Létání je moje vášeň a splněný sen

Je mladá, krásná, pochází z Pardubic, jmenuje se Šárka... a je letuška. Téměř každý den cestuje pracovně po světě na palubě známých aerolinek ze Spojených Arabských Emirátů. Chcete vědět, co taková práce skutečně obnáší a jaké to je mít neustále hlavu i tělo v oblacích? :-)

Většinu lidí určitě jako první otázka napadne, proč začne člověk dělat zrovna tuhle práci?

Myslím, že u mě to bylo zakořeněné už z dětství. Jako rodina jsme často cestovali, mnohokrát právě i letadlem. A už jako malá holčička jsem obdivně pozorovala palubní průvodčí. V neposlední řadě jsem byla vždy fascinovaná těžkou technikou – letadly.

Bavila by tě i jiná práce?

Určitě ano, před dráhou letušky jsem pracovala 2 roky jako delegátka ve Spojených Arabských Emirátech a také mě to bavilo.

Co tě na současné práci letušky nejvíc baví?

Organizovanost, zaměření na detail. Nemůžu opomenout ani setkávání se spoustou nových lidí z různých kultur a samozřejmě cestování jako takové.

Jaké podmínky musí žena splňovat, aby se stala letuškou?

Mezi nejdůležitější patří cizí jazyky, především angličtina. Další jazyky jsou výhodou. Důležité je také to, jaké má člověk zkušenosti s prací s lidmi, jak zvládá stresové situace, jestli je schopen pracovat v týmu. Výborný zdravotní stav, schopnost plavat… je toho poměrně dost :-)

To rozhodně. Kde všude létáš?

Po celém světě. Teď jsem zrovna v Singapuru, předtím jsem byla v Tanzanii a teď nás čeká Manila.

Parkování R7 - rozhovor s letuškou Šárkou

Jak ses k létání vlastně dostala? 

V minulosti jsme měli v rodině letce – mého příbuzného Roberta Ossendorfa. Patřil ke stíhací peruti Royal Air Force, kde bojoval z Anglie za druhé světové války. Vyprávěl mi o něm můj děda, který také zkoušel být pilotem. Během vysoké školy jsem se pak účastnila několika pohovorů na práci v leteckých společnostech a rozhodla jsem se pokračovat ve studiu Managementu leteckých podniků. A když jsem po skončení studia dostala nabídku práce ve Spojených Arabských Emirátech, neváhala jsem ani minutu.

Vyrazila si do světa s cílem dělat právě tenhle job?

Ano, byl to cíl, který jsem měla uložený hluboko v podvědomí. Už jen proto, že jsem v České Republice podstoupila několik pohovorů právě na letušku, bohužel ne úspěšně.

Létání se tedy předpokládám vůbec nebojíš?

Ne, je to vášeň :-)

Zažila jsi někdy situaci, kdy ses bála o život?

Ne, ale samozřejmě mi není lehko z útoků, které se ve světě dějí (viz let z Káhiry, útoky v Paříží či Istanbulu). Přesto letecká doprava stále patří mezi nejbezpečnější na světě.

Co je na tvé práci nejtěžší?

Balancování mezi dnem a nocí, časové posuny a výkyvy v počasí. Třeba nedávno v lednu – měla jsem let do Sao Paula, kde je kolem 30 stupňů a další let byl do Mnichova, kde se teploty pohybovaly kolem -10.


Parkování R7 - rozhovor s letuškou Šárkou

Jak vypadá tvůj běžný pracovní den?

Můj pracovní den právě může být i noc, takže se vždy snažím upravit svůj režim před letem tak, abych mohla spát. Zhruba 2,5 hodiny před letem se začnu upravovat – make up, uniforma, zkontroluji si, zda mám zabaleno vše potřebné – menší zavazadlo do letadla, a také zavazadlo na trávení času v destinaci. Minibusy nás potom odvezou na letiště, kde máme setkání s celou posádkou a kde probíráme detaily letu. Poté jsme přepravení minibusem k letadlu a začínáme s přípravou na let.

Je těžké si zvyknout na dlouhé lety?

Není to těžké, máme předepsaný odpočinek, takže jsme svěží po celou pracovní dobu. Určitě je ale dobré dodržovat některá pravidla, jako mít dostatečný odpočinek před letem, pitný režim či používat hydratační krém – která nám čas letu zpříjemňují.

Co vlastně dělá taková letuška, když se zrovna v letadle "nic neděje"?

Zdání klame :-) Během letu je stále co dělat, a i když se skončí servis v jedné zóně, jdeme se zeptat do dalších zón (ekonomická, business, první třída), zda můžeme být nápomocní. Případně připravujeme vybavení na další servis apod.

Máš čas i poznávat místa, kam létáš?

Ano a je to báječné. Většinou máme čas jeden, dva a někdy i tři dny v dané destinaci.

Kde se ti nejvíc líbilo?

Není to jenom jedno místo, mezi mé srdeční záležitosti patří New York, Paříž, Kuala Lumpur a Tokyo.

Když takhle všude cestuješ, kterému místu vlastně nyní říkáš domov?

Pardubicím :-)

Tak že se během roku vracíš do České republiky?

Ano, když mi to můj program dovolí, tak alespoň 4-5 krát ročně.

Parkování R7 - rozhovor s letuškou Šárkou

Jak to mají letušky s osobními vztahy? Je problém mít vztah při takové práci?

Není to pro vztah úplně ideální povolání, ale pokud si dva lidé rozumí a dokážou se vzájemně tolerovat, funguje to.

Létáš si někdy odpočinout na "normální" dovolenou?

Občas je potřeba dobít baterky, i když je pravda, že pokud mám možnost, tak spíše letím domů za svou rodinou :-) Cestování si užiji dost v práci.

Musíte se ve svém oboru nějak vzdělávat a zlepšovat?

Ano, každý rok znovu skládáme zkoušky, abychom potvrdili své znalosti. Máme různé workshopy a fóra, kde se vzděláváme od servisu až po způsoby, jak lépe pracovat s únavou a spánkem. Máme tak i možnost kariérního postupu, což se odvíjí od našeho pracovního výkonu.

Sleduješ i "konkurenci", co kdo jak dělá u jiných společností?

Mám kamarádky u dalších leteckých společností (Emirates, FlyDubai, AirArabia...) a když se potkáme, vždy si řekneme novinky. Samozřejmě je tu pak spousta dalších zdrojů jako portály letecké dopravy a sociální média, kde se toho dá taky hodně zjistit.

Kdyby ses mohla rozhodnout znovu, chtěla bys dělat stejnou práci?

Určitě ano, není nad to si splnit svůj sen :-)

A na závěr, co bys poradila slečnám, které by chtěly tuhle práci taky začít dělat?

Ať si dobře zjistí, jaké má která společnost podmínky a požadavky, protože se hodně liší. A hlavně ať pak doma nezapomenou svůj úsměv :-)

Přečtěte si další zajímavé cestovatelské články a tipy na našem blogu.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej