Moldavsko, zapomenutý kout Evropy

Léto se s námi pomalu, ale jistě, loučí a přichází barevný podzim. Osobně mám rád barvy podzimu, ale spíš mě fascinuje babí léto, kdy je přes den ještě poměrně teplo a ranní mlhy halí barevný les do cudného hávu.

Věřím, že jste si užili dosyta krás léta a chci vám dnes představit jednu menší evropskou zemi, do které zavítají turisté výjimečně a možná i náhodou. Tou zemí na okraji Evropy i cestovatelského zájmu je Moldavsko. Dříve se užíval název Moldávie, ale ten je v současnosti zavádějící, neboť Moldávií se nazývá větší území, které zasahuje i do sousedních zemí: Rumunska a Ukrajiny.

Moldavský stát a jeho historie

Moldavsko je typickou postsovětskou republikou, která si hledá své místo na mapě Evropy. Z historického hlediska to bylo vždy sporné území, o které se přetahovaly sousední země. V roce 1991 se po rozpadu Sovětského svazu vydala vlastní cestou, třebaže byly tendence spojit se s blízkým Rumunskem. Blízkostí nemyslím jen vzdálenost faktickou, ale i přenesenou. Již na sklonku socialismu byla moldavština neuznaná s odvoláním, že se jedná o rumunštinu. Té se naprosto podobá po zavedení latinky a opuštění azbuky.

Vláda a parlament - Moldavsko

Část obyvatel se obávala rumunizace, jednalo se hlavně o Rusy a Ukrajince, a proto vyhlásila separatistický stát Podněstří, který do dnešního dne nebyl fakticky uznán žádným členem OSN. V Moldavsku existuje autonomní území Gagauzsko, které se chtělo též odtrhnout, ale centrální vládě v Kišiněvě, hlavním městě, se podařilo uzavřít smlouvu o vzniku autonomního území v roce 1994. Gagauzové, pokřtění Turci, se dnes těší autonomii a vypadá to, že jsou se svým státním určením spokojení.

Gagauzsko - Moldavsko

Hlavní město Moldavska

Moldavsko neoplývá význačnými památkami. Velkým městem je hlavní město Kišiněv, kde se nachází státní správní orgány, které sídlí v sovětských budovách odkazující se na socialistický realismus. Na centrálním náměstí najdete Vítězný oblouk, menší kopie oblouku v Bukurešti, a katedrálu. 

Vítězný oblouk - Moldavsko

Kišiněv trpí dopravními zácpami. Po městě jezdí trolejbusy, autobusy a všudypřítomné maršrutky, sdílené mikrobusy. Do toho se motají osobní automobily a vozy taxislužby. Bulváry jsou široké a někde chybí označení pruhů. Nejhorší z pohledu řidiče jsou kruhové křižovatky, kterých je v Kišiněvě velké množství, které jsou víceproudé. 

Katedrála v Kišiněvě - Moldavsko

Moldavské víno je vyhlášené

Když vyjedete z hlavního města, máte pocit, že silnice postavili jen kvůli vám. Na sever od hlavního města je za evropské peníze udělaná krásná nová silnice s parametry dálnice. Pár kilometrů po nové silnici se dostanete k obci Cricova, kde jsou vyhlášené vinné sklepy. Podle místních jsou sklepy zaměřené na turisty a nabízejí nižší kvalitu za vyšší cenu. Je pravdou, že Moldavsko je vyhlášenou zemí vína a na sklepy narazíte v centrální oblasti země poměrně často.

Circova - Moldavsko

Památky Moldavska

Další památkou, kde se musíte zastavit, je muzeální architektonický komplex Orhei Veche [Orchej Veke], který je od Kišiněva vzdálen hodinu jízdy. Zde se rodila moldavská státnost. Jedná se o svaté místo, kde se nacházejí kostely, živý skanzen vesnice Butuceni a muzeum.

Orhei Veche - Moldavsko

Taxi v Butuceni - Moldavsko

Muzeum Butuceni - Moldavsko

V Moldavsku je dominantní pravoslavná církev a nachází se tu řada klášterů. Malebný a zrestaurovaný ženský klášter se nachází v obci Rudi při hranici s Ukrajinou. 

Klášter Rudi - Moldavsko

Nejsvatějším klášterem je klášter při řece Dněstru, který je posazený v údolí, a vyhlídky z okolních kopců jsou úchvatné. Klášter se nachází za obcí Saharna [Sacharna].

Sacharna - Moldavsko

Moldavsko však nabízí k prohlídce i pevnosti. Nejlépe zachovanou pevností, a za evropské peníze zrekonstruovanou, je pevnost Soroca ve stejnojmenném městě. Pevnost se nachází na břehu Dněstru a je vybudovaná v tureckém stylu. Z města Soroca pluje přes řeku Dněstr na Ukrajinu, je zde regulérní hraniční přechod.

Pevnost Soroca - Moldavsko

Na severu Moldavska se nachází jediná památka, která je zapsaná na seznam památek UNESCO. Jedná se o geodetický bod, který tu byl vztyčen. Je součástí Struveho geodetického oblouku, který se táhne od Norska k Černému moři. Tento jediný bod na území Moldavska naleznete nedaleko již zmíněné obce Rudi.

Geodetický bod Rudi - Moldavsko

Na jihu od Kišiněva se nachází úrodná oblast, na které se nachází Gagauzsko se svým správním městem Comrat. Město a ani území není z cestovatelského pohledu ničím zajímavé, leda tím, že je to autonomní území.

Moldavské hory

Největším cestovatelským přínosem je moldavská příroda. Zdejší hory jsou podobné těm rumunským, však systém Karpat zasahuje až sem. Pokud se rádi touláte s batohem na zádech a Rumunsko již znáte, zkuste příště moldavské hory.

Praktické informace pro cestu do Moldavska

Do Moldavska se nejpohodlněji dostanete letecky. Mezinárodní letiště je v Kišiněvě. Přímý let z Prahy je zrušen. Musíte přestoupit v Bukurešti, Kyjevě či v Moskvě. Z Prahy je vypravovaný přímý autobusový spoj, ale cesta trvá 30 hodin. Letecky s přestupem je to kolem tří hodin. Časový posun oproti České republice je +1 hodina.  V Moldavsku se platí moldavskými lei, které na území České republiky neseženete. Bez problému tam směníte eura, americké dolary, švýcarské franky, rumunské leie a ukrajinské hřivny. Občan EU může pobývat v Moldavsku bez víza až 90 dní.

Moldavské Leie

Odlišné je separatistické Podněstří. Tam se dopravíte pouze po silnici, zřídka po železnici. Mezinárodní letiště tam z důvodu neuznání neexistuje. Občané EU můžou Podněstří navštívit bez víza na 90 dní. Pokud tam chcete zůstat déle než 24 hodiny, musíte se zaregistrovat na policii. Pokud se ubytujete v hotelu, provedou registraci za vás. Vnitrozemská hranice existuje, narazíte hlavně na separatistické orgány, které ze slušnosti udělují vstupní razítko na zvláštní papír, který si vložíte do pasu.

O Podněstří

Hlavním městem Podněstří je Tiraspol, který je faktickým sovětským skanzenem. Opět se jedná o živý skanzen. Naleznete tu v každé obci sochu, či aspoň bustu V. I. Lenina. Všude se na vás valí sovětská propaganda. Která je jedinou nabídkou tohoto území. Já jsem v socialismu žil, tak se mi vybavovalo dětství, ale nějaké moderní retro bych v tom neviděl, neboť i na tomto kousku země už přijali principy tržního hospodářství. Kdyby nebylo podpory Ruska, těžko by si toto území mohlo hrát na samostatnost. Osobně jsem si tam připadal jako v ruské gubernii.

Hlava Lenina - Moldavsko

V Podněstří se platí podněsterskými rubly, které jinde nesměníte. Pozor! Podněsterské rubly nelze nazpátek směnit! Vyměňujte si pouze malou hotovost. Nesměníte tam rumunské leie. Moldavské leie, eura, hřivny a ruské rubly tu směníte na každém kroku. Ekonomika je na tom špatně, neboť sankce na Rusko dopadají i na toto území. 

Pevnost Bendery - Moldavsko

Pokud sem zavítáte, navštivte město Bendery, kde je rozsáhlá pevnost. Obnova pevnosti jde pomaleji než v Soroce. Zde nemají evropské fondy. Z Tiraspolu sem dojedete meziměstskou trolejbusovou linkou. Pokud sem nezavítáte, nic se nestane, zbytek Moldavska si vás určitě podmaní.

Přečtěte si také o dalších opomíjených evropských destinacích na našem blogu - Makedonie, opomíjená země Evropy a o Eurovíkendu v Tiraně.
Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej