Eurovíkend v Göteborgu

Ze západošvédského města Göteborgu jsem poznával městské skvosty severní Evropy a krásy zdejší malebné, leč drsné přírody. A povětšinou jsem nechával informace o tomto pozoruhodném městě opomíjené. A to je velká chyba! Neboť Göteborg je zajímavým a překvapujícím sídlem a i jeho okolí má návštěvníkovi co nabídnout.

Jak cestovat do Göteborgu?

Do Göteborgu se dá dostat všemi možnými cestami. Autem, autobusem po souši, neboť Göteborg leží na dálničním uzlu Švédska. Protínají se zde dálnice E6, číslo 40; 27 s dálnicemi označenými evropskými značkami E20 a E45. Do Göteborgu můžete přijet i švédskou železnicí, neboť se jedná o významný železniční uzel. Ale můžete připlout i lodí do přístavu, neboť město se nachází na řece Göta älv u ústí do zálivu Severního moře. Zmíněný přístav je největším přístavem ve Skandinávii. A samozřejmě nesmím zapomenout na vzdušný přístav. V dojezdové vzdálenosti od středu města se nacházejí dvě letiště. Východní letiště je druhým největším letištěm Švédska a přistávají zde i mezinárodní lety. Méně využívané letiště je severozápadně od centra a je také o nějaký kilometr blíže.

Ulice v Göteborgu - Švédsko

Doprava po městě

Göteborg je druhým největším městem Švédska a panuje tu přirozená leč ne nevraživá řevnivost s hlavním městem Stockholmem. Z letiště mě dovezl autobus přímo do centra města, kde jsem ohromen tramvajovou sítí. Tramvajová síť je rozlehlá a vůbec se nedivím, že patří k největším na území severní Evropy. A po zásluze je páteří městské dopravy, neboť zde není podzemní dráha. Tramvajových linek je sice pouze 12, pominu-li historickou tramvaj, ale číselně jsou označené 1 až 13. Je to tím, že 12 nejezdí, třebaže je již dlouhou dobu plánovaná výstavba tratě pro tuto linku. Tucet tramvajových linek doplňuje 7 linek autobusů, které jezdí ze středu města do okrajových částí, kam nevedou koleje. A zajímavostí je, že do MHD patří 4 lodní linky (281-284). Ty spojují střed města s odlehlými malebnými ostrovy, které se nacházejí ve správě města Göteborg. Takže pokud plánujete návštěvu těchto ostrovů, určitě si pořiďte mobilní aplikaci Västtrafik To Go, ve které si jízdenky hravě a snadno pořídíte. Pokud ne, kupte si jednodenní či třídenní jízdenku. Je jen pár vybraných míst, kde se jízdenka dá koupit, ale automaty pro bezhotovostní platbu jsou ve všech vozech tramvají. Kontroly jsou namátkové a jízda načerno se prodraží. Určitě se platí pokuta víc než tisíc švédských korun.

Tramvaj - Göteborg, Švédsko

Muzeum a pevnost

Třebaže jsem tramvajový nadšenec a projel jsem si o víkendu téměř celou tramvajovou síť, nemohl a nechtěl jsem se věnovat jen tramvajím. Kroky mě zavedly i do nádherného Göteborského muzea umění, kde se nacházejí působivé severské sbírky i z 15. století. Pokud vám bude přát počasí, doporučuji návštěvu pevnosti Skansen Kronan. Pevnost pochází z konce 17. století. Pevnost byla vybavena 23 děly a je z ní úžasný rozhled do okolí. Její velkou výhodou bylo to, že nikdy na ni nikdo nezaútočil. Zřejmě i proto se v 19. století vzdala své obranné funkce a byla přeměněna na vězení. V minulém století v jejích zdech bylo zřízeno vojenské muzeum. Díky panoramatickému výhledu na celé město a přilehlé okolí je pevnost hojně místními využívána pro pořádání pikniků. Takže se vůbec nemusíte ostýchat si tu vybalit svačinu a užít si příjemnou chuť s nádherným zrakovým vjemem.

Muzeum - Göteborg, Švédsko

Švédská fika

Když už jsme u toho stravování, tak vám vřele doporučuji k procházkám celé historické centrum města, což je trochu v protikladu k tramvajovému odstavci výše, ale je tomu tak. Město se dá krásně poznávat i chůzí. A pokud zavítáte do čtvrti Haga, naleznete zde mnoho útulných kaváren a krámků s řemeslnými výrobky. Dokonce by se ta čtvrť dala nazvat mluvou dnešní mládeže za čtvrť hipsterskou. A proslulá třída Haga Nygata, která se táhne od východu na západ, je předurčená k tomu, abyste si zde vychutnali kávu a k ní pověstnou tradiční obří skořicovou buchtu. A pokud se necháte zlákat, tak vězte, že právě prožijete „švédskou fiku“. Je to tradiční označení na chvilku, kdy si sednete s přáteli nad voňavou kávou a dobrým zákuskem. Atmosféru této pauzy podtrhují lustry i stylový nábytek. Je to další nehmotné bohatství, které světu dalo Švédsko.

Liseberg

Pokud cestujete do Göteborgu s dětmi, pak určitě nesmíte vynechat zábavní park Liseberg. K branám parku se z centra dostanete železnicí, která je v systému MHD. Důležité upozornění na začátek. I zde je digitalizace na prudkém vzestupu, takže vstupenky se dají pořídit pouze v předprodeji na webové stránce parku. Je to z důvodu omezeného počtu vstupenek na den, abyste si mohli zábavu užít a netísnit se v davu, či čekat dlouhou dobu na zvolenou atrakci. A že atrakcí park nabízí bezpočet, což mi tak připadalo, ale jejich přesně čtyřicet jedna. Naprosto jasným cílem je nejdelší a nejrychlejší skandinávská horská dráha Helix. Pro otrlé zde nabízejí Mechaniku, kdy se točíte dokola ve výšce třiceti metrů nad zemí. Pokud však neholdujete atrakcím, nic se neděje, neboť si tu můžete odpočinout v nádherných zahradách, posedět si ve stylových restauracích a dát si něco lahodného, popřípadě si můžete hrát v nějaké herně či se vydat na nákupy upomínkových předmětů. A v letní sezóně si můžete užít hudební vystoupení. Popularita hudební scény je obrovská a koncertují zde jak domácí tak zahraniční kapely.

Universum a zelené město

Pokud máte zájem o přírodu a nestačila vám prohlídka severních či jižních göteborských ostrovů, pak musíte navštívit muzeum vědy Universum. V muzeu se ukrývá celý deštný prales, akváriová hala s exotickými rybami a žraloky a pod jednou střechou tu najdete velké množství tropických zvířat a rostlin. A pokud chcete propojit přírodu a vědu, tak v rámci muzea zavítejte do planetária – kupole Wisdom, kde se promítají úchvatné až neuvěřitelné filmy ve 3D a probíhají tu zajímavé až vzrušující výstavy.

A je té přírody stále málo? To bych se divil, neboť Göteborg je považován za zelené město, čímž se odlišuje od zbytku švédských měst. Tak musíte zavítat do Trädgårdsföreningen, což je jeden z nejzachovalejších parků 19. století a nachází se v těsné blízkosti hlavního nádraží. V severní části parku můžete obdivovat malebné rozárium. Procházet se po upravených cestách, anebo jen tak nastavit tvář slunečným paprskům na jedné z velkého počtu laviček.

Rybí kostel

Na závěr jsem si nechal doslova lahůdku. Teď v květnu 2024 se znovu otevírá opravená skvostná ikonická tržnice s mořskými rybami a plody moře. Pořídíte tu z velkého výběru čerstvých ryb výhodný nákup. Ryby a korýši jsou totiž nedílnou skutečnou součástí Göteborgu. Vyhlášené a opravdu lahodné jsou krevetové sendviče, které vřele doporučuji. Tedy pokud nemáte alergii na dary moře, či se vám jejich konzumace z nějakého důvodu neprotiví. Famózně chutnají čerstvé ústřice. A naprosto jsem byl uchvácený z jídel ze škeblí, které jsem do té doby nikde nejedl. A mnou chválená rybí tržnice se jmenuje Feskekôrka, což se dá přeložit ze švédštiny jako Rybí kostel. A není divu, však také kostel připomíná. Po rekonstrukci se oblíbená restaurace Kajutan přestěhovala do nedaleké tržnice Stora Saluhallen, která pochází z konce 19. století a má příznačný industriální nádech.

Rybí kostel - Göteborg, Švédsko

Takže opět se mi potvrzuje pravidlo, že jeden víkend na návštěvu severského města nestačí. A Göteborg toto pravidlo potvrzuje. A ač jsem pojmenoval návštěvu evropského města tradičně Eurovíkend v …, musím přiznat, že mě Göteborg natolik nadchnul, že jsem tu strávil v součtu déle než týden. Rozhodně však toto švédské město mám stále zařazený na seznam míst, kam se chci a musím vrátit.

Přečtěte si také Eurovíkend ve Stockholmu. A pokud byste hledali, kde zaparkovat u Letiště Praha, vyzkoušejte třeba naše parkoviště - Parkování R7 :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej