Dovolená na Turecké riviéře

V dnešní pozvánce vás zvu do země, která je rozkročená na dvou světadílech a je nejen pomyslnou, ale i faktickou spojnicí mezi Evropou a Asií, třebaže mnozí Evropané by byli raději, kdyby byla jenom asijskou zemí. Dnes vám tedy představím Turecko, konkrétně jeho jižní část.

Turecká vlajka

Dovolená v Turecku

Turecká riviéra se stává velmi oblíbeným letoviskem východního Středomoří. Je to hlavně kvůli špičkovým turistickým službám, relativní bezpečnosti, příjemnému klimatu a nízkými náklady na pobyt. A to jsou parametry cestovního ruchu, na které mnozí Češi slyší, a nutno poznamenat, že nejen my.

Pohled z hotelu Grand Ring - Turecko

Antalya

Hlavním letoviskem Turecké riviéry je přímořské město Antalya. V Antalyi žije přibližně tolik lidí jako v Praze. Výhodou je však to, že město zabírá mnohem větší plochu než naše hlavní město, proto nepůsobí dojmem přelidněnosti. 

Dům, Antalya - Turecko

Hlavní vstupní branou města již není přístav námořní, ale přístav vzdušný. Na východě města se rozkládá obrovská letištní plocha, která je zčásti mezinárodním letištěm a zčásti vojenskou plochou. Sem míří většina charterových letů, které do tohoto centra tureckého turismu dopravují mnoho nadšených turistů, kteří touží po bezpečné exotice.

Antalya - Turecko

Moderní Turecko vzniklo až v roce 1923, kdy Mustafa Kemal Atatürk vyhlásil republiku a proevropské směřování. Přestože je stále Turecko sekulární zemí (vláda a náboženství tu jsou odděleny), je vliv islámu patrný všude, což vede ke zdání exotičnosti.

Proto není divem, že hlavní památky města Antalya jsou mešity a minarety. Pokud byste ve městě neviděli Flétnový minaret, jako byste tu ani nebyli. Pokud k tomu návdavkem spatříte i Useknutý minaret, můžete tvrdit, že jste centrum města prošli. Samozřejmě osídlení tohoto území je mnohem starší než islám samotný, proto se zde setkáte i s antickými památkami, třeba Hadriánovou bránou, které v současnosti Turci říkají Tři brány.

Useknutý minaret - Antalya, Turecko

Doporučuji navštívit samotný východní okraj města, ve kterém se nachází park Düden. Je to oáza klidu a zeleně a hlavně se zde nachází přírodní památka – vodopád Düden. Z výšky přes hranu se tu řítí vody stejnojmenné říčky rovnou do moře.

Vodopád Düden - Antalya, Turecko

Ale zůstávat ve městě by byl hřích, neboť v okolí jsou nádherné písečné pláže s řadou luxusních hotelových komplexů, kde se o vás budou prvotřídně starat, aniž byste provětrali do mrtě své účty. Nedokážu říci, který z komplexů je ten nej. To si musíte vyzkoušet sami.

Hotel Sumerli - Antalya, Turecko

Želví pláž - Turecko

Kam na výlet do okolí města Antalya?

Pokud vás už moře bude nudit a budete chtít poznat i jinou tvář Turecka, podnikněte výlety do okolí. Buď organizovaně (každý hotel má nabídku) nebo individuálně, pokud si troufnete v Turecku řídit či využít místní dopravu, která však nevyniká přesností a spolehlivostí.

Pamukkale

Severozápadním směrem od města se nachází ve vzdálenosti 250 kilometrů Pamukkale, což v překladu je Bavlněný hrad. Bavlna se koneckonců v těchto končinách pěstovala a dodnes pěstuje, třebaže už v omezenější míře. Jedná se o největší tureckou přírodní atrakci. Vyvěrají tu horké prameny, kdy voda přepadává přes hranu útesu a tvoří mělká stupňovitá jezírka, ve kterých se usazuje travertin. Pokud je dostatečně přiživován novými rozpuštěnými sedimenty, září bíle tak, až oči přecházejí. 

Pamukkale - Turecko

Bohužel i tady prudký rozmach turismu způsobil přírodní katastrofu. Pod svahem vzniklo velké množství léčebných hotelů, kdy každý hotel si navrtal svůj vrt a čerpal vodu z podzemí. Tím se strhly prameny a voda v přírodě rapidně ubývala. Travertin z bílo-modré barvy přešel do šedé. Naštěstí si to Turci včas uvědomili a nařízením omezili odběr horké minerální vody. A aby se travertinová hrana nezužovala, důmyslně střídají, kam vodu po hraně přivedou.

Pamukkale - Turecko

Antické město Hierapolis

Toto lázeňské místo už bylo známo v antických dobách, proto není divu, že nedaleko se rozkládají ruiny antického města Hierapolis. Na prohlídku si rezervujte nejlépe celý den.

Divadlo v Hierapolisu - Turecko

Město to bylo rozlehlé a najdete tu řadu zachovalých ruin. Impozantní je antické divadlo či celá nekropole (pohřebiště). Není tedy vůbec překvapením, že Pamukkale a Hierapolis jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Určitě překonání vzdálenosti od moře za celodenní výlet stojí.

Nekropole - Turecko

Rozkvetlý Hierapolis - Turecko

Antické město Myra

O sto kilometrů blíže Antalyi se nachází turecké město Demre jihozápadním směrem. Ve starověku se na území Demre nacházelo antické město Myra, které patřilo k velkým městům Lýkie. Proto vás nemůže překvapit, že i zde narazíme na mnoho antických památek, které se nacházejí v severní části města. 

Divadlo v Myře - Turecko

Pro křesťany je toto město zajímavé tím, že zde kolem roku 300 po Kristu byl biskupem Mikuláš, později svatořečený. Mikuláš z Myry proslul už za svého života štědrostí. Jeho oblíbenost je vyjádřena i tím, že je patronem námořníků, obchodníků, lukostřelců, dětí, lékárníků, právníků, studentů a vězňů. Patří k nejoblíbenějším světcům, české děti vám to potvrdí. Jeho postava a činy vedly k vytvoření mýtické postavy Santa Clause. 

Kostel sv. Mikuláše - Turecko

I v Myře je zachované antické divadlo a v této muslimské zemi je zde kult svatého Mikuláše výborným turistickým lákadlem. Určitě vás zaujmou i skalní hrobky, které v této části Turecka mají svou tradici.

Skalní hroby v Myře - Turecko

Dovolená v luxusních plážových resortech

Pokud však dovolenou chápete opravdu jako nečinné povalování na pláži, vyrazte z Antalye na východ směrem k Alanyi. Zde jsou ty pravé luxusní plážové resorty, ve kterých budete mít pověstnou tureckou péči a čas k regeneraci celého těla i duše. Však kdo by neslyšel o tradiční turecké lázni – hamamu? I to si můžete v hotelu dopřát.

Pár rad a informací na závěr k cestě do Turecka...

V Turecku se používají latinská písmena, ale nepředpokládám, že proniknete do tajů turečtiny. I z tohoto důvodu vám latinka bude připadat nesrozumitelná. V hotelech a v turistických památkách se domluvíte anglicky, německy, francouzsky, rusky a možná se setkáte i s češtinou nebo slovenštinou. Turci jsou rození obchodníci a mají snahu se s vámi dorozumět, popřípadě uzavřít s vámi obchod. Pozor! Je důležité umět smlouvat. Bez smlouvání to nebude obchod, ale jen legalizovaná krádež. Musíte si dát načas! Nesmlouvá se v kamenných obchodech, hotelech a restauracích, ani to nezkoušejte, je to naprosto nepatřičné!

V Turecku se platí tureckými lirami, které snad mají své bouřlivé období za sebou a jsou již poměrně stabilní. Před lety Turci seškrtali nuly v nominálu, tak se nemusíte bát sta tisíců či miliónů. Samozřejmě můžete všude platit eury. Dokonce se setkáte i s tím, že budou chtít mince vyměnit za bankovky.

Turecké liry

Nebojte se a dopřejte si tradiční tureckou kuchyni, je fantastická a budete mít boule za ušima. Pokud si zvolíte vše v ceně, či jenom polopenzi, určitě nebudete strádat a chuťovým pohárkům připravíte žně.

A jak jsem již zmínil, vyplatí se z Prahy do Antalye využít leteckou dopravu. Do Turecka již nepotřebujete řadu let vízum, takže další překážka v cestě do Turecka padla. A pokud vyrazíte na jaře, uvidíte jih Turecka zelený a rozkvetlý.

Přeji vám, abyste si Orient užili a bezpečnou dávku exotiky vstřebali všemi smysly.

Kam se vydat dále ve Středomoří? Přečtěte si článek o jarní cestě na Kypr :)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej