Kalifornský národní park Kings Canyon

Že jste o něm nikdy neslyšeli? Možná se vám ani nedivím. Pokud navštívíte Kalifornii jsem si téměř jistá, že navštívíte Yosemite Národní Park, ale o Kings Canyon pravděpodobně zavadíte jen prstem na mapě. Což je podle mě ohromná škoda. Tady se totiž můžete setkat s opravdovou divočinou.

Něco málo o parku Kings Canyon

Park se nachází hned vedle Sequoia Národního parku a celé území spadá pod Sierra Nevada Mountains. Podle mě bych park mohla rozdělit na dvě části, na Grand Grove a Cedar Grove. Spoustu lidí tlačí čas, protože přeci v Kalifornii je tolik, co k vidění, že nakonec dojedou jen do Grand Grove. 

V první části, v Grand Grove, si můžete odškrtnout „viděl jsem The General Grand Tree“ (jeden z nejmasivnějších stromů na světě) a pokračovat někam jinam na více zpřístupněná místa. 

General Grand Tree - Kings Canyon, California

Do Cedar Grove to je totiž pěkná štreka, která ale rozhodně stojí za to! V Grand Grove také naleznete obchod, řekla bych, že luxusnější ubytování než v Cedar Grove, restauraci a kempy. 

Pokud se rozhodnete jet dál na východ, čekají vás žulové kaňony a další ohromné, majestátní a gigantické stromy. Klid a méně turistů.

A medvědi, samozřejmě... 

  • Vstup do parku na 1-7 dní činí 30$ /auto. (Jeden z nejlevnějších NP v Kalifornii.)
  • V Cedar Grove jsou veřejné sprchy. :D

Na co si dát pozor

Internet

Pamatuji si, že signálu bylo v lese poskrovnu a nebo vůbec žádný. Pokud si potřebujete něco zařídit před výšlapem zastavte se v místním obchodě a zařiďte si všechno tam. Ano, i v Cedar Grove stojí obchod se suvenýry a základními potřebami. A pivem :)  

Řeka

Na začátku jara, ale vlastně i na začátku léta může být Královská řeka velmi rozvodněná. A to tak, že když jsme v Královském Kaňonu byli my, v červnu, řeka odřízla několik trempů od civilizace na několik dní. A opravdu dost lidí zaplatilo za své riskování s tímhle živlem i životem. Velký pozor. Kameny kloužou a často není radno se k hučící mase vody byť jen přiblížit. 

Rozvodněná Královská řeka - Kings Canyon, Kalifornie

Počasí

Může být opravdu proměnlivé a je třeba se připravit na všechno. Od závějí až po žárem rozpálené suché lesy a skaliska, kde každá kapka vody přijde vhod. Před každým výletem se zastavte v rangerské stanici a zeptejte se. Místní lesníci a správci parku vědí nejlépe o blížící se bouřce a nebo medvědici s mláďaty „támhle“ v roští. 

Uzavření silnice

Každý rok je silnice z Grand Grove do Cedar Grove uzavřená od ledna do dubna. Neberte to ale jako 100% fakt. Je potřeba sledovat změny a počasí. 

Benzín

Vždy mějte plnou nádrž, Amerika je rozlehlá. Toto upozornění neplatí jen v Kings Canyonu.

Zamluvit si spaní v lese

Pokud chcete přenocovat v lese jako my, zavolejte na informace, do informačního centra daného parku. Turisté z celého světa se sjíždějí do kalifornských parků a do parků může vstoupit (přenocovat) vždy jen omezený počet výletníků. A čekací doby jsou dlouhé. Spontánnost je při cestování krásná. Ale Kalifornii mějte naplánovanou téměř do puntíku, jinak se nikam nepodíváte!

Zvířata

Ano, žijí tu medvědi, pumy a chřestýši. Dva chřestýše jsme dokonce viděli. Takže buďte obezřetní, koukejte, kam šlapete a veškeré jídlo mějte uzavřené ve speciálních kontejnerech. Nechcete přeci, aby se vám medvěd pustil do svačiny.

Plné kempy

Rezervujte, plánujte, volejte. Bohužel. Kempy jsou většinou přeplněné k prasknutí. V Cedar Grove najdete 4 kempy. Leží hned vedle sebe a tady, si myslím, že nebudete mít problém najít jedno dvě místa na přespání, protože jak říkám, málokdo dorazí až sem. Ale stejně. Buďte prostě připravení. 

Kempy jsou jednoduché, bez sprchy a se záchody, s nádhernými výhledy na řeku a zasazené mezi stromy. 

Sheep Creek, Sentinel, Canyon View a Moraine Campground. My přespali v Sentinel kempu a musím říct, že to pro mě byl jeden z nejlepších kempů v Kalifornii vůbec! Platili jsme 18$ za noc. 

Veškeré informace ohledně kempů najdete zde

Naše 3 dny v Královském Kaňonu

Přijeli jsme jednoho krásného horkého dne odpoledne a okamžitě jsme se vydali za místním správcem pro informace. Plán byl takový, že přespíme v kempu a druhý den vyrazíme na 2 dny do divočiny podél Bubbs Creeku (potoku). Podle kterého se track také jmenoval. 

Všechno dopadlo nad naše očekávání. Ještě předtím, než nás naše vypůjčené auto zavezlo do kempu, jsme se prošli kolem Zumwalt Meadow. Louka byla bohužel z velké části zaplavená, takže nás track pustil jenom kousek, ale stejně, musíte vidět. Zumwalt Meadow se nachází úplný kousek před koncem cesty před poslední stanicí a parkovištěm, ze kterého se rozbíhají cestičky do hlubokých lesů a hor. (Cooper Creek Trailhead a nebo Rae Lakes Loop Trailhead.)

Zumwalt Meadow - Kings Canyon, Kalifornie

Druhý den jsme zaparkovali přesně na tomto parkovišti, načepovali si vodu, obdrželi poslední instrukce, vyděsili se rozvodněné řeky, zabalili si jídlo do kontejnerů, zavázali si boty, utáhli batohy, nastříkali se proti komárům a konečně vyrazili.

Bubbs Creek track se vine podél řeky, cestou se můžete kochat ohromnými stromy, kaňony a vodopády. Je sice nepříjemné, že kvůli komárům se nedá téměř zastavit, ale dá se to přežít. 

Co nás celkem překvapilo a totálně zmrazilo, bylo dlouhé brodění v ledové řece (klidnější rameno řeky). Cestička byla asi 150 m zaplavená vodou nad kolena a nám nezbývalo nic jiného, než zatnout zuby a běžet vodou studenou jak žiletky, vyskočit na kmen, trochu se ohřát a celý proces opakovat až na sluníčkem vyhřáté jehličí. 

Celé dva dny nás slunce spalovalo, komáři štípali, lesní zvuky děsily, ale byla to jedna z nejlepších zkušeností v Americe. Ani nevím, kolik jsme přesně ušli kilometrů, protože v jedné části, jakmile jsme přešli dva základní kempy, už nešlo pokračovat dál kvůli rozvodněné řece. Nechtěli jsme nic riskovat, a tak nás nohy zavedly na mýtinku, kde medvědi dávají dobrou noc. A druhý den jsme si to štrádovali pěkně zpátky k autu, pro nanuky do obchůdku a do sprchy. :)

Pokud potom zatoužíte po civilizaci, tak se můžete vydat například do kalifornského Los Angeles anebo San Francisca.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej