Guam, americký ostrov v Mikronésii

Sychravý podzim již propukl v plné své síle a je třeba se podívat po teplejším a vlídnějším místě, kde by se podzim dal přečkat. Nabízím vám ke zvážení ostrov Guam. Jedná se o tropický ostrov, který je nejjižnějším ze souostroví Marian. Nachází se v západním Tichomoří a v období listopad – duben nabízí příjemné tropické klima.

Guam z letadla

Mikronéské ostrovy

Mikronésie dostala pojmenování z řeckých slov mikros a nésos, což v překladu znamená malé ostrovy. Mikronésie je souhrnným pojmenování pro oblast severní Oceánie a řadí se sem tyto státní útvary: Federativní státy Mikronésie, Marshallovy ostrovy (sem jsem vás již lákal v minulosti), Palau (i tento stát jsem vám představil), Nauru, Kiribati, Severní Mariany a zmíněný Guam.

Ostrov Guam

Guam je zámořským územím Spojených států amerických s civilní správou. Má obdobné postavení jako Americké Panenské ostrovy (které jsem vám představil minule), jen svou vzdálenější polohou má zvláště v oblasti cestovního ruchu větší autonomii.

Vlajka Guamu

V tom případě nikoho nepřekvapí, že Čamorové (původní obyvatelé Guamu) se rodí jako američtí občané. Čamorové jsou na ostrově bez mála 4 tisíce let. Prvním Evropanem, který na ostrovní půdu vstoupil, byl portugalský mořeplavec Fernão de Magalhães. Od té doby byl ostrov kolonizován Španěly. Ti však o ostrov přišli v roce 1898 ve španělsko-americké válce. 

Chief Quipuha - Guam

Čamorové měli své temné období během 30 měsíců druhé světové války, kdy ostrov obsadili Japonci. Místní obyvatelé byli popravováni, nuceni k těžkým pracím, znásilňování a ponižováni. Přesto přežili a 21. června 1944 se dočkali opětovné americké správy. Při osvobozování Guamu padlo 18 tisíc Japonců. Kuriozitou je, že poslední japonský císařský voják byl ve vnitrozemí zajat až v roce 1972, neboť vůbec netušil o kapitulaci Japonska a o tom, že válka dávno skončila. Vypadá to, že Čamorové jsou s americkou správou spokojeni, neboť nikdy ani náznakem se na tomto území nejednalo o samostatnosti. 

Po válce se Guamu dostalo od Spojených států amerických autonomie, která s sebou přinesla americké občanství pro obyvatele ostrova, místní civilní vládu. Oproti Američanům nemůžou obyvatele Guamu volit prezidenta Spojených států amerických a jejich zástupce v Kongresu USA nemá právo hlasovat.

Hlavní město Guamu

Hlavním městem je Hagåtña, které se nachází na severním pobřeží ostrova. Název města se takto píše od roku 1998 a v jazyce lidu Čamoro značí Jeho/Její krev. Nachází se zde vládní budovy a město je přirozeným kulturním a obchodním střediskem ostrova. A je pravděpodobně vaší branou na tento ostrov, neboť na východ od města je mezinárodní civilní letiště.

Útes - Guam

Pokud hledáte poklidnou destinaci, ve které jsou však dostupné všechny myslitelné fungující služby, je Guam v tomto nepřekonatelný. Ze všech mikronéských ostrovů má nejrozvinutější turistickou infrastrukturu. Však tu také od šedesátých let minulého století turistický průmysl kvete. Druhým výrazným příjmem guamského rozpočtu jsou ozbrojené síly Spojených států amerických.

Letecká vojenská základna

Na východním cípu ostrova se nachází letecká vojenská základna Spojených států amerických, která sehrála největší roli v 70. letech 20. století, kdy v Indočíně zuřila vietnamsko-americká válka. Na západním cípu ostrova se nachází námořní vojenská základna Spojených států amerických. Kromě těchto dvou oplocených a pečlivě střežených oblastí je ostrov volně přístupný a vojenské posádky výrazně neomezují život ostrova.

Pláže na ostrově

Ostrov poskytuje řadu písečných i oblázkových pláží a teplé vody Pacifiku. Nejvíce špičkových plážových rezortů naleznete nedaleko letiště a hlavního města. Jedná se o místa, která jsou rozeseta podél zálivu Tumon Bay, ať už je to stejnojmenné město či sousední město Tamuning

Tumon Bay - Guam

Zde se nachází asi 80 % všech ubytovacích kapacit. Pokud máte rádi noční život, velký výběr značkových obchodů světových řetězců a restaurací, jste tu dobře. Ale pořád musím připomenout, že i přes to všechno se jedná opravdu o klidnou destinaci. Nejrušnější byl půlnoční novoroční ohňostroj, který byl epesní podívanou. 

Ohňostroj - Guam

V této oblasti se nachází Ypao Beach Park, jedná se o plážový park, kde se můžete věnovat koupání v oceánu, setkávání se s místními, hraní míčových her i šachů, popřípadě zde můžete i grilovat. Park je vybavený vším potřebným pro příjemné chvíle, nejen sprchami, převlékárnami a záchody.

Beach Park - Guam

Kam na výlet?

Guam však nabízí mnohem víc, než jsou prvotřídně zařízené pláže. Pokud se vydáte na prohlídku ostrova autem, uvítáte, že tu mají nezpoplatněné dálnice a silnice s kvalitním asfaltem a dobře značenými cíli. Určitě byste si měli zajet na vyhlídku Two Lovers Point (Místo dvou milenců). Musíte počítat s tím, že sem míří všichni návštěvníci ostrova a domorodé milenecké páry. Tato vyhlídka se nachází východně od zálivu Tumon Bay na romantickém útesu vysoko nad oceánem. Kromě obchodu s upomínkovými předměty a restaurací zde naleznete i zvonici. A pokud na zvon zazvoníte s tou/tím pravou/pravým, máte do dvou let svatbu! Aspoň mé ženě a mně se to splnilo.

Two Lovers Point - Guam

Na západním pobřeží, nedaleko námořní základny, se nachází Národní historický park druhé světové války (War in the Pacific National Historical Park), kde se nachází řada bunkrů, vystavených zbraní a památníků. 

Ga´an Point - Guam

I zde je možnost se koupat v moři, ale vzhledem k pietě tohoto místa se mi to jeví nevhodné. Spíš se tu zastavte navečer, projděte si celé území a pak se posaďte pod strom na pláži a sledujte nádherný západ slunce. Tady vám garantuji, že si západ slunce vychutnáte osamoceně a v naprostém tichu.

Západ slunce na Ga´an Pointu - Guam

Na jihu ostrova se nachází přírodní park Talofofo Falls. Jedná se o zpoplatněnou prohlídku vodopádů, ale počítejte s tím, že jsou u této krásné přírodní památky i pouťové atrakce. Určitě oceníte visutou kabinkovou lanovku nad vodopádem. 

Vodopády Talofofo - Guam

Za zmínku stojí i místní monorail, který na první pohled vypadá jako dětská atrakce, ale nenechte se zmást. Tímto monorailem dojedete k bunkru, kde se skrýval onen zmíněný japonský voják.

Monorail Talofofo - Guam

Yokoi jeskyně - Guam

Yokoi jeskyně, vstup - Guam

Na závěr pár praktických rad...

Na ostrov doletíte z Prahy s jedním přestupem v Soulu. To je nejkratší a nejlevnější způsob dopravy na Guam. Na ostrově se platí americkým dolarem, který se dělí na 100 amerických centů. 

Americké dolary

Pro řízení auta potřebujete oficiálně mezinárodní řidičský průkaz, já jsem si vystačil s národním řidičským průkazem v letištní autopůjčovně. Jezdí se vpravo. Guam nemá vlastní poštovní službu, působí zde pošta Spojených států amerických, takže se řídíte americkým poštovním tarifem. 

Guamská SPZ

Pro vstup na americké území potřebujete povolení k cestě ESTA, které vyřídíte přes internet za mírný poplatek. Pokud již vlastníte americké vízum, můžete ho použít. Místní mezi sebou hovoří jazykem chamorro, ale anglicky se tady bez problému domluvíte. Přeji vám krásnou dovolenou!

A až budete přemýšlet, kam si zaparkovat auto u Letiště Václava Havla v Praze, vyzkoušejte třeba naše parkoviště - ParkováníR7, budeme se na vás těšit :-)
Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej