Turecko, změna platnosti pasu

Od 1.1.2015 došlo ke změně platnosti pasu při cestě do Turecka. Nově bude muset být pas platný minimálně 150 dnů po návratu z dovolené. U cesty do Egypta je to např. 6 měsíců platnosti pasu po vašem návratu z této země.

Nezapomeňte si proto zkontrolovat váš cestovní pas ještě před odletem do této země.

Podle nového Zákona o cizincích a mezinárodní ochraně, který vstoupil v platnost dne 11. 4. 2014, se mění podmínky i pro české občany při vstupu do Turecka. Je potřeba více dbát na adekvátní platnost cestovních dokladů, s nimiž Češi do Turecka cestují.

Podle oficiální informace Ministerstva zahraničních věcí Turecka, zákon nově specifikuje, že vstup na území Turecka bude odepřen jakémukoli cizinci, jehož pas či cestovní dokument bude mít platnost kratší než 60 dnů po datu vypršení jeho víza, výjimky z vízové povinnosti či povolení k pobytu.

Turecko, změna platnosti pasu

Co to pro vás znamená? Vzhledem k výjimce z vízové povinnosti platící pro Čechy (možnost 90 denního pobytu na území Turecka bez víza) tedy platí, že český cestovní doklad pro vstup do Turecka musí být od 1. 1. 2015 platný nejméně 90 dnů plus 60 dnů, tj. 150 dnů od data vstupu na území.

Zastupitelský úřad v Ankaře proto doporučuje, aby čeští občané věnovali zvýšenou pozornost platnosti svého cestovního dokladu před plánovanou cestou do země, aby se vyhnuli nepříjemnostem.

Další zajímavé cestovatelské články a aktuality najdete na našem blogu.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej