Vanuatu, zajímavý stát Oceánie

V roce 1980 získalo britsko-francouzské kondominium nezávislost. Do té doby souostroví neslo název Nové Hebridy, od roku 1980 se jmenuje Vanuatská republika. Kondominium je území pod společnou správou dvou a více států. Tato forma vlády nemá dlouhého trvání, přesto Nové Hebridy byly takto spravované přes sedmdesát let. Dodnes to přináší zajímavé právní spory, neboť v platnosti jsou jak francouzské, tak britské i vanuatské zákony. Nemalý počet zákonů je však vzájemně v rozporu.

Vanuatu - vlajka

Kde Vanuatu najdete?

Vanuatu patří do tichomořské skupiny států, kterou nazýváme Melanésie. Republika se nachází mezi Šalomounovými ostrovy, Novou Kaledonií, Fidži a Austrálií. Od roku 2007 je Vanuatu ve sporu o dva neobydlené ostrovy s Francií, která stále ještě spravuje zmíněnou Novou Kaledonii.

Vanuatu - Irikiri

Jak vypadají obyvatelé Vanuatu?

Obyvatelé Vanuatu jsou zajímaví lidé. Patří samozřejmě k Melanésanům, kteří se vyznačují velmi tmavou pletí a širokým rozpláclým nosem a nejsou tak obézní jako Polynésané. Jsou příbuzní s australskými domorodci. Na tom není nic zajímavého. Ale to, že někteří z nich mají rusé vlasy, to už zajímavé je a na toto téma se již zpracovalo mnoho etnografických a demografických studií.

Ostrovy Vanuatu

Přírodní krásy Vanuatu stojí určitě za pozornost. Možná byste si tipli, že největší bohatství se skrývá v okolních vodách, ale pokusím se vás vyvézt z omylu. Vanuatu patří k těm větším státům Tichomoří. Jeho ostrovy nejsou korálového původu, jedná se o ostrovy, které vznikly sopečnou činností.

Hlavní město Port Vila

Největšími ostrovy jsou Espiritu Santo a Malakula. Hlavní město Port Vila se nachází na ostrově Éfaté. Port Vila je největším a nejlidnatějším městem republiky. Nedaleké letiště je branou do tohoto melanéského souostroví a nachází se severně od hlavního města. Mezi letištěm a hlavním městem můžete bez problému využít služeb taxi. 

Vanuatu - Port Vila, hlavní město

V hlavním městě stojí za návštěvu zastřešená místní tržnice nacházející se na hlavní třídě (víc tříd tu ani není) na pobřežní promenádě. Na tržnici každý den seženete čerstvé ryby, ovoce i zeleninu.

Vanuatu - Tržnice

Nad přímořskou čtvrtí se zvedá planina, na které naleznete zajímavou stavbu zdejšího parlamentu

Vanuatu - Parlament

Naproti parlamentu přes ulici se nachází Vanuatské národní muzeum, které určitě stojí za návštěvu. V muzeu uvidíte řadu původních místních exponátů a dozvíte se mnoho ze života a historie této poměrně mladé republiky. 

Vanuatu - Národní muzeum

Ostrov Éfaté

Ostrov Éfaté nabízí pro turisty vše, co je potřeba k poznání Vanuatu. Naleznete tu ubytování levná i luxusní resorty. V resortech je možné si užít zábavu, kterou naleznete všude po celém světě. Ať už se jedná o výlety na moře, potápění či vodní sporty. Ale neprozkoumat další ostrovy tohoto zajímavého souostroví by byla chyba.

Espiritu Santo

Návštěvníky i průvodci je doporučován k návštěvě největší ostrov Espiritu Santo, který láká na potápění. Největší atrakcí je vrak lodi SS President Coolidge. Na ostrově se nachází i světoznámá pláž Champagne, tyrkysově modré díry (blue holes) a na blízkých ostrovech severně od Espiritu Santo se vyskytují mořské želvy a palmoví krabi. Já jsem však tento ostrov nenavštívil.

Ostrov Tanna a výprava na vulkán Mount Yasur

Já jsem si vybral ostrov Tanna, který nepatří mezi největší, ale zajímavý je činnou sopkou. Jak už jsem se zmínil, souostroví je sopečného původu a na ostrově Tanna se aktivně projevuje vulkán Mount Yasur.

Vanuatu - Mt. Yasur

Třebaže je Tanna malý ostrov, je zapotřebí si na cestu k vulkánu najmout pracovníka místní turistické agentury. Cesty jsou těžko sjízdné a určitě je zapotřebí automobil s vysokým podvozkem a pohonem na všechny čtyři kola.

Vanuatu - Lávové pole

Většinou se výpravy odehrávají odpoledne a večer. Vybral jsem si odpolední výpravu, abych viděl, jakou cestou se k vulkánu budeme probojovávat. Těch pár kilometrů vyasfaltované silnice je pouze v okolí letiště a resortů. Většina cest je hliněných a po deštích jsou naprosto nesjízdné. Naštěstí je období sucha a my na otevřeném Land Rover se snažíme držet rovnováhu a tlumit obrovské nárazy našich zadnic na dřevěná sedátka. Projíždíme tropickým deštným pralesem, abychom vystoupali na náhorní plošinu, která už je bez známek vegetace.

Tradiční zeleň vystřídala popelavě šedivá barva. Ve vzduchu už je cítit pekelná síra a vzduchem se valí dým. Obkroužíme po vyjeté cestě kužel sopky a zastavujeme na úpatí. Odtud vede na lem vulkánu provizorní schodiště se zábradlím.

Vanuatu - Cesta na Mt. Yasur

Slyšíme občasné burácení doprovázené jemnými otřesy země. Vulkán rozhodně nespí. Z jícnu sopky se valí dým a občas vzduchem prolétnou žhavé kusy lávy. Naštěstí všechny dopadají zpět do rozžhaveného kotle zpět. Sleduji tu úžasnou podívanou a začínám (ne zcela úplně) pociťovat sílu Země. 

Vanuatu - Mt. Yasur, dým

Vanuatu - Mt. Yasur, na vulkánu

Vanuatu - Mt. Yasur, láva

Třebaže jsme vyjížděli krátce po obědě, začíná se stmívat. Cesta trvala zhruba tři hodiny a po šesté hodině odpolední se začíná smrákat. Až když padne tma, což v tropech je z minuty na minutu, vynikne ohnivé představení Mount Yasuru.

Vanuatu - Mt. Yasur, za tmy

Co dalšího zajímavého můžete vidět na ostrově Tanna?

Na lávových polích se vydatně daří kávovníku a není od věci navštívit místní zemědělce a koupit si od nich kávu za výhodných podmínek a v bio kvalitě. Dovídám se, že jedna dobrá sklizeň zaručí potomkům rok na slušné škole. 

Vanuatu - Pěstování kávy

Dokonce tu před dvaceti lety vypustili stádo koní, které zdivočelo. A je zajímavé se s nimi setkat. Kdo touží po vodních radovánkách, nemusí se obávat. 

Vanuatu - Divoké koně

Vanuatu - Divoký kůň

I zde je možné si prohlížet podmořský život s potápěčskou výzbrojí, nebo jen tak nalehko s maskou a dýchací trubicí.

Vanuatu - vstup do Modré jeskyně

Vanuatu - Hvězdice

Pár praktických postřehů na závěr...

Jelikož se jedná o vzdálenou destinaci, letadlo je jediným vhodným dopravním prostředkem. Přímý let neexistuje, je třeba minimálně dvou přestupů. Přímý let na Vanuatu můžete absolvovat z Austrálie, Nového Zélandu, Papuy Nové Guineje, Nové Kaledonie, Šalomounových ostrovů a Fidži.

Vanuatu - Letiště

Používají se tři úřední jazyky: francouzština, angličtina a bislamština. Na každém ostrovu naleznete další místní jazyky a dialekty. K placení využijete vanuatské vatu, které směníte za australský, novozélandský nebo americký dolar, dobře se dá provést i směna za britskou libru či euro. Cenová úroveň je vysoká. Vanuatu řadím k nejdražším destinacím Tichomoří.

Vanuatu - vatu, měna

K návštěvě je nejvhodnější naše léto, tj. červen až září. Je již po deštích a stabilní tropické počasí slibuje třicet stupňů Celsia ve stínu a relativně nízkou relativní vlhkost.

Zajímavostí republiky je vanuatská pošta. Provozuje totiž dvě netradiční pobočky. První pobočka sídlí pod vodou a je to jediná podvodní pošta na světě. Poštovní schránka je pod hladinou u ostrova Hideaway, který je malinkým bráškou hlavního ostrova Éfaté. Druhá pobočka sídlí na ostrově Tanna a je jedinou vulkánovou pobočkou na světě. Schránka je umístěna hned vedle provizorního schodiště na lem vulkánu. Je však pravidelně vybíraná a potvrzuji, že pohlednice z této schránky doputují k adresátovi bez problému.

Přečtěte si také o dalších ostrovech v Pacifiku -  mikronéských Marshallových ostrovech nebo o polynéském souostroví Samoa.
Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej