tu zastavte – za vidění stojí i samotná budova, v níž muzeum sídlí, jde o gregoriánský domek z 18. století. V Národním muzeu jsou pak k vidění exponáty z doby bronzové a železné, ale také připomínka keltské historie. Dublin má i velmi silnou divadelní scénu.

S oroseným pivem v ruce

Říká se, že Dublin nikdy nespí. A je to rozhodně pravda. Celé město pulzuje nočním životem, na každém rohu je bar, hospůdka nebo restaurace. Dalším oblíbeným pořekadlem je, že pokud nenavštívíte legendární pivovar Guiness Brewery, jako byste v Dublinu ani nebyli – právě u sklenice černého piva nejlépe poznáte místní kulturu.

Pivo Guiness - Dublin, Irsko

Pivovar byl postaven už v roce 1759, budova má sedm pater. Připravte se na to, že vstupné je poměrně drahé, ale rozhodně jsou to dobře investované peníze. Dostanete se i na střechu budovy, odkud si můžete užít báječný výhled na město – a to s vychlazeným pivem v ruce. Samotná prohlídka trvá 3 hodiny, což se na první pohled může zdát hodně, ale nám to uteklo velmi rychle a dobře jsme se bavili. Prohlédli jsme si celý proces vaření piva a samozřejmě jsme ho i ochutnali. Dokonce jsme se ho učili čepovat. Nejzábavnější částí pro nás bylo patro, kde jsou k vidění reklamy na Guiness. Cena prohlídky se pohybuje mezi 17 a 23 eury a je dobré si vstupné koupit online, pak je levnější. 

Pivovar Guiness - Dublin, Irsko

Temple Bar jako symbol Dublinu

Co se týče piva, je symbolem Dublinu Temple Bar a celá okolní čtvrť, kde se nachází spousta typických irských hospod. Často tu hraje živá hudba. Ale jestli máte omezený rozpočet, raději vyrazte na pivo do hospůdek o pár ulic dál, vyjde vás to o dost levněji.

Temple bar - Dublin, Irsko

Phoenix Park nelze minout

Pokud máte rádi městskou přírodu, nemůžete si návštěvu Dublinu nechat ujít. Je totiž nejzelenějším hlavním městem v Evropě. My jsme se postupně vydali do několika parků. Tím největším a nejznámějším je Phoenix Park. Jde dokonce o největší uzavřený park v Evropě. I když sem míří řada turistů, bez problémů jsme zde našli klidná zákoutí, kde jsme si mohli užívat přírodu. Přímo v parku sídlí i zoologická zahrada a řada významných budov – například prezidentský palác nebo vrchní velitelství policie. Nachází se zde Papežský kříž i Wellingtonův pomník. Park se dá projít pěšky, projet na kole nebo Hop On – Hop Off autobusem.

Kačer, Phoenix Park - Dublin, Irsko

Unikátní gregoriánská architektura

V Dublinu nás zaujala i místní gregoriánská architektura. Je tak krásná, že nás donutila se zastavit a na chvíli se jen kochat. Památky z tohoto období se nachází po celém Dublinu, nejvíce jich je k vidění na Merrion Square a Fitzwilliam Square. Na Merrion Square nemůžeme minout věhlasné barevné gregoriánské dveře. Podle legendy vznikly proto, že spisovatel Oliver St. John Gogarty často chodil domů pod vlivem alkoholu a bušil na dveře dalšího spisovatele George Moora. Ten proto své dveře natřel nazeleno. Gogarthy pak ty svoje načerveno. Postupně přibyly další a další barvy.

Berevné dveře - Dublin, Irsko

Vodní centrum a nakupování

Dublin nabízí také řadu atrakcí. Kromě zoologické zahrady je zde i obrovské Národní vodní centrum (National Aquatic Centre), které patří mezi největší v Evropě. Někteří návštěvníci za atrakci považují i nakupování – a i ti si v Dublinu přijdou na své, stačí vyrazit na Grafton Street, kde se nachází největší nákupní středisko. Kromě butiků a obchůdků jsou zde také útulné kavárny a hospůdky. Ale nutno podotknout, že ulice bývá přeplněná, takže jestli vás nebaví nákupy nebo nemáte rádi davy lidí, raději se jí vyhněte obloukem. My jsme ji navštívili jen velmi rychle, raději jsme se pak vydali na něco dobrého.

Ochutnejte místní jídla a poznávejte u toho kulturu

Dublin se vyznačuje skvělou gastronomií. K nejvyhlášenějším restauracím se řadí Bang, Patrick Guilbaud Restaurant, Gallagher‘s Boxty House se svými tradičními pokrmy, Shelbourne Hotel a Burdock‘s Fish and Chip Shop, kam často míří i slavné osobnosti. Stojí nedaleko Christ Church, takže je skvělým zakončením výletu po stopách historie. My jsme se rozhodli vrátit do minulosti ještě jinak – vydali jsme se do The Vintage Cocktail Clubu, který připomíná 20. léta minulého století. Návštěvy pubů vybízejí k poznávání místní kultury. Sami jsme si ověřili, že Irové jsou opravdu přátelští a usměvaví.

Kartička DoDublin ušetří peníze

Před cestou jsme si udělali průzkum a rozhodli jsme se pořídit si kartičku DoDublin. Ta se vyplatí, pokud v irském hlavním městě plánujete strávit minimálně 3 dny. Vyjde totiž na 33 eur a v ceně je veřejná doprava, Hop On – Hop Off autobusy, doprava z letiště a na letiště, Walking Tour, vstupenka do The Little Museum of Dublin i jídlo zdarma v některých restauracích. Hlavně doporučujeme Hop On – Hop Off autobusy, protože díky nim jsme se dostali takřka všude. Jedná se o vyhlídkové autobusy v zelené barvě, které jezdí mezi turistickými místy.

Rybářská městečka okouzlí

Pokud budete mít dost času, stojí za to vyrazit i do okolních rybářských městeček, která nás okouzlila svou jedinečnou atmosférou. Na pobřeží se pak dá provozovat řada vodních sportů – jen na koupání to moc není, irské podnebí nepatří mezi nejteplejší.

Rybářská vesnička - Dublin, Irsko

Nuda v Dublinu nehrozí

Přestože Dublin nepatří mezi největší evropské metropole, může se s těmi většími hravě srovnávat. Ideální destinací je především pro milovníky kultury, dobrého piva, ale i přírody. Ať už do Dublinu zamíříte z jakéhokoli důvodu, jedno je jasné – nudit se tu nebudete.

Přečtěte si také článek o sousedním Skotsku - Týden ve Skotsku.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej