Exotická dovolená - jak ji zvládnout ve zdraví

Před týdnem jsme vám přiblížili, jak je to v exotických destinacích s bezpečností, dnes se podíváme na zdraví. Co byste měli vědět o zdravotních rizicích, než se tam vydáte, a jak se na ně připravit?

Cestovní pojištění

Pokud někdy létáte bez cestovního pojištění po Evropě, pak na to rozhodně zapomeňte při cestě do exotické destinace. Exotika skrývá možná nebezpečí, na které u nás nejste zvyklí, o to větší by pak byly příp. léčebné výlohy, kdybyste cestovali bez pojištění. A nejde koneckonců jen o zdraví, protože pojištění vás může zachránit při krádeži nebo třeba při ztrátě zavazadel. Více o bezpečnosti v exotice jsme psali v samostatném článku.

Nepodceňujte očkování

Před cestou do jakékoliv daleké země se určitě s velkým předstihem (některým očkováním trvá cca 10 - 14 dní, než začnou fungovat) podívejte na nutná očkování. Mezi základní patří například ty proti žloutence, břišnímu tyfu, žluté zimnici, choleře, vzteklině a encefalitidě. Těch pár stovek vás určitě nevytrhne, protože kdybyste se skutečně nakazili infekcí, rádi si za vyléčení připlatíte násobně víc. Nejnebezpečnějšími destinacemi je střed Afriky, oblasti jižní Ameriky a jihovýchodní Asie.

Očkování exotické země

Nebezpeční komáři

V exotických zemích jsou komáři daleko větším problémem než u nás, protože mohou přenášet různé nemoci včetně malárie. Proti té se bohužel nemůžete očkovat, takže se vybavte dostatečně silnými repelenty, používejte při spaní moskytiéry a před cestou s lékařem zkonzultujte možné léky, které působí jako antimalarika. 

Komáři a nákaza malárií

Lékárničku s sebou

U lékárničky platí totéž co u cestovního pojištění a očkování. Pokud se chcete vyhnout zbytečným (a vysokým) finančním výdajům a zároveň větším zdravotním problémům, nezapomeňte si ji do svého zavazadla přibalit. Přinejmenším si berte klasiku v podobě náplastí, obvazu a dalších pro ošetření drobných poranění, repelenty, léky na zažívací problémy a klasické léky na tlumení bolesti. A samozřejmě si vezměte i léčiva, která běžně užíváte.

Lékárnička na cesty

Aklimatizujte se

Přílety do nových destinací včetně změn v časových pásmech s sebou vždy přinášejí únavu, kterou nepodceňujte. Snažte se po příjezdu aklimatizovat a trochu zvolnit, než začnete být "akčnější". Velká změna teploty, časový posun (jet lag), nebo třeba rozdílná nadmořská výška jsou pro organismus nápor a rychlá změna by mohla vést ke zbytečným zdravotním potížím.

Pozor na slunce

Nepodceňujte ochranu před sluncem a spálením. Tropické slunce pálí daleko víc, takže nezapomeňte při návštěvě exotických oblastí na sluneční brýle, pokrývku hlavy v podobě čepice nebo šátku a samozřejmě i opalovací krém s účinným UV filtrem. Dostatečně byste měli při pobytu na pláži také pít (ideálně vlažnější než ledově studené pití) a vynechat kofein, který dehydratuje. V poledních vedrech pak omezte i své venkovní aktivity.

Pozor na slunce

S jídlem opatrně

Chcete-li se vyhnout střevním problémům, pak konzumujte jídlo s rozvahou. Vyhněte se syrovému masu a nepasterizovaným mléčným produktům (zmrzlinu si také raději kupujte balenou), zvýšenou opatrnost doporučujeme hlavně v menších obchodech a na tržištích. Vybíráte-li si restauraci, pak se řiďte intuicí. Vypadá-li podnik nevábně, běžte raději jinam. Pokud uvidíte někde plno místních, je pravděpodobně, že se návštěvy bát nemusíte.  

Vodu ideálně balenou

S vodou je to v exotice podobné jako s jídlem. Jestliže budete moci, pijte výhradně balenou vodu s neporušeným uzávěrem. Kohoutková voda nebývá kvalitní a může vám způsobit zdravotní komplikace. Pijte ji proto jen v případě nouze a nechte ji předtím alespoň několik minut převařit nebo použijte některou z pomůcek pro filtraci a čištění vody. V restauraci a jiných podnicích si nikdy neobjednávejte nápoj s ledem, protože byl pravděpodobně vyrobený právě z kohoutkové vody.

Pozor na zvířata

V mnoha exotických zemích, mj. třeba v Čechy oblíbeném Thajsku, se běžně po ulicích pohybují psi, kočky nebo dokonce opice. I když se vám proto bude stýskat po svých mazlíčcích, které jste nechali doma, těm volně pobíhajícím se raději vyhněte a nesnažte se je ani krmit. Pokousání a možná infekce jsou běžné.

Zvířata na ulici

Se sexem opatrně

Kdo si do exotiky letí užít, měl by dávat dostatečný pozor před nákazou sexuálními chorobami. Jak jistě víte, alkohol mnohdy odstraňuje zábrany a hodně lidí pak zapomíná na ochranu. "Malá" nehoda se tak může negativně projevit kromě nemoci třeba i nečekaným potomkem, což si asi přeje málokdo.

Vyhněte se drogám a alkoholu

Je to samozřejmost, ale raději si to připomeňme. Cestujete-li sami, důrazně vám doporučujeme vyhnout se konzumaci alkoholu a všem drogám. V exotice je všechno sice lákavější, ale i nebezpečnější. Budete-li cestovat ve více lidech, pak by se měl alespoň někdo radovánek zdržet, aby mohl na ostatní dohlédnout. 

Přečtěte si také článek Exotická dovolená - bezpečnost na prvním místě.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej