Sydney, nejznámější australské město

Když se řekne Austrálie, vsadím se, že každému z nás naskočí automaticky nějaká ikona turistického cíle, která se nachází v tomto australském městě. Je to zajímavé o to více, že Sydney není hlavním městem Australského svazu.

Sydney, největší australské město

Sydney je největším a nejlidnatějším městem celého kontinentu. Počet obyvatel přesahuje 4,5 miliónu obyvatel. Není se proto co divit, že Sydney je hlavním městem jednoho ze svazových států, a to Nového Jižního Walesu.

Melbourne nebo Sydney?

V roce 1901, při založení Australského svazu, se rozhodovalo mezi Melbourne a Sydney, kde bude sídlit správa nově založeného státu. Melbourne do té doby bylo největším a nejbohatším městem Austrálie, zvláště kvůli zlaté horečce. Jenže na počátku 20. století se se ze Sydney stává centrum průmyslu a poráží svého odvěkého rivala i do počtu obyvatel

Kompromis přišel až v roce 1908, kdy se rozhodlo o vybudování hlavního města Australského svazu – Canbeře, které se nachází na pomyslném středu cesty mezi Melbourne a Sydney. Toto rozhodnutí však ani po sto letech nepřipravilo Sydney o mnohá prvenství.

Město v zátoce

Město samotné se nachází na březích členité a do kontinentu hluboce zařízlé mořské zátoky Port Jackson. Díky tomu však Sydney může sloužit jako námořní přístav, třebaže k moři je to vzdušnou čarou necelých deset kilometrů.

Přístav v Sydney

Sydney má své vlastní mezinárodní letiště

Sydney, jakožto první britská trestanecká osada na tomto kontinentě, má i mezinárodní letiště, které je pro mnoho cestovatelů vstupní branou do Austrálie. Obdobně jako v Brisbane, i zde součástí letiště je terminál vnitrostátních letů, neboť to je jediná smysluplná doprava po tomto nejmenším světadíle.

Nechybí ani železnice

Nesmím však opomenout ani železniční nádraží, neboť v Sydney začíná, nebo končí, transaustralská železnice z východu na západ.

Doprava z letiště v Sydney

Pokud přiletíte do Sydney, uvidíte celou rozlehlou aglomeraci z letadla jako na dlani. Letiště s centrem města je spojeno kolejovou dopravou, konkrétně metrem, třebaže mu říkají vlak a označují ho T2. V letištní hale koupíte pohodlně jízdenku a můžete jet přímo do přístavu, který je faktickým turistickým střediskem tohoto města. Za 15 minut vyjedete z tunelu podzemní dráhy, která není nepodobná londýnské podzemní dráze, na visutý železniční most, abyste zahlédli přístav a dvě světoznámé ikony tohoto města: most a budovu Opery.

Po výstupu ve stanici doporučuji nespěchat hned dolů do přístavu. Postavte se u zábradlí, nasajte vůni přístavu a pokochejte se pohled na Harbour Bridge i na Operu. Jakmile se srovnáte s divným pocitem, že tyto ikonické stavby vidíte na vlastní oči, vyrazte dolů do přístavu k molům. 

Darling Harbour - Sydney

Přístav v Sydney

Zde kotví zaoceánské výletní lodě i přívozní bárky, které jsou součástí veřejné dopravy. Samozřejmě tu mají stanoviště i výletní lodě, ze kterých si můžete prohlédnout celou zátoku a kochat se pohledem na most a budovu Opery z vodní hladiny.

Přístav - Sydney

Výletní loď v přístavu - Sydney

První vaše kroky by měly vést k Opeře

Tuto budovu navrhl v roce 1956 dánský architekt. Otevřena veřejnosti byla až v roce 1973 a na otevíracím ceremoniálu se podílela i současná hlava Austrálie, královna Alžběta II. Tvrdí se, že koncertní síň má nejlepší akustiku na světě, třebaže se stavba v lecčems odchyluje od dánského návrhu. Vedle koncertní síně s 2679 místy se nachází i Operní sál s 1507 sedadly. 

Opera - Sydney

V roce 1966 po značných sporech s vládou Nového Jižního Walesu dánský architekt Jørn Utzon odstupuje. Satisfakcí mu může být zápis na seznam památek UNESCO v roce 2007. A ještě jedno prvenství můžu zmínit, v koncertním sále jsou největší mechanické varhany na světě, které mají přes deset tisíc píšťal.

Opera - Sydney

K známému mostu Harbour Bridge

Od Opery je na čase vydat se k ramínku na šaty, jak místní slavnému mostu přezdívají. Nad přístavem se rozkládá čtvrť The Rocks, která je malebná. Nachází se tu umělecké dílny, kavárny, hospůdky a svou atmosférou to tu evokuje starou dobrou Anglii. 

Čtvrť The Rocks - Sydney

Most v Sydney

Procházkou čtvrtí se dostanete ke schodišti, po kterém vystoupáte na předpolí mostu. V jednom ze čtyř pilířů, a je to právě ten nejblíže The Rocks, je malé muzeum Harbour Bridge, ve kterém se dozvíte mnoho zajímavých údajů. Mimo jiné i to, že i tato stavba je pošpiněna korupčními podezřeními, předražováním a naprostým odmítáním ze stran usedlíků. Každá nová stavba to má zřejmě těžké. Mně se na druhé straně zeměkoule vybavila pražská Blanka. 

Výhled na Sydney z Harbour Bridge

Z vrcholu pilíře je nádherný výhled na samotný most, kde můžete sledovat čilý automobilový i železniční ruch, Operu i celou mořskou zátoku, včetně přístavu Port Jackson. Stavba samotného mostu trvala osm let (od roku 1924 do roku 1932).

Pod mostem - Sydney

Sydney nabízí pro každého něco...

Kdo touží po památkách, má jich tu dostatek. Kdo rád nakupuje, užije si nákupů dostatek. Doporučuji si projít třídu George Street, kde se nachází nejen radnice, ale i QVB, což je zkratka pro Queen Victoria Building, které je vyhlášeným nákupním střediskem.

Radnice - Sydney

Nákupní centrum QVB - Sydney

Pokud toužíte po moři a jeho vlnách, abyste se projeli na surfu, tak vám určitě je povědomá Bondi Beach pláž. Pokud má někdo rád přírodu a touží si odpočinout od ruchu velkoměsta v jejím lůně, nalezne zde velké množství malebných přírodních koutů, neboť v okolí mořské zátoky se nacházejí národní parky. Kultivovanou přírodu naleznete v Royal Botanic Gardens, které byly otevřené v roce 1816 a leží nedaleko Opery.

Sydney má i svou Čínskou čtvrť, kam můžete zajít na dobré levnější čínské jídlo. Nemusíte se však bát, že byste se v místní asijské komunitě ztratili. Pokud však toužíte po modernosti a moderní mezinárodní kuchyni, určitě zavítejte do bývalých doků, které mají moderní háv. Naleznete tu velký počet krásných restaurací, odpočinkových zón a samozřejmě i řadu luxusních kancelářských budov. Nachází se tu i zábavní park Darling Harbour Children´s Playground. Pokud chcete navštívit obrovské mořské akvárium, narazíte na něj právě v této čtvrti.

Čínská čtvrť - Sydney

Jediné místo, kterému se vyhněte, resp. dlouho tam nepobývejte, je okolí hlavního nádraží Central. Je to jedna z jizev na tváři města, neboť se sem stahují bezdomovci a podezřelé existence snad z celého státu. Nikde v Austrálii jsem nenarazil na žebráky a povaleče, tak jako u tohoto nádraží.

Kdy Sydney navštívit?

Sydney již leží v subtropickém pásu jižní polokoule, proto je vhodnou dobou pro návštěvu naše zima, tj. listopad až duben. V letních měsících (červen – září) zažijete teploty pod 15 °C a velký příval deště. Sydney mě tak trochu zklamalo, ale bylo to dáno tím, že jsem od něj mnoho očekával. Ale musím popravdě napsat, že je to s tímto městem stejné jako s Uluru. Kdo tu nebyl, nemůže tvrdit, že navštívil Austrálii :-).

Přečtěte si také Austrálie - Severní teritoriumQ jako Queensland nebo Za australskou zvířenou :-)

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej