Tallinn, olympijské město na východě Evropy

Před dveřmi je zahájení Olympijských her v Brazílii, proto jsem si pro dnešní výlet vybral olympijské město, které hostilo hry v roce 1980. Třebaže jméno města, které jsem navštívil, nenajdete v oficiálních ročenkách, právem píši, že se jedná o olympijské město. V roce 1980 hostila Moskva letní olympijské hry, které měly hořkou pachuť, třebaže Československá socialistická republika na těchto hrách dosáhla výborných výsledků. Ale o Moskvě psát nechci.

Z historie města Tallinn

Městem, kde se též konaly XXII. Letní olympijské hry, je estonský Tallinn. Probíhaly zde závody v jachtingu. Od roku 1991 je opět hlavním městem obnoveného samostatného Estonska. Historie však je mnohem bohatší a na každém kroku se s ní při svých toulkách tímto přístavním městem potkáte. Tallinn má propojenou minulost se severskými zeměmi. Vystřídali se v jeho držení Dánové, Švédové i Řád mečových bratří či Řád německých rytířů. A blízkost Ruska zapříčinila i ruskou a posléze sovětskou nadvládu nad městem.

Středověká krčma Olde Hansa

Tallin a jeho městské části

Historický Tallinn se dá rozdělit na dvě části: Vannalinn a Toompea. Ty jsou z pohledu turistiky nejzajímavější. Jedná se o Staré Město a Chrámovou hlavu. V minulosti dolní a horní město žilo nezávisle na sobě. Spojnicí mezi historickými městy jsou schody – krátké příkré, nebo se může vyjít pozvolnou dlouhou spojovací ulicí, tzv. Dlouhou nohou.

Parlament Tallinn

Toompea

Toompea je z pohledu umístění staveb významnější. Nachází se tu budova estonského parlamentu, starobylý hrad i ruská katedrála Alexandra Něvského. Řada Estonců vnímá poslední zmíněnou stavbu na návrší jako připomínku na ruskou/sovětskou okupaci a nelíbí se jim, že je jednou z dominant města. Jenže v Estonsku je široká ruská menšina, která se soustředila právě do hlavního města a okolí. 

Hrad Toompea

Pozor, pokud se vydáte do uliček této části města, počítejte s tím, že návrat zpět do dolního města je možný pouze stejnou cestou. A počítejte i s tím, že zde nefunguje veřejná doprava a soukromá je značně omezená. Takže natrénujte své nohy. Na severní straně je jediné možné místo rozhledu. Neboť celá západní strana města je nepřístupná, hrad a přilehlé okolí je ve správě parlamentu.

Katedrála Alexandra Něvského

Vannalinn

Vannalinn je o poznání rozlehlejší, přesto i zde doporučuji pěší prohlídku. Určitě vás z dálky upoutá štíhlá vysoká věž, která je součástí radnice. Radnice je estonské muzeum a rozhodně stojí za návštěvu. Bohužel radniční věž je přístupná a vás to bude stát značné úsilí, abyste vystoupali na vrchol. Radnice se nachází na Radničním náměstí. Pokud se procházíte úzkými uličkami, nezbavíte se dojmu, že se nacházíte v hanzovním městě. Tomu tak v minulosti totiž bylo. Vzkvétal tu obchod. I teď se tu obchodu daří, zvláště necháte-li se pohltit turistickými lákadly a obchůdky. 

Radnice v Tallinnu

Pokud si chcete Tallinn prohlédnout z výšky, doporučuji návštěvu kostela svatého Olafa, který se nachází v severní části. Jeho mohutná čtyřboká věž se líbila v dobách socialismu i KGB, která zde měla svou pozorovatelnu. Na vrchol vede schodiště, které prověří vaší fyzickou kondici. Sakrálních staveb je ve městě značné množství a prohlídku nechám na vašem zvážení.

Kostel sv. Olava

V Tallinnu se nachází i velké množství muzeí

Určitě byste si neměli nechat ujít námořní muzeum v baště, která nese poetický název Tlustá Markéta. Vedle bašty se nachází brána, kterou se do města vcházelo z přístavu. Ten si můžete prohlédnout z horního města i ze zmíněné bašty. Za návštěvu stojí i radniční lékárna, která je nejdéle nepřetržitě fungující lékárnou od roku 1415. 

Tlustá Markéta

Pokud budete pátrat po muzeu čokolády, stane se vám, že prochodíte celé město. Muzeum se častokrát stěhovalo a jeho přesnou adresu mi sdělili v turistických informacích. Abych byl přesný, sdělili mi tři adresy a na jedné z nich opravdu muzeum bylo. Nejedná se o klasické muzeum, ale spíš výstavní místnost v prodejně estonské čokolády. Nejsem velký znalec, ale estonská čokoláda mě neurazila. Za procházku stojí i romantické hradby, které ve svých věžích mají výstavní prostory či řemeslné dílny. Pokud budete mít štěstí, bude probíhat festival řemesel a vyzkoušíte si knihtisk, malování ikon atp.

K moři do čtvrti Pirita

Na začátku jsem zmínil i olympijskou historii města. Za tou se musíte vypravit k moři do čtvrti Pirita. Zde se nachází sportovní přístav a omšelé upomínky na olympijský rok 1980.

Olympijský přístav jachet v Pirite 

Zajímavější však se může jevit návštěva ruin kláštera, každému jeho díl historie. Nesnažte se navštívit televizní věž v Piritě, neboť je nepřístupná a rozhled z ní si nedopřejete.

Ruiny kláštera v Piritě

V nedalekém Kadriorgu se nachází i rozlehlý městský park, který skrývá prezidentský palác i se zahradou. Palác samotný je nepřístupný.

Olympijský přístav jachet v Piritě Tallinn

Na závěr přidám pár praktických rad

Do Tallinnu se dostanete z Prahy letecky. V současnosti neexistuje přímé spojení a musíte minimálně jednou přestoupit, a to buď v Německu, Polsku či Rusku. Nejvýhodněji z pohledu časového a ekonomického se jeví přestup v lotyšské Rize. Alternativou je jízda autem, ale je to daleko. 

Když přiletíte na tallinnské letiště, pohodlně se do města dostanete autobusem, popř. si můžete vzít taxi. Obyvatelé Tallinnu mají veřejnou dopravu zdarma, občané ČR si musí zakoupit jízdenku. Ve městě se svezete tramvají (ještě stále se můžete potkat s vozy československé výroby), trolejbusem a autobusem. Metro zde nepostavili ani v dobách Sovětského svazu. Nutno napsat, že to vůbec není zapotřebí.

Radniční náměstí z radnice

Jelikož je Estonsko součástí Evropské unie, postačí vám k vycestování občanský průkaz. Estonsko již přistoupilo před lety k jednotné evropské měně, takže estonskou korunu (čímž si obě země byly podobné) nahradilo v oběhu euro. Cenová hladina odpovídá té české.

Toompea a Vanalinn z věže kostela sv. Olava

Pokud zavítáte do místních restaurací, a já vám to vřele doporučuji, najdete tu mix severské a ruské kuchyně. Excelentně tu připravují ryby, a pokud máte ryby pravidelně na jídelníčku, určitě je zde vyzkoušejte. Stejně tak tu najdete grilovaná masa a ruské pochutiny, kterým vévodí boršč a pelmeně. 

Tallinn z moře

Bez problému se zde domluvíte rusky a anglicky, neboť předpokládám, že estonsky se čtenáři webu Parkování R7 učí velmi zřídka. Přesto počítejte s tím, že estonština je zde všudypřítomná, ostatně je to jediný úřední jazyk.

Pokud jste vyznavači městské turistiky, tak musíte Tallinn určitě navštívit, neboť je to malebné město, kde vám týden poměrně rychle uteče. Od roku 1997 je historické jádro města zapsáno na listinu světového dědictví UNESCO. A pokud by vám Tallinn k prohlídce nestačil, je vždy možnost dojít do přístavu a vsednout na trajekt, který pluje do Helsinek. Finská metropole je od Tallinnu vzdálena pouhou hodinu plavby. Ale pozor, Balt je znám svou zákeřností krátkých vln, které dokážou rozhoupat i poměrně stabilní lodě.

Přečtěte si také článek o polském Kladsku, městě dvou tváří.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej