Jeden den v Hongkongu a tipy na zajímavá místa

Do této čínské metropole jsme se vypravili docela nedávno a bohužel jenom na jeden den. Letěli jsme na Nový Zéland přes Hongkong, a že tam vystoupíme a město prozkoumáme, nám přišlo jako výborný nápad.

Úplně jednoduché to ale nebylo, to přiznám hned na začátek. Časový posun si s námi nepěkně zahrával a teplotní rozdíl měl na naši energii také značný vliv. A to nemluvím o dlouhém letu za námi a dalším dlouhém letu před námi. 

Naštěstí disponujeme energií, kterou zajisté zná spousta dalších cestovatelů. Nové místo = nová dávka energie. :)

Náš den probíhal tak, že ihned po přistání nás letištní ukazatele dovedly k úschovně zavazadel, kde nás příjemný pracovník zbavil největší zátěže za 14 0HKD na den (1 HKD=2.78 Kč). 

Hodina uschování zavazadla stojí 12 HKD, tak nejdříve zvažte, co se vám vyplatí víc.

Jak se dostat nejrychleji do města?

My využili Airport Experss – odkaz zde. Vlak jezdí každých 10 minut, cesta do centra trvá jen asi půl hodiny a cena jedné jízdy je $115. Myslím, že vlak nepatří k nejlevnějšímu transportu ve městě, ale podle mě k nejpohodlnějšímu. 

Jízdenku si jednoduše zakoupíte na stanici přímo na letišti

Pokud chcete do centra, vystupte v Hong Kong Station

Kam se jít podívat?

Hned ráno nás mapka zavedla k nejlepší atrakci Hongkongu - k Victoria Peak. (Tady se nám ale vloudila cestovatelská a organizační chyba.) Místo toho, abychom na vyhlídku vylezli po svých, čekali jsme na známýThe Peak Tramasi hodinu a půl. 

Hong kong - výhled na město

Nějak se nám zdálo, že fronta není tak dlouhá, ale za to kopec ano. Kopec by se dal hravě vyšlápnout a lidí tu čekalo víc než dost. I když nakonec zážitek to byl dobrý a cena přijatelná – $90 za odvoz a vstup na nejvyšší vyhlídku města. Pokud se vám ve velkém horku, ostrém slunci, a tak celkově nebude chtít nahoru pěšky, zařaďte se do fronty nadšenců co nejdříve. Odpoledne se čekací doba může klidně vyšplhat až na 2-3 hodiny. A pokud máte na Hongkong jenom jeden den jako my...

Vyhlídka ze Sky Teracce

Vyhlídka Sky Teracce 428 byla opravdu úžasná. Lepší výhled si snad ani přát nemůžete. Pozor, ať potom nebloudíte v nákupním centru. Totiž pod vyhlídkou stojí ještě několik pater, kde najdete restaurace a kavárny, také obchody a zábavná centra. Nic pro nás, chtěli jsme co nejdříve ven. Jenže než jsme narazili na východ, chvíli nám to zabralo. 

Dolů do města sejděte některou z mnoha krásných, ač velmi strmých cestiček

Ještě před tím rozhodně kopec obejděte a vyfoťte celé město ze všech úhlů. Stojí to za to! 

Obědvali jsme v jedné místní vývařovně ($40 nudle a pití), kde stále doufám, jsem snědla vegetariánské jídlo, které moc jako vegetariánské nevypadalo. Inu, Čína je Čína. :)

Náš odpolední program v Hongkongu

Soho distrikt, pouliční markety a staré uličky následovaly v našem programu po obědě. A po prohlídce Man Mo Temple nás vůně kávy zavedla do spíše turistické kavárny. Nám to ale nevadilo, potřebovali jsme nabral sílu. Ono trochu se za ten den projdete...

Man Mo Temple - Hong Kong

Po kávě nás uličky přivedly před Western Market. Krásná červená historická budova kousek od vody. Když už jsme se motali kolem nádraží, nechtělo se nám zacházet zpátky do bláznivého ruchu megaměsta, a tak nás přivábila zeleň Sun Yat-sen Memorial parku na břehu Jižního Čínského moře. 

Co nás na parku překvapilo, bylo internetové připojení zdarma a hlídky parku, které nenechají jen tak někoho spát na lavičce. 

Sun Yat-sen Memorial park - Hong Kong

Celkově hodně zvláštní na městě je to, že mnoho lidí různého věku a různého vzezření polehává a posedává na mostech a v průchodech na papírových kartonech a svačí. Velmi zvláštní zvyk. Často ta místa nebyla ani pěkná a ani čistá.

Po odpočinku v parku jsme se vrátili zpátky na nádraží a vyrazili na letiště

Výlet se vydařil, počasí nám přálo a všechno, co jsme chtěli vidět, nám vyšlo.

Jedině, možná pokud vás nebude tolik tlačit čas, zajeďte se podívat na Lantau Island, který se nachází hned u letiště. Lanovka vás totiž zaveze k největšímu sedícímu Buddhovi na světě! K bronzovému Buddhovi sedícímu na vrcholu kopce Mount Muk Yue. Lanovka trvá pouhých 30 minut. Zde si můžete zjistit více – Tian Tan Buddha.

好漂亮

Mějte se krásně!

Přečtěte si také o dalších zajímavých koutech AsieVietnam, země rozmanitostiSrí Lanka, jedna z nejlepších prázdninových destinací AsieThajsko, dovolená na vlastní pěst.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej