Antigua, země moře a slunce

Pohledem z okénka malého letadla spatřuji pod námi krásně zelený ostrůvek, další korálek
z tropického náhrdelníku Malých Antil. Tentokrát se jedná o největší ostrov Závětrných Antil. Třebaže je Antigua největším ostrovem tohoto souostroví její rozloha činí bez mála 280 kilometrů čtverečních, což je o trochu více než činí rozloha poloviny Prahy.

Karibský ostrov Antigua

Ostrov Antigua je součástí nezávislého státu Antigua a Barbuda (o Barbudě si můžete přečíst zde) a zajímavostí je, že hlavou tohoto ostrovního karibského státu je britská panovnice Alžběta II. V posledních letech však sílí odpor vůči monarchii a reálně se uvažuje o přechodu na republikové zřízení po vzoru jiného karibského státu – Barbadosu, který provedl změnu státního zřízení před půl rokem. A je nutno poznamenat, že tento odpor proti monarchii vzrůstá v celé oblasti Karibiku.

Vlajka - Antigua, Karibik

Letadlo přistává a čeká mě pasová a celní kontrola. Ta probíhá velmi rychle a nenuceně a pro mne je i příjemná, neboť pasová úřednice Sophia, jak uvádí jmenovka připnutá na její hrudi, je profesionálka s velmi laskavým přístupem a hlavně nádherným karibským úsměvem, který odhaluje nádherné bělostné zuby. V pasu zasychá vstupní razítko a já se ocitám v záplavě karibského slunce.

Runaway Bay - Antigua, Karibik

Letiště V. C. Birda a jeho název

Opouštím prostor mezinárodního letiště V. C. Birda a při čekání na odvoz si zjišťuji informace o člověku, po kterém je letiště pojmenované. Dovídám se, že patří mezi významné osobnosti Karibiku. Od roku 1967 byl premiérem Antiguy a Barbudy, která byla ještě závislým územím Spojeného království. Byl levicovým politikem, který se zasadil o práva dělnické třídy a vybojoval pro ni lepší platové a pracovní podmínky, zasadil se o zrušení dětské práce, bezplatné vzdělávání, bezplatnou lékařskou péči a zavedl důchodový systém. Svou politickou prací přivedl Antiguu a Barbudu v roce 1981 k vyhlášení nezávislosti na Spojeném království. To se mu povedlo i díky tomu, že prosadil všeobecné hlasovací právo. Vere Cornwall Bird stál v roce 1965 u vzniku Sdružení volného obchodu Karibiku (CARIFTA), které se v roce 1973 transformovalo do Karibského společenství (CARICOM).

Karibské společenství

Karibské společenství je důležitou hybnou silou v oblasti a sdružuje 15 nezávislých států a pět závislých území Spojeného království má status pozorovatele. Toto společenství buduje společný trh, užívá společných pasů (obdobně jako EU), prosazuje společnou vízovou politiku a angažuje se i v oblasti univerzitního vzdělávání. Před sebou má ještě úkol zavedení společné měny a celní unie.

Hlavní město Saint John´s

Naštěstí už je tu připravený odvoz a já můžu nastoupit cestu po tomto ostrově. První zastávkou je hlavní město Saint John’s. Projíždím zastavěnou oblastí směrem na západ od letiště, která už je součástí hlavního města. Přirozeným centrem města je přístav. Je až pitoreskní, jak se nad přízemními či jednopatrovými domky najednou tyčí obrovská výletní loď. V tu chvíli nemá cenu trávit v okolí přístavu čas. Jakmile je zaoceánská výletní loď v přístavu, znamená to, že přilehlé oblasti s obchody, kde jsou „výhodné ceny“ jsou zaplaveny stovkami návštěvníků.

Přístav Saint John - Antigua, Karibik

Přístav v Saint John - Antigua, Karibik

Výletní loď v přístavu - Antigua, Karibik

Svatojánská katedrála

Loď má odplout v 15.30, takže do té doby mám možnost prohlédnout si jiná zajímavá místa města. Kroky mě vedou k Svatojánské katedrále. Však po světci Janovi je pojmenované celé město. Katedrála je přirozenou dominantou města díky umístění na pahorku nad centrem. Její dvě věže, levá je osazená hodinovým strojem, jsou navigačními majáky pro turisty. Naštěstí pasažéři z lodě se nevydávají za touto turistickou atrakcí a stačí jim zaplnit turistické obchody v blízkosti přístavu. Katedrála svatého Jana je příjemnou tichou oázou rušného města. Po odplutí lodi je celé město poměrně tiché, a to celý týden, než připluje další loď. Katedrála má dřevem obložený vnitřek a symbolizuje obrácenou loď. Líbí se mi, že uvnitř jsou vyvěšené státní vlajky.

Katedrála svatého Jana - Antigua, Karibik

Katedrála svatého Jana, interiér - Antigua, Karibik

Vjezd do přístavu chrání dvě pevnosti, které jsou volně přístupné. Jednou z nich je severní Fort James. Jižní mys chrání Fort Barrington. Já jsem zamířil do pevnosti Fort James. Je to již stranou města, ale otevírají se mi z pevnosti nádherné výhledy na přístav i hlavní město.

Fort James - Antigua, Karibik

Tržiště v Saint John - Antigua, Karibik

Vracím se zpět do centra, abych navštívil městskou tržnici a nakoupil si lahodné tropické ovoce. Před tržnicí stojí monumentální pomník věnovaný zakladateli moderní Antiguy a Barbudy, již dříve zmíněnému V. C. Birdovi. Loď již odplula a já si můžu prohlédnout malebné centrum města. Jak zjišťuji, ceny se vrátily zřejmě k normálu, tj. jsou asi o 20 % nižší, než když v přístavu kotví výletní loď. Dostávám se i na hlavní poštu, abych si zakoupil poštovní známky.

V. C. Bird, pomník - Antigua, Karibik

Pošta - Antigua, Karibik

Nelsonova loděnice

Další dny věnuji prohlídce ostrova. Největším turistickým lákadlem je Nelson’s Dockyard (Nelsonova loděnice), která se nachází na jihu ostrova v English Harbour (Anglický přístav). Je jasné, že na toto místo se musím podívat nejdříve. Cesta na jih přes ostrov je příjemná, podél silnice se objevují stánky, ve kterých se prodává sezónní tropické ovoce: banány, ananasy i manga. Krajina je mírně zvlněná a políčka střídá tropický prales.

English Harbour - Antigua, Karibik

Před samotným vjezdem do English Harbour zastavuji na oddych a kochání se v obci Falmouth Habour. Záliv je větší než sousední English Harbour a přístav slouží pro majitele jachet, které Karibik hojně křižují.

Falmouth Harbour - Antigua, Karibik

Vjezd do Nelsonovy loděnice je zpoplatněn, ale já vystoupím před vstupní branou. Výhodou je, že je tu i poštovní přepážka. Zaplatím neveliké vstupné a již se můžu kochat místem, kde pobýval slavný admirál Horatio Nelson. Je faktem, že jeho pobyt v Karibiku je spojený s kariérním růstem v námořnictvu. Během karibského pobytu se díky své schopnosti rychle vypracoval z poručíka na kapitána. V prostoru bývalé loděnice je vkusně zařízené muzeum, věnované této osobnosti. Naštěstí je tu i restaurace, kde se dá příjemně naobědvat. Jen si dejte pozor na karibské pivo CARIB. Sice se podává pouze v třetinkách a s měsíčkem limetky položeným na hrdlo, ale v tropickém podnebí rychle hasí žízeň a ještě rychleji stoupá do hlavy.

Nelsonova loděnice, výhled - Antigua, Karibik

Nelsonova loděnice, kotva - Antigua, Karibik

Nelsonova loděnice, budova - Antigua, Karibik

Nelsonova ložnice - Antigua, Karibik

Další zajímavá místa ostrova Antigua

Když opouštím loděnici, dostávám dobrý tip, abych se nechal vyvézt k pravému mysu zálivu English Harbour, kde se nachází skalní útvar Pillars of Hercules (Herkulovy sloupy), kde se nachází krásné vyhlídkové místo na celý záliv, včetně Nelsonovy loděnice.

Další místo, které stojí za návštěvu na tomto ostrově je Halfmoon Bay (Půlměsíční zátoka). Název dostala podle tvaru do písmeně C. Je tu klid, krásná písečná pláž a žádný fungující resort v dohledu. Naštěstí je tu místní restaurace, která základní potřeby hladu i žízně bohatě uspokojí. Sice stranou pláže je vidět bývalý resort, ale z důvodu nevyjasněných majetkových práv léta nefunguje.

Half Moon Bay - Antigua, Karibik

Pokračujeme-li proti směru hodinových ručiček podél pobřeží, dostaneme se do severovýchodního cípu ostrova, kde se nachází Devil’s Bridge National Park (NP Ďáblův most). Jedná se o skalní bránu, kterou vyhloubily divoké vlny Atlantského oceánu. 

Devil´s Bridge - Antigua, Karibik

Východním směrem se dostáváme k poslednímu turistickému místu, o kterém se chci zmínit, a to je historický cukrovar, vlastně třtinovar, Betty’s Hope (Bětčina naděje). Zde si prohlížím výstavu, která ukazuje způsoby pěstování cukrové třtiny i proces jejího zpracování.

Betty´s Hope - Antigua, Karibik

Na závěr...

Ostrov Antigua nabízí i další historická místa a pláže, kde můžete nalézt příjemné tropické rozptýlení. Antigua a Barbuda má s Evropskou unií uzavřenou bezvízovou smlouvu, a to až na 90 dní za účelem turistiky. Platí se zde východokaribskými dolary, které jsou pevně navázané na dolary americké. Nejlepším obdobím pro cesty je přelom roku, ale i v květnu a v červnu je tu příjemné počasí bez srážek a hurikánů.

SPZ - Antigua, Karibik

Přečtěte si také o sousedním Montserratu.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej