Užitečné informace, když letíte z Prahy

Pokud létáte z letiště Václava Havla v Praze často, pak ho určitě dobře znáte. Jestliže ale letíte poprvé nebo běžně cestujete třeba jen jednou ročně, budou se vám hodit užitečné informace, co kde na letišti najdete.

Tři terminály

Jak jste si mohli přečíst v našem nedávném článku, pražské letiště se skládá ze tří terminálů. Terminály 1 a 2 najdete v nové části letiště, terminál č. 3 je pak na tzv. starém letišti, které má jinou příjezdovou cestu. Trojka slouží především pro privátní lety, dnes se proto budeme věnovat hlavně terminálům 1 a 2.

Terminály 1 a 2

Oba terminály jsou spojené, takže případný přesun z jednoho na druhý vám zabere řádově pár minut. Terminál 1 se využívá pro mezikontinentální lety - létá se z něj do USA a Kanady, Afriky, Asie (včetně Blízkého a Středního východu), na Balkán a Britské ostrovy. Terminál 2 slouží k letům do většiny států Evropské unie a několika dalších evropských zemí (např. Island). Pokud vaše cesta směřuje třeba do Turecka, Bulharska, Chorvatska či na Kypr, poletíte z terminálu 1.

Letiště Václava Havla - Terminál 1

Občerstvení

Na pražském letišti najdete tři kategorie stravovacích zařízení podle ceny - low cost, medium a premium. Většina levnějších restaurací jsou fastfoody. Ve 2. podlaží prvního terminálu sídlí samoobslužná restaurace, kterou provozuje přímo letiště, v přízemí mezi oba terminály pak třeba Subway či McDonalds. Z dražších a známějších podniků nechybí např. Starbucks a Costa Coffee. Kdo si nevybere z v nabídce restaurací a kaváren, může ještě využít automaty rozmístěné po celém letišti.

Obchody

Momentálně se na letišti provozuje přes 85 obchodů, které bývají otevřené v čase od 7 do 21 hodin. Pořídíte v nich v podstatě cokoliv, ale počítejte přitom s výrazně vyššími cenami, než jste zvyklí z klasických obchodů. Na terminálu 2 jsou všechny prodejny až v tranzitní části za bezpečnostní kontrolou, u prvního terminálu však počítejte s tím, že zboží společně s účtenkou dostanete z bezpečnostních důvodů do průhledné bezpečnostní tašky a neměli byste ji otevřít dřív než v cílové destinaci. Za přibližně stejné ceny za které nakoupíte v Praze, si je možné nakoupit v supermarketu Billa, který najdete dole na Terminálu 2 po levé straně cestou směrem na Terminál 1. Jistě oceníte, že láhev vody vás nevyjde na 80 až 100 Kč :-)

Letiště Václava Havla obchody

Směnárny

Na obou terminálech je několik směnáren, pokud budete potřebovat vyměnit peníze. Najdete je ve veřejné i tranzitní části. Fungují po většinu dne, přes noc můžete využít na terminálu 1 směnárenské automaty.

Lékárna

Pokud budete potřebovat léčiva, zamiřte v terminálu 2 (v patře) po pravé ruce téměř až na konec haly. Symbol lékárny je uvedený i na orientačních cedulích, takže byste s jejím nalezením neměli mít problém.

Lékárna na letišti

Bankomaty

Výběr peněz můžete provést ve veřejné části terminálů 1 i 2. Bankomaty mají na letišti Komerční Banka, ČSOB, Česká spořitelna, UniCredit Bank, Pharro, Citibank a Travelex.

Balení zavazadel

Jestliže potřebujete zabalit zavazadla nejen z bezpečnostních důvodů, pomoc najdete v odletové hale obou terminálů. Na terminálu 2 po vstupu do hlavní haly vpravo, na terminálu 1 jsou také v pravé části haly.

Balení zavazadel Letiště Praha - Terminál 1

Cestovní kanceláře

Přímo na letišti mají svou pobočku některé cestovní kanceláře, konkrétně America Tours, Asiana, Blue Style, Čedok, EuroAgentur, Exim Tours, Firotour, Kovotour Plus a Student Agency. 

Informační přepážky

Jak ve veřejné tak v tranzitní části obou terminálů fungují 24 hodin denně informační přepážky. Pokud budete mít jakýkoliv dotaz, neváhejte se zeptat.

Wifi

Na bezdrátový internet zdarma se připojíte v celém prostoru obou terminálů, SSID je "prg.aero-free". 

A co si nezapomenout nejen na letní dovolenou najdete v našem článku Letní dovolená - aneb tahák na co nezapomenout.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej