Kolumbie – kráska se špatnou pověstí?

Tentokrát vás zavedu do země Jižní Ameriky, kde jsem strávil pár dnů. Tou zemí je Kolumbie. Když jsem se zmínil o tom, že chci navštívit Kolumbii, mnoho lidí si ťukalo na hlavu, a to nepokrytě i přede mnou, a zbytek si na čelo ťukal za mými zády. Kolumbii si stále představujeme jako nebezpečnou zemi, kde bojují vládní jednotky s levičáckými povstaleckými skupinami, popř. s drogovými kartely. Ale je Kolumbie v našich představách takto vykreslená oprávněně?

Pokusím se vám nabídnout můj pohled na Kolumbii, který vám snad mínění poopraví. Předesílám, že všude na světě můžete být okradeni, podvedeni a teď si člověk na cestách nemůže být jistý ničím. Ale bylo to někdy v minulosti jinak?

Cesta do Kolumbie

Pro návštěvu Kolumbie jsem si vybral leden, který patří do suchého období. Přistání v Bogotě proběhlo hladce a kolumbijská letecká společnost AVIANCA má nová letadla a personál je ochotný, vstřícný a servis je výtečný. Asi na takové úrovni, která kdysi patřila ke standardům i evropských dopravců.

Letiště v Bogotě se jmenuje Eldorado – tudíž země zlatu zaslíbená. Sem většinou směřují mezinárodní lety. Do Kolumbie se přímým letem z Prahy nedostanete. S jedním přestupem budete přesedat v Madridu nebo Amsterodamu či Paříži. Se dvěma přestupy přes evropské letiště a následně letiště ve Spojených státech amerických.

Hlavní město Kolumbie

Bogota je hlavní město Kolumbie a nachází se na náhorní planině ve výšce přes 2,5 km nad mořem obklopená vrcholky And. S touto nadmořskou výškou byste ještě neměli mít problémy. Bogota patří mezi nejlidnatější města Jižní Ameriky a určitě není zapotřebí dýchat s 9 miliónovou populací stejný vzduch. Přesto za jednodenní návštěvu stojí. 

Autobus v Bogotě

Muzeum zlata v Bogotě

Určitě si nesmíte nechat ujít návštěvu muzea zlata. Nachází se v centru města a na jeho prohlídku může klidně padnout celý den. Pokud však spěcháte i za jinými skvosty hlavního města Kolumbie, postačí vám na zběžnou prohlídku dvě hodiny. Vstupné je 3000 kolumbijských pesos, což je něco kolem dvaceti českých korun. Pokud by to pro vás bylo moc peněz, tak si naplánujte návštěvu na neděli, to je vstup zdarma.

Muzeum zlata, Bogota

V muzeu uvidíte řadu uměleckých předmětů ze zlata, neboť v Kolumbii se těžilo hlavně zlato, měď a jiné barevné kovy, železo však nikoliv. Proto zlaté helmice, které jsou vystavené ve vitrínách, nechránily hlavu v boji, ale prozrazovaly vyšší původ nositele. Koneckonců zbraně ze zlata by ke svému účelu pro svou měkkost neposloužily. Zajímavé je, že pro původní obyvatele bylo zlato posvátné a spojovali ho se Sluncem. Hojnou ozdobou byly nánosnice. V muzeu je i trezor, ve kterém jsou umístěné nejcennější vystavované artefakty. 

Muzeum zlata, Bogota

Co si ještě v Bogotě prohlédnout?

Po návštěvě muzea je vhodné se trochu projít a vyvětrat z hlavy všechen zlatý prach. Pěšky můžete dojít po třídě Simóna Bolívara na stejnojmenné náměstí. Minete koloniální stavbu kolumbijského národního muzea, kde byla na začátku 19. století podepsaná nezávislost Kolumbie. Náměstí Simóna Bolívara – jihoamerického Napoleona je typicky čtvercové a celé vydlážděné. Nachází se zde katedrála, soud, parlament a radnice. Nelekněte se velkého hejna holubů. Jsou tu krmeni a i vy si zde můžete koupit zob a holuby nakrmit.

Katedrála na Náměstí Simóna Bolívara

Za návštěvu stojí určitě katedrála. Přes počáteční strohost (u katolického kostela mě to překvapilo) zjistíte, že je útulná. Pokud se zahledíte do kupole, možná se vám zatočí hlava jako mně. Na pravoboku jsou umístěné jediné varhany v Kolumbii.

V katedrále na Náměstí Simóna Bolívara

Na vrcholku nad Bogotou

Města už bylo dost, tak je dobré získat trochu nadhled. Vyjeďte si lanovkou nad Bogotu na vrchol pojmenovaný Montserrat. Nachází se tu kostel a výletní místo. Pozor, nacházíme se již ve výšce přes 3 km nad mořem, tak to chce pomalejší pohyby a hlubší nádechy. Můžete si dát i čaj z kokových lístků. Jak známo, koka pomáhá s výškovou nemocí a únavou.

Lanovka na Montsserat

Bývalému místokráli se stýskalo po rodném Katalánsku a toto místo mu to připomínalo, tak tu nechal zbudovat kostel a zasvětil ho Panně Marii Montserratské. Výjimečnost tohoto místa podtrhuje i fakt, že na vrchol vedou dvě lanovky. Jedna jezdí po kolejích, druhá je zavěšená na lanech. Dopoledne se stoupá po kolejích, odpoledne se pluje vzduchem. Trasa je téměř kolmá, takže to za svezení stojí. A pohled na Bogotu je famózní, třebaže většinou ji zahalují mraky či smog.

Výhled z Montserratu na Bogotu

Ostrov San Andrés

Kolumbie nabízí další možná místa, kde se dá trávit dovolená. Já si vybral karibský ostrov San Andrés. Na něj se dostanete z Bogoty nebo z kostarického San José. Jedná se o poklidný ostrov, kde tep velkoměsta nepotkáte ani náhodou. Vstup je zpoplatněn kolumbijskými pesy (52800) nebo americkými dolary (17). Překvapilo mě, že i když je ostrov nesoucí jméno svatého Ondřeje prohlášen za turistickou destinaci, nenachází se tu mnoho zahraničních turistů. Spíš je to dovolenkový ráj pro Kolumbijce.

Ostrov San Andrés, Kolumbie

Ostrov má na severu a východě krásné přírodní písčité pláže a mírné vlnky Karibiku lákají ke koupání. Západní břeh ukrývá v těsné blízkosti korálový útes vhodný k potápění. Jinak další vyžití tu není ani možné. Všechny aktivity jsou spojené s mořem. Pokud si chcete prohlédnout celý ostrov, doporučuji si vypůjčit čtyřkolku. Je to tu velmi rozšířené a čtyřkolky připomínají spíše golfové vozíky. K výpůjčce auta stačí zaplatit půjčovné a můžete se v kanceláři pochlubit českým řidičským průkazem.

Naše vozítko

V Kolumbii se jezdí vpravo a drtivá většina aut má automatickou převodovku. Čtyřkolky nemají ani pásy a ani ukazatele směru, a pokud to rozpálíte vyšší rychlostí, zjistíte, že vám chybí i přední sklo. Ono vlastně chybí sklo úplně všude. Prostě plážové vozítko, ze kterého se dá vymáčknout maximálně 80 km/h.

Na závěr pár praktických rad k cestě do Kolumbie...

Určitě se před cestou naučte pár španělských slovíček. Jen málokdo hovoří plynule anglicky. A pár španělských slovíček vám otevře domorodá srdce ještě více dokořán. Lidé tu jsou přátelští a srdeční. Ptal jsem se často na bezpečnostní situaci a všichni mi potvrdili, že Bogota je bezpečná, ale večer a v noci bych se měl vyhýbat některým částem města. Ostrov San Andrés je naprosto bezpečný. Ozbrojené střety povstalců s armádou jsou minulostí a dokládá to i zvýšený turistický ruch, který za posledních 10 let významně narostl.

Kolumbijská měna a ceny

V Kolumbii se platí kolumbijskými pesy a bezproblémově je směníte na letišti či ve městech v bankách za americké dolary, eura či jinou směnitelnou měnu. Rozdíly nejsou značné. Na letišti dokonce dávají množstevní slevu, čím více vyměníte, tím vám dají lepší kurs. Dokonce až o 15% lepší. Toho jsem musel využít.

Kolumbijská pesa

Cenově mi nepřijde Kolumbie drahá, drahá je jen letenka. Ta se z Prahy dá pořídit kolem 25 tisíc korun, ale jsou i akce a cena klesne pod 20 000. Je jasné, že luxusní čtvrtě Bogoty jsou samozřejmě dražší. Ale jídlo zde seženete chutné a levné.

Občané České republiky můžou na území Kolumbie pobývat až 90 dní bez víz za účelem turismu. Tak zkuste se zbavit předsudků a navštivte Kolumbii, neboť teď je to opravdové Eldorádo pro turisty a já si přeji, aby to této zemi na dvou světadílech vydrželo i nadále.

Přečtěte si také o sousední Panamě, zemi mezi dvěma oceány

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej