Kde hledat levné letenky?

Létání nemusí být vždy drahé. Pokud víte, jak a kde hledat levné letenky, můžete si dopřávat pohodové cestování po Evropě i do exotických míst téměř za pakatel. Chcete vědět, kde levné letenky najdete?

Při hledání levných letenek máte několik různých možností - využít přímo webové stránky dopravce, hledat přes vyhledávače letenek, sledovat některý cestovatelský blog zaměřený na letenky anebo použít speciální online software. Mimochodem, hledat letenky můžete snadno i na speciální stránce Google, pokud jste to ještě nevěděli.

Kdy levné letenky pořídit?

Neexistuje nic jako vhodný čas pro koupi letenek, takže koupě s ročním předstihem ani pár hodin předem vám ty nejlevnější letenky nezaručí. Obecně se traduje, že nejlevnější letenky pořídíte přibližně mezi 1 až 3 měsíci před odletem. Je přitom vždy nutné brát v potaz také roční období, svátky, ale i konkrétní dny v týdnu - nejdražší bývají logicky léto a víkend. Navíc se nabídka a poptávka podle různých destinací a termínů liší, takže je potřeba být aktivní a vše průběžně sledovat. A když už dobrou cenu za letenku objevíte, jednejte rychle, protože pravděpodobně nejste první, kdo takovou nabídku našel.

Opravdu se to vyplatí?

Na mnoha místech najdete super výhodné koupě letenek, ale nezapomeňte sledovat, odkud se letí. Např. specialisté na levné letenky totiž sledují i letiště mimo ČR (Vídeň, Mnichov, Poznaň, Krakow, Frankfurt, Budapešť aj.) a v takovém případě se vám nemusí letenky vždy vyplatit. Sami si zvažte, kolik času vám potrvá se na letiště dostat autobusem, vlakem nebo autem (a v takovém případě připočítejte ještě parkování) a kolik vás to bude stát navíc. Je-li vaším cílem některá evropská metropole, pak je  přestup nesmysl, vyplatit se může při vzdálených destinacích.

Levné letenky

Weby lowcost dopravců

Výhoda cestování přímo s aerolinkou je jasná, nemusíte se obávat žádných skrytých poplatků ani navýšení ceny, které dělají některé vyhledávače. Cena, kterou u těchto dopravců najdete, je také vždy nejnižší reálná v daný termín. Lowcostové linky si navíc Prahu v poslední době hodně oblíbily a přibývá spousta destinací s přímým spojením. Z pražského letiště létají po Evropě např. španělská Volotea a Vueling, maďarský Wizz Air, britský Ryanair, easyJet a Jet2, německé Germanwings, norský Norwegian či holandská Transavia

Vyhledávače a agregátory letenek

Vyhledávače a agregátory letenek si získávají na oblíbenosti každým rokem a chcete-li cestovat nejenom s nízkonákladovými aeroliniemi, pak by pro vás měly být první volbou. Umožňují srovnat nabídky jednotlivých leteckých společností nebo vám prostě vyberou tu nejlepší, takže je nemusíte ručně procházet po jedné. Patří sem např. Skyscanner, AZair, Expedia, Letuška, Královna, Student Agency, PelikánSkypicker nebo Kayak. Některé fungují i jako agregátory, takže vyhledávají i mezi sebou. Nevýhodou je, že vám tak někdy mohou zobrazovat ceny staré třeba jeden den, které už neplatí. 

Letenkové blogy

Je to otřepaná fráze, ale letenkové blogy rostou jako houby po dešti. Lovci letenek hledají výhodné nabídky, speciální akce a chyby v nabídkách leteckých společností. Jen v ČR jsou blogů o levných letenkách desítky - mezi ty známější patří třeba Honzovyletenky.cz, Fly4Free, ChytréZájezdy, JakNaLetenky, LevnéLetenky, Levnocestování, Travelák, Zaleťsi. Pokud tedy nechcete hledat letenky sami a nebojíte se cizího doporučení, je sledování těchto blogů dobrou volbou, jak se k levným letenkám dostat.

Matrix Airfare Search

Poslední možnost je trochu jiná než ostatní. Na rozdíl od všech předchozích možností vám aplikace Matrix od ITA Software (spadající pod Google) neumožní zarezervovat letenky, ale rozhodně pomůže vám vybrat, s kým letět. Můžete si dokonale celou cestu naplánovat, navolit počty přestupů, srovnat ceny jednotlivých aerolinek atd. a všechny možné kombinace provádět daleko rychleji, než zvládnou běžné vyhledávače letenek.

Přečtěte si také článek - Užitečné cestovatelské weby, které se vyplatí znát.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej