Štýrský Hradec

Začal nám podzim, ale ještě je čas si užít krásné podzimní dny na cestách, třebaže se později rozednívá a dříve stmívá a sem tam se objeví přízemní mrazíky. Nabízím vám na podzimní dny návštěvu druhého největšího rakouského města Grazu.

Štýrský Hradec, město studentů

Český název je Štýrský Hradec. Graz je hlavním městem spolkové země Štýrsko. I když se jedná o druhé největší město Rakouska, po Vídni, hlášených je tu něco málo přes čtvrt miliónu obyvatel. Ale teď na podzim se město rozroste asi o 50 000 studentů, kteří na tamějších čtyřech univerzitách studují.

Poloha města je vhodná pro podzimní návštěvu, neboť ze severu je chráněno východním výběžkem Alp, které z jihu zadržují teplý středomořský vzduch. To způsobuje, že v září a v říjnu tu teploty pravidelně dosahují 15 stupňů Celsia. A na srážky jsou více bohaté letní měsíce. Vyloženě deštivé dny bývá šest za měsíc.

Katedrála - Štýrský Hradec

Pokud se do Štýrska vypravíte, vězte, že město nabízí pro každého něco. Milovníci architektury tu mají o nevšední zážitky postaráno. V roce 2003 bylo město vyhlášené hlavním městem evropské kultury, takže o kulturní vyžití je postaráno též. Milovníci dobrého jídla a dobrého moku najdou mnoho restaurací a typických štýrských hospod k uspokojení svých gurmánských i gurmetských potřeb. V neposlední řadě si přijdou na své i dopravní nadšenci. Ale vezměme to popořádku.

Centrum Štýrského Hradce

Historické centrum města je od roku 1999 zapsáno na Seznam světového dědictví UNESCO. Nad centrem města se vypíná Zámecký vrch (Schlossberg), který je vidět z celého města a blízkého okolí. Vrchu vévodí Hodinová věž (Uhrturm), která pochází z 9. století. Základy jsou románské a v současné době v ní sídlí požární hlídka. 

Hodinová věž - Štýrský Hradec

Na Zámeckém vrchu najdete i vyhlídkovou restauraci, která je otevřená pozdě odpoledne a večer. Hned vedle této restaurace je kiosek, kde si můžete zakoupit jídlo a pití a sednout si na baštu s výhledem na město. Na vrchu jsou pozůstatky kasemat, které jsou upravené na kulturní prostor, zvláště v létě tu téměř denně probíhají divadelní představení a koncerty. Na Zámecký vrch se můžete vypravit pozemní lanovkou, která je v sítí MHD, nebo můžete využít ve skále vysekaný výtah (zpoplatněný), poslední možností je výstup po schodišti.

Lanovka na Schlossberg - Štýrský Hradec

Hlavní osou historického centra je ulice Herrengasse (Mužská ulička), která spojuje Hlavní náměstí (Hauptplatz) s náměstím Jakomini (Jakominiplatz). Hlavnímu náměstí dominuje majestátní radnice. Náměstí Jakomini je rušným přestupním dopravním uzlem města. V Herrengasse naleznete i Zemský sněm, třebaže je nádvoří volně přístupné, dostane se návštěvník i do vyšších pater. Jedná se o renesanční stavbu s nádhernými arkádami. Sice je úředníky upozorněn, že tam není volný vstup, ale nevyženou vás a nechají vás udělat si pěkný snímek. Na stejné ulici se nachází městský farní kostel, který je význačný tím, že v oltářní vitráži jsou znázornění Hitler s Mussolinim, jak sledují Kristovo ukřižování.

Radnice - Štýrský Hradec

Zvonkoherní náměstí a místní restaurace

V centru je zajímavé navštívit i Zvonkoherní náměstí (Glockenspieleplatz), kde se nachází orloj. Místo apoštolů však z okénka tancují štýrská hospodyně a hospodář. Orloj se spouští třikrát za den v 8, 13 a 15 hodin.

Orloj - Štýrský Hradec

Kolem tohoto náměstí naleznete řadu místních restaurací, kde můžete okusit pravou štýrskou kuchyni, která si zakládá na čerstvosti a lokálnosti. Určitě zde ochutnáte pravé vídeňské řízky z telecího masa, ale dělají je i z kuřecího a vepřového masa. Vepřové řízky jsou o 1 € levnější než kuřecí, ale suverénně nejdražší jsou řízky telecí. Doporučuji zelený salát jako přílohu, který má zálivku z balsamika (místní octy jsou vyhlášené) a dýňového oleje (který patří k hlavnímu zemědělskému vývoznímu artiklu). Pokud nechcete holdovat místnímu pivu, doporučuji na zapití Altdudler, místní limonádu ze štýrských bylinek. Klasickým dezertem je štrúdl, neboť okolí města oplývá jablečnými sady.

Hospoda Lend-Platzl - Štýrský Hradec

Hrad a unikátní schodiště

Pár kroků od orloje se nachází Hrad, který je sídlem místní samosprávy a přístup do něj je zapovězený. Ale přes nádvoří vás pustí do hradní vížky, kde je unikátní dvojramenné spirálové schodiště

Hradní shodiště - Štýrský Hradec

Naproti Hradu se nachází katedrála s nádhernou barokní výzdobou. Avšak doporučuji vedlejší Mauzoleum, kde jsou uložené ostatky císaře Ferdinanda II. Mauzoleum je barokním skvostem a můžete navštívit nejen sklepení s hrobkou ale i zvonici, ze které je výhled na město.

Mauzoleum - Štýrský Hradec

Moderní umění ve Štýrském Hradci

Moderní umění je zastoupeno Kunsthausem (Dům umění) a umělým ostrovem Murinsel zbudovaném na řece Mur. Kunsthaus je vytvořen tak, aby nerušil historické centrum a přitom připomínal živou formu. Musíte však posoudit sami, zda se to architektům povedlo. Umělý ostrov je přístupný po lávkách z obou břehů a disponuje malým prostorem připomínající antické divadlo.

Kunsthaus - Štýrský Hradec

Murinsel - Štýrský Hradec

Čtvrť Mariatrost a tramvajové muzeum

Na severovýchodním cípu města, kam z centra dojedete tramvají číslo 1, se nachází čtvrť Mariatrost, kde se na konečné tramvaje nachází tramvajové muzeum

Tramvajové muzeum - Štýrský Hradec

Nad konečnou se na vrchu Purberg vypíná poutní bazilika v barokním stylu. Patří k nejvýznamnějším poutním místům Štýrska. Vystoupáte k ní po 200 schodech a návštěva baziliky je nejenom duchovním zážitkem.

Bazilika Mariatrost - Štýrský Hradec

Západní část města

Na západě města se nachází velký čtyřkřídlý zámek Eggenberg, který patří k významným barokním stavbám v Rakousku. Je zapsaný na seznam památek UNESCO společně s historickým centrem. K zámku se z centra dostanete tramvají číslo 1. Zámek se nachází v upravené zámecké zahradě. Vstup do parku je zpoplatněn, stejně jako vstup do zámku. Provázejí tu v angličtině a v němčině. Pokud si zakoupíte vstupenku na prohlídku zámku, vrátí vám poplatek za vstup do zahrady. Na zámku se dozvíte, že přes rod Eggenbergů je spjat s Českým Krumlovem, kde rod vlastnil hrad a zámek.

Zámek Eggenbergh - Štýrský Hradec

V severozápadní čtvrti Göstling se nachází ruiny hradu, který je přístupný, ale v průvodcích se o něm moc nepíše. V hradě funguje krčma, kde vám paní hradu uvaří horkou polévku a dá vám napít. Třebaže vypadá, že by jí více slušela na nose bradavice a na rameni černý kocour, jedná se o milou dobrosrdečnou paní, se kterou si bez problému popovídáte, i když neumíte německy. Z hradní věže je nádherný pohled na celý Štýrský Hradec.

Hrad Gosting - Štýrský Hradec

Pár rad na závěr...

Do Štýrského Hradce se můžete vypravit letecky s přestupem ve Vídni nebo v Mnichově. Štýrský Hradec má mezinárodní letiště, které je spojeno s městem železnicí. 

Vlak - Štýrský Hradec

MHD tu funguje dobře a rozhodně se vyplatí denní či vícedenní jízdenka, než jednotlivé jízdné. Ubytování seženete ve všech kategoriích a určitě si každý vybere podle svých preferencí i možností. Platí se eury a cenová hladina odpovídá středoevropskému prostoru, ale ceny nejsou přemrštěné ani v centru a na turisticky exponovaných místech. Možná je to tím, že sem tolik turistů nezavítá, což si myslím, je velká škoda, ale pro návštěvníky výhoda.

Tak vám přeji krásný podzimní pobyt v metropoli Štýrska.

Další tipy na výlety do zajímavých měst okolních států Bavorské pohádkové zámky anebo polské Kladsko, město dvou tváří.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej