Zaparkuj a leť - kam létáte z Prahy?

Každým rokem stoupá počet destinací, do kterých si můžete zaletět přímo z letiště Václava Havla. A protože se nás často ptáte, kam se nejčastěji z Prahy létá, s kým se létá nebo kam létají naši zákazníci, sepsali jsme pro vás to nejzajímavější a nejdůležitější v dnešním článku.

Přímo z Prahy do 140 destinací

V letní sezoně letošního roku 2015 si z Prahy můžete zaletět do téměř 140 destinací, velká část linek funguje celoročně. Nejčastěji se v roce 2014 létalo spojení s Velkou Británií, Německem, Ruskem, Itálií a Francií, konkrétním městům vévodila loni podle statistik letiště Paříž, Moskva, Frankfurt, Amsterdam a Londýn. Přímý spoj je z letiště Václava Havla samozřejmě možný téměř do všech evropských zemí i mnoha neevropských - létá se do Španělska, Řecka, Nizozemska, Turecka, Norska, Dánska, Belgie, Číny, Švýcarska, Irska, Švédska, USA, Kanady, Srbska, Izraele, Spojených arabských emirátů nebo třeba Jižní Korey. 

Londýn - double deckery

Nové destinace pro rok 2015

Proti roku 2014 přibylo pro letošek hned 29 nových destinací do všemožných koutů Evropy, mj. do Belfastu, Bilbaa, Bordeaux, Čerepovce, Glasgow, Liverpoolu, Linkopingu, Podgorice, Porta, Poznaně, Samosu, Tirany či Vaxja. Lze očekávat, že rok 2016 přinese i další nové destinace a z Prahy tak budete moci poznat další nová místa nejenom v Evropě. Všechny nyní dostupné letecké linky pražského letiště si můžete prohlédnout tady: http://www.prg.aero/cs/informace-o-letech/aerolinky-a-destinace/ 

Parkování R7 - parkování u Letiště Praha

Netradiční místa

Rádi byste si zaletěli do nějaké méně tradiční destinace? Z letiště Václava Havla se dostanete i na místa, která byste možná nečekali. Přímou linkou může být vašim cílem nyní třeba Baku v Ázerbajdžánu, Cagliari na Sardinii, Almaty v Kazachstánu, Kristiansand v Norsku, Tirana v Albánii či o něco známější italská Pisa, lotyšská Riga, ruský Novosibirsk, slovinská Lublaň nebo třeba francouzské Nantes. 

Největší výběr dopravců

Chcete si vybírat mezi více dopravci? Na některých linkách je výběr hodně široký. Se šesti dopravci můžete navštívit Řím a Londýn, s pěti Paříž, se čtyřmi Tel Aviv a Moskvu. Hojně využívané jsou i linky do Amsterdamu, Barcelony, Benátek, Bruselu, Dubaje, Kodaně, Milána, Osla a  Stockholmu, kam létají tři společnosti. 

Barcelona - Sagrada Familia

Světoznámá letecká třída

V Praze mají svou pravidelnou linku i největší světoví hráči na poli letecké dopravy. Najdete tu KLM (Amsterdam), Emirates (Dubaj), Lufthansu (Frankfurt, Mnichov), British Airways (Londýn), Delta Airlines (New York) nebo Air France (Paříž). Až na americký New York jsou všechno celoroční linky, takže díky většině z nich se dostanete v podstatě kdykoli kamkoli na celém světě.  

Paříž - Sacré Caeur

Nízkonákladové aerolinky

Pokud máte rádi levné letecké cestování, pak nezapomeňte sledovat především lety nízkonákladových aerolinek. Na letišti Václava Havla můžete využít např. EasyJet (Amsterdam, Bristol, Edinburgh, Londýn, Manchester, Milán, Paříž, Řím), Ryanair (Brémy, Brusel, Dublin, Londýn) či Wizz Air (Bari, Benátky, Londýn, Milán, Neapol, Řím, Tel Aviv).

Čeští letečtí dopravci

Dáváte-li při svých zahraničních cestách přednost českým přepravcům, máte k dispozici v Praze na výběr ČSA (Czech Airlines) a Travel Service, který provozuje chartery pod značkou Smart Wings. Počet přímých linek je v letní sezoně téměř totožný, SmartWings mají 40 linek (od letošního léta nově také létá do portugalského Fara, černohorské Podgorice a albánské Tirany), ČSA ještě o jednu více. Hlavní rozdíl je v tom, kam létají - ČSA vás spojí s důležitými místy a dopravními uzly, zatímco SmartWings vás dopraví převážně na dovolenou v Evropě.

Portugalsko - Katedrála Sé Velha, Silves

Kam létají "naši"

Kam létají lidé, kteří parkují u nás? Z klasických dovolenkových míst jsou to Řecko, Turecko (Antalya), Kypr, Bulharsko (Burgas, Varna), Kuba či Kanárské ostrovy, na jaře je pak hodně populární Egypt v podobě Marsy Alam a Hurghady, které ale teď v létě kvůli vysokým teplotám moc nedoporučujeme. 

Egypt, Luxor - Chrám královny Hatšepsut

Stálicemi jsou celoročně mezi "našimi" cestovateli USA (New York, Las Vegas, americké národní parky), Vietnam a Norsko (rybaření), novinkami jsou pak nejen pro nás Albánie, Island a Omán. Přes zimní sezónu se stalo oblíbené cestovat na Kapverdy. Kdo si chce zaletět během roku na pár dní či víkend, obvykle míří do Londýna, Paříže, Říma, Benátek, Milána, Moskvy, Petrohradu či Kyjeva, kde najdete (možná pro někoho překvapivě) nádherné udržované památky. 

Kapverdy - ostrov Sal

Shrnutí – destinace a města, která naši zákazníci nejvíce navštěvují v době letní sezóny:

Top 5 destinací našich zákazníků

  1. Řecké ostrovy
  2. Bulharsko
  3. Turecko
  4. Španělsko 
  5. Itálie 

Top 5 měst našich zákazníků

  1. Řím
  2. Paříž
  3. Barcelona
  4. Londýn
  5. Brusel

Občas se o své zákazníky i bojíme - měli jsme je při požáru v Římě a při zemětřesení v Tibetu. Naštěstí se všichni v pořádku vrátili a věříme, že tomu tak bude i nadále. A pak, že děláme nudnou práci :-) 

Chystáte se také někam letět? Jestliže hledáte parkování, zkuste to naše  :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej