Sarajevo, město se silnou atmosférou

Sarajevo je město, od kterého jsem opravdu nevěděla, co očekávat.
Vydali jsme se do Slovinska, Chorvatska, a když už jsme navštívili i Bosenský Mostar, proč nezajet až do Sarajeva.

O Bosně a Hercegovině toho moc nevím a po návštěvě Mostaru mě Sarajevo zajímalo čím dál více. 

Kemp u Sarajeva nás překvapil

Kousek od Sarajeva jsme objevili nový, malý a rodinný kemp s příjemným majitelem a hnedka jsme se ubytovali na 2 dny. (Internetové připojení a nové umývárny nás velice potěšily.) 

Větrem ošlehaný a sluncem opálený domorodec Balkánu nám okamžitě nabídl svou domácí rakiji (od čistého lihu se moc nelišila :-) a tím nám začalo sarajevské dobrodružství.

Kemp se jmenoval Camping Sarajevo a za noc v malém stanu nás pán požádal o 11 Euro (za osobu). Zde bych chtěla upozornit, že obecně v Bosně a Hercegovině budete moci často platit v Eurech, avšak nějaké jejich marky bych si z bankomatu vybrala.

V noci nás několikrát vzbudily muslimské modlitby rozléhající se z minaretů v okolí a divocí psi na to pokaždé hlasitě reagovali. Únava na nás byla ráno znát. Každopádně po snídani jsme hnedka vyrazili do samotného Sarajeva.

Cestou do centra Sarajeva

Než jsme se dostali do historické části města, projíždělo se kolem rozbořených a rozstřílených budov, samozřejmě, to se dalo čekat. Vždyť Balkánská válka byla drsná a nemilosrdná a není to tak dlouho, co skončila. 

Šla z toho na nás tíseň, ale zase na druhou stranu musím podotknout, že za tak krátký čas toho stihli docela dost opravit. 

Sarajevo - rozbořená budova

Zaparkovali jsme snadno za malý poplatek přímo v centru a vydali se konečně do ulic. 

Co nás na Sarajevu nejvíce překvapilo, potěšilo a udivilo?

  • Téměř žádné kostely a mešity všude kolem.
  • Muslimské hřbitovy pokrývají zelené kopce Sarajeva.
  • Čevabčiči, vodní dýmky a výborná káva na každém rohu.
  • Jedno z nejkrásnějších historických měst, které jsem kdy viděla!
  • Vliv turecké a arabské kultury.
  • Pivo seženete v málokteré restauraci a stojí 2.5KM. (2 Konvertibilní marky jsou přibližně 1 Euro)

Jací jsou místní lidé? 

Velmi milí a usměvaví, kteří pomůžou a poradí, ukáží směr cesty, když se ztratíte, ale jen s nimi prosím nezačínejte zapřádat hovory o Balkánské válce. Stále je to pro ně citlivé téma. 

Sarajevo ulice

A ceny? 

Litr benzínu seženete za 1.80KM a takový normální nákup v obchodě vás bude stát podobně jako u nás v ČR. 

Bosenská káva přinesená na nádherném měděném podnose nás stála asi 2.50KM. A i kdybychom měli zaplatit více, nevadilo by to. Bosenská káva je obřad a zážitek!

Procházka uličkami Sarajeva

Procházeli jsme si uličky se stánky, zastavili se na bosenskou kávu a čajovou dýmku. Prohlíželi jsme si umění a výrobky (suvenýry) dovezené z východu a došli jsme až ke známé kašně Bascarsija, která se mi velmi líbila. Možná nejlepší „památka“ z celého Sarajeva. 

Kašna Bascarsija Sarajevo

Spousta dalších historických budov, staveb, mostů stojí za fotku a prohlídku, ale tato kašna stojící na starém osmanském tržišti je kouzelná.

Vyhlídka na Sarajevo

Lákala nás vyhlídka na kopci, kterou jsme spatřili dole ve městě. Vydali jsme se tedy do první strmé uličky, kolem rozlehlého muslimského hřbitova vzhůru na hradby. 

Dobré rozhodnutí, z vyhlídky se nám Sarajevo líbilo snad ještě víc. Počítali jsme věžičky minaretů a rozhodovali se, co podnikneme dál. 

Zašli jsme se podívat ke katedrále Ježíšovo srdce a potom ještě k jednomu kostelu. Procházka kolem řeky také nebyl špatný nápad. 

Závěrem

Sarajevo mělo velmi silnou a příjemnou atmosféru a nechápu, že jsem o návštěvě Sarajeva nepřemýšlela už dříve. To je samá Paříž, Londýn nebo Berlín, ale takové Sarajevo, to je něco úplně jiného. 

PS: Pokud budete mít čas i na okolí, tak asi 30 km od Sarajeva ve vesničce Visoko najdete světové tajemství. Pyramidy. Věřte nebo ne, ale tyto Bosenské pyramidy jsou největší pyramidy na světě a dokonce přesnější než ty Egyptské v Gíze! Výlet na tyto zvláštní „kopce“ opravdu doporučuji. 

Další tipy na "eurovíkend"

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej