Havajské ostrovy: Maui, místo, kde je fakt havaj!

Havajské ostrovy, Amerika uprostřed oceánu - Souostroví, které je složené z 95 korálových a sopečných ostrovů, leží skoro uprostřed Tichého oceánu, daleko od amerického kontinentu. Přesto je Hawaii jedním ze států USA. Když jsme si o Havaji četli, fascinovalo nás, že se jedná vlastně o nejvyšší pohoří světa. Pokud se totiž nejvyšší hory a sopky Havaje změří ode dna oceánu, pak skutečně pokoří i známý Mount Everest. Co je naopak o Havaji známé, jsou všudypřítomné květy ibišku a také třeba tanec hula hula s krásnými havajskými tanečnicemi.

Maui, perla Pacifiku

Od začátku jsme věděli, že pokud si máme vybrat jeden z ostrovů, bude to Maui. Nejen proto, že jsme nadšení surfaři, ale hlavně kvůli jeho přírodě a zajímavostem. Také to prostě není taková turistická klasika jako třeba ostrov Oahu s turisty narvaným Honolulu. Chtěli jsme si užít hlavně opravdovou přírodu, poznat místní lidi a jejich klasický americký způsob života, aniž bychom se museli prodírat davy turistů. Ostrov Maui má rozlohu 1883 km2 a dá se tak procestovat i během kratší dovolené.

Návštěva ostrova u nás padla na říjen. Na Maui je celoročně příjemné klima, teplé moře a lehký vánek. Američané a sportovní nadšenci z celého světa sem létají po celý rok, tak jako my jezdíme v létě do Chorvatska. Je to prostě dovolenková destinace s úžasnými podmínkami.

Nutné zlo, které se vyplatí

Naše putování začalo, jak jinak, na pražském letišti. Cesta na Havaj je poměrně dlouhá a únavná, většinou s dvěma přestupy. Letenky nejsou nejlevnější, ale když budete pravidelně sledovat slevové akce, můžete se dostat i na polovinu jejich ceny. To štěstí jsme měli a letenky se nám podařilo sehnat za 15 000 Kč. Na Havajské ostrovy se s přestupy dostanete za den a půl, ale rozhodně se to vyplatí. Hawaii je prostě havaj! Hned jak vylezete z letiště v Kahului, uvědomíte si, že jste v ráji. Tam, kde by chtěl být každý. Takže na nějaké polámané nohy z letadla hned zapomenete, to slibujeme.

Ubytování a auto, nic jiného na Havaji nepotřebujete

Pro svůj pobyt jsme si jako většina návštěvníků pronajali auto. Kvůli surfům jsme si nepůjčovali v klasických půjčovnách, ale ve specializované půjčovně právě pro surfaře. Auto nebylo možná tak nové jako auta ze známých půjčoven, ale bylo praktické a koneckonců i levnější. Kromě auta jsme měli dopředu zajištěné i ubytování, víc není potřeba. Na ostrově se dá všechno ostatní jednoduše zařídit na místě.

SPZ auta - Mauii, Havajské ostrovy

Na Maui jsou možnosti ubytování takřka neomezené. Najdete zde levné hostely stejně jako ty nejluxusnější hotely s golfovými hřišti. My jsme ale zvolili Airbnb a malý domeček v surfařské lokalitě. Navíc za cenu hotelu střední kategorie. Snídaně jsme si dělali ve vlastní kuchyni, večer jsme grilovali na zahradě a užívali si soukromí. Po náročném dni plném zážitků není nic lepšího než si v klidu sednout pod rozkvetlé ibišky a nasávat místní atmosféru.

Ibišek - Mauii, Havajské ostrovy

Havaj, svět neomezených zážitků

Hlavním cílem naší cesty bylo kromě surfování i poznávání celého ostrova. Ostrov Maui není obrovský, přesto toho má tolik co nabídnout. Až jsme byli překvapení. Věděli jsme, že těch 14 dní se tady rozhodně nebudeme ani chvilku nudit.  

Kolem dokola ostrova Maui

S autem si nemůžete si nechat ujít 100 km dlouhou projížďku po východním pobřeží ostrova, po silnici zvané Hana Highway. Čekalo nás neskutečných 620 zatáček, díky kterým cesta patří mezi jednu z nejklikatějších na světě. Při jízdě potkáte 59 starobylých mostů a hlavně neuvěřitelnou přírodu, vysoké vodopády, černé i bílé pláže, deštný prales, ale i lávové pole. Nás fascinovaly i zastávky u duhových eukalyptových stromů, které jsou svou barvou opravdu unikátní.

Vodopád - Mauii, Havajské ostrovy

Nenechte se zmást půjčovnou, že poslední úsek silnice je ve velmi špatném stavu. V očích Američanů možná, ale my v ČR jsme na takové cesty zvyklí v každé menší vesnici.

Hana Highway - Mauii, Havajské ostrovy

Objet se dá autem jednoduše i druhá strana ostrova. Ta již není tak vyhlášená, ale svou přírodou a útesy vás také dostane. My jsme si nenechali ujít zastávku u blowhole, díry v útesech na pobřeží, kde při příboji vystřikuje voda až do pětimetrové výšky.  A když už budete na západní straně ostrova, určitě se stavte v přístavním městečku Lahaina. Objevili jsme tu historické budovy, velké restaurace i malá pouliční občerstvení, ale hlavně obrovský fíkovník banyán. Strom, jehož větve se postupně stávají opěrnými kořeny stromu. Prý právě tady je ten největší z celých Havajských ostrovů. A opravdu se tu rozrůstá do úctyhodné šířky. Lahaina je jinak i surfařským centrem pro začátečníky. Právě tady najdete velké množství surfových půjčoven i škol. Nejsou tu totiž tak obrovské vlny.

Surfařský ráj a největší vlny na světě

Ten pravý surfařský ráj, který je vyhlášený na celém světě, je naopak na severovýchodním pobřeží. Tady jsme mohli vidět profíky, jak zdolávají ty největší vlny na světě. Kromě rozbouřeného moře je tu úplný klid. Právě tady je jen minimum turistů a pláže jsou bez lidí. Každá plážička je čistá tak, jak si na tom Američané zakládají. Všechno je víc syrové a neupravené, ale právě proto tak fascinující a opravdové. A na ty profíky jsme se vydrželi spousty hodin jen dívat. I to byl zážitek.

Surfování na Havaji - Mauii, Havajské ostrovy

Turistická letoviska na Maui jako vystřižená z katalogů

Když jsme se byli podívat na jihu a západě ostrova, žasli jsme, jak je to tam oproti zbytku ostrova jiné. Všude turistická letoviska, nóbl hotely, golfová hřiště, upravené trávníčky a pláže se slunečníky a bary. A hlavně všude spousta turistů. Tady jsme poprvé a naposledy viděli tanečnice Hula hula, které lákají turisty na připravená taneční představení. Jenže davy lidí, to nebylo nic pro nás. Už jsme se těšili na jeden z našich největších zážitků na Maui - Crater Haleakala.

Haleakala, autem na den do vesmíru

Výlet na Haleakalu, nejvyšší spící sopku světa, jsme si bohužel naplánovali na jeden z deštivých dnů. Na kráter se dostanete nejlépe opět půjčeným autem. Trochu jsme se obávali, jestli naše rachotina dokáže vyšplhat do výšky 3 000 metrů na mořem, ale riskli jsme to. Cesta nahoru na sopku trvá autem přibližně 1,5 hodiny a už to je samo o sobě pořádný zážitek. Nikde jinde na světě prý nepřekročíte autem tak velké převýšení. Z 0 m.n.m. do 3000 m.n.m. za tak krátkou dobu! Od modrého moře šplháte přes zeleň až do vesmírné měsíční krajiny, kterou sopka nabízí. Zhruba v půlce cesty jsme byli v mracích, které přinesly k moři právě ten obávaný déšť. Už jsme se báli, že v takové špatné viditelnosti budeme celou dobu a z výletu nic nebude. Jaké bylo překvapení, když jsme po pár metrech vyjeli nad mraky a všude se rozprostřely sluneční paprsky. Zbytek cesty jsme pod sebou mohli sledovat mraky a nad námi cíl – vrchol sopky. Neskutečný zážitek. Připadali jsme si jako v jiném světě. Na vrcholu se před námi otevřel výhled do kráteru jako z nějakého scifi. 

Haleakala - Mauii, Havajské ostrovy

Rudá krajina, malé kráterky, lávové kamení. Brzy jsme zjistili, že kráter je větší než se zdá a za jedno odpoledne nemáme šanci ho projít. V průvodci jsou pěší túry i na dva dny. Navíc ve 3 000 nad mořem má člověk co dělat, i když se jen prochází po rovině. Řidší vzduch je zkrátka znát. Kochali jsme se tak alespoň neskutečnými výhledy a udělali jen menší 5 km procházku. V dálce byl dokonce vidět vrchol Manua Kea, nejvyšší hory světa (ode dna moře). Ta leží na vedlejším ostrově Big Island. Když začalo zapadat slunce, došlo nám, že v lepší dobu jsme tu ani nemohli být. Turisté sem jezdí i ráno, na východ slunce. I to musí mít svoje kouzlo.

Nezapomeňte si na tenhle výlet vzít na Havaj neobvyklé oblečení – minimálně větrovku, mikinu a dlouhé kalhoty. Na vrcholu kráteru se teplota může pohybovat i okolo 0°C.

Nechat se fascinovat barevným podmořským světem

I Maui je samozřejmě připravené na turisty, kteří zase tolik dobrodružství nevyhledávají. Turistickým lákadlem je třeba Maui Ocean Centre, akvárium s podmořským světem. My jsme ale chtěli poznávat přírodu i živočichy ve volné přírodě, proto jsme se raději vydali na plavbu za velrybami. I když v říjnu sezóna velryb teprve začíná, měli jsme štěstí. Je fascinující sledovat takové obrovské savce, jak si plavou svobodně uprostřed oceánu, úplně mimo náš svět nad vodou.

Želvy - Mauii, Havajské ostrovy

Na Maui se dá také na spousta místech šnorchlovat a zaplavat si s obrovskými mořskými želvami, kterých je na Havaji opravdu hodně. Jsou chráněné a nesmíte se k nim přiblížit blíž než na 6 metrů, ale občas vás samy překvapí, když se najednou objeví vedle vás. Maui má bohatý podmořský život a my musíme doporučit výlet za šnorchlováním ke kráteru Molokini, který leží jen 4 km od ostrova. Pravidelně tam jezdí výletní lodě, které vás vyzvednou u jednoho z hotelů ještě před rozedněním. Po cestě ke kráteru si dáte na katamaránu snídani a pak už jen skočíte s připraveným vybavením do vody. A žasnete. Ostrůvek, původně kráter sopky, dnes vykukuje z oceánu jako srpek měsíce a právě u něj se nejvíc zdržují všechny ty barevné ryby. A uvidíte i nádherné korály. Naši kamarádi zahlédli i žraloka, který je ve vodách kolem Havaje docela běžný. Muselo to být působivé, ale my jsme byli upřímně rádi, že jsme u tohohle zážitku nebyli.

Tradiční rozloučení s Maui, nejlepším ostrovem na světě

Maui se nám za těch 14 dní dostalo pod kůži. Hawaii je prostě havaj. Vůbec nás nepřekvapuje, že cestovatelský portál Trip Advisor v roce 2016 vyhlásil Maui nejkrásnějším ostrovem na světě.

S ostrovem jsme se rozloučili přesně podle místních tradic. Sehnali jsme ibiškové květy, které byly upleteny v krásný věnec, a podle tradice ho na konci naší cesty vrátili matce přírodě vhozením do oceánu. Prý jako poděkování místním bohům. Děkujeme tak za neskutečné zážitky, díky kterým nám ostrov Maui už navždy přirostl k srdci. Odlétáme s pocitem, že sem se rozhodně musíme ještě někdy vrátit.

Přečtěte si také článek Kanárské ostrovy: Fuerteventura, ráj surfařů a milovníků pláží. A pokud budete hledat, kde zaparkovat u pražského Letiště Václava Havla, zkuste třeba naše parkování Parkování R7 ;)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej