Montserrat, ostrov v nouzovém stavu

Pro tento měsíc, jsem si pro vás připravil pozvánku na ostrov, který už od roku 1995 je v nouzovém stavu. Přiznávám, že události těchto dnů mě na tuto myšlenku přivedly. Jsem optimista a věřím, že nouzový stav nebude dlouho trvat a opět budeme moci vyrazit do světa za objevováním nejen přírodních a kulturních památek, ale také za objevování sebe sama.

Kde najdete ostrov Montserrat?

Montserrat se nachází v náhrdelníku ostrovů Malých Antil mezi ještě mnou nepopsanými ostrovy: francouzským Guadeloupe, nezávislou Antiguou a popsaným ostrovem Nevis, který je součástí státu Svatý Kryštof a Nevis. Patří tedy do skupiny Závětrných ostrovů.

Tabule s mapou ostrova - Ostrov Montserrat, Karibik

Podle názvu by se dalo uvažovat o ostrovech, kterým se hurikány a jiné větrné smrště vyhýbají. Bohužel tomu není tak. V říjnu roku 1989 udeřil na ostrov hurikán Hugo, který ostrov naprosto zpustošil. Veškerá infrastruktura byla poničená a trvalo poměrně dlouho, než se na ostrov opět vrátili turisté a infrastruktura se dala do pořádku. Tím ovšem pohromy tohoto 102 kilometrů čtverečních malého ostrova nekončí. 

V červenci roku 1995 se probudila mohutnými erupcemi sopka Soufrière, do té doby spící a nečinná. Erupce byla tak náhlá, že to překvapilo obyvatele ostrova. Naštěstí ztráty byly minimální. Ale od té doby je sopka aktivní a z toho důvodu jsou tři pětiny ostrova přístupných na výjimky, v době klidu vulkánu, a ve zbytku se snaží obyvatelé žít. Občas se kvůli aktivitě sopky možnost přístupu zakáže.

Lávová řeka, cedule - Ostrov Montserrat, Karibik

Lávová řeka - Ostrov Montserrat, KaribikStaré letiště - Ostrov Montserrat, Karibik

Staré letiště, budova - Ostrov Montserrat, Karibik

Pod nánosy popela a bahna zůstal i Plymouth – do té doby hlavní město ostrova. Vlastně by se slušelo napsat, že hlavním městem bylo a ještě je značnou dobu po mohutném výbuchu sopky. Oficiálně hlavním městem zůstává, třebaže všechny správní budovy a úřady se přesunuly z nebezpečného jihu ostrova na sever. Zde se pomocí provizorních staveb proměnila ospalá poklidná vesnička Brades do ospalého poklidného faktického hlavního města ostrova.

Vládní čtvrť - Ostrov Montserrat, Karibik

To se událo až v roce 1998, neboť do roku 1997 se snažili místní následky erupce v Plymouthu odstranit a vrátit se k původnímu životu. Leč aktivní vulkán jejich plány a záměry změnil. Vypadá to, že nevratně. Jih ostrova je ponechán vulkanické činnosti, přírodě a stal se bezzásahovou zónou bez přítomnosti lidské aktivity.

Na činnost vulkánu dohlíží observatoř Montserrat Volcano Observatory, kde vás seznámí s historií činnosti sopky, promítnou vám filmy o výbuchu a z vyhlídkové plošiny můžete neklidnou sopku velmi dobře pozorovat. A z vlastní zkušenosti můžu napsat, že jsou rádi za každého návštěvníka.

Vulkán - Ostrov Montserrat, Karibik

Vulkán, detail - Ostrov Montserrat, Karibik

První seismologická stanice se zde objevila již v roce 1937, ale observatoř vznikla až v roce 1998 a zažila již tři stěhování. Z původního místa v Plymouthu se přesunula do Flemmings, kde v roce 2003 zřejmě nastálo zakotvila. Neplatí se zde žádné vstupné, ale očekává se, že na provoz přispějete zakoupením filmů, knih či upomínkových předmětů s motivem observatoře.

Pohled na Vulkán - Ostrov Montserrat, Karibik

Montserrat je stále zámořským územím Spojeného království, a tím pádem zde vládne královna Alžběta II. zastoupená guvernérem ostrova. Samostatnost Montserratu byla připravená k vyhlášení v roce 1990. Kvůli řádění hurikánu Hugo byla odložená a po roce 1995 na neurčito. Ze současných 4500 obyvatel o samostatnosti nikdo neuvažuje a zůstávají pod ekonomickou záštitou Spojeného království.

Ostrov Montserrat má co nabídnout

Vulkán je pro návštěvníka ostrova zřejmě největším lákadlem, ale ostrov může toho nabídnout více. Tropické podnebí, Karibské moře, opuštěné prázdné pláže a přívětivost místních jsou velkou neobjevenou devizou tohoto ostrova. Turistická infrastruktura tu není zavedená pro masovou turistiku, ale kdo touží po klidu, odpočinku bez stresu a pomalu plynoucí dovolené, pro toho je ostrov vysněným rájem. Na velké rezorty či hotelové komplexy zapomeňte. Většina ubytovacích míst je v soukromí. My jsme měli velké štěstí, že jsme se ubytovali ve velkém domě, který patřil řediteli observatoře. Ubytování si musíte zajistit dopředu a je z čeho si vybírat.

Kde se na ostrově ubytovat?

Nebuďte však překvapení, že neobdržíte klíče od svých pokojů či pronajatých apartmánů (vil). Montserrat se těší velmi nízké kriminalitě a všeobecnému bezpečí. Je to dáno zřejmě tím, že celý ostrov žije v nebezpečí. Ale v současnosti díky sledování vulkánu se nemusíte nenadálé erupce obávat. Dokonce by se dalo říci, že se zde všichni znají. A vlastníci nemovitosti, kde se ubytujete, vás zaštítí.

Vila - Ostrov Montserrat, Karibik

Stravování na ostrově

Zásobování ostrova funguje bezproblémově. Připravte se však na to, že si jídlo musíte koupit sami a vařit si. Pokud však narazíte na otevřenou restauraci (je to možné), určitě zamiřte dovnitř a objednejte si ostrovní specialitu – Kozí vodu (Goat water). Jedná se o velmi delikátní guláš, spojení irské tradice a karibské rozmanitosti chutí. V dobách, kdy celé Irsko bylo součástí Spojeného království, sem proudili Irové a usazovali se na ostrově. Proto vstupní razítko do pasu je zelené a ve tvaru trojlístku. V současné době tu naleznete spíše zdomácnělé Kanaďany či obyvatele Spojených států amerických. Ale nadnárodní řetězce rychlého občerstvení byste tu hledali marně.

Plymouth, město duchů

Pokud bude aktivita vulkánu nízká, určitě navštivte hlavní město Plymouth – je to zajímavé místo duchů, kde stále můžete narazit na pozůstatky nucené evakuace. Doporučuji si objednat výlet u místního průvodce. Velmi atraktivní je si prohlédnout přístavní Plymouth z lodi. Opět se lodní výlety řídí aktivitou sopky. Zpravidla se vyplouvá z přístavu na severozápadě ostrova a podél ostrova plujete až k přístavním molům města Plymouth. Pokud vám to finance dovolí, doporučuji výlet vrtulníkem nad „uzavřenou oblastí“. Pokud budete mít štěstí, podíváte se z helikoptéry do jícnu kráteru a ucítíte výrony síry a uvidíte vykrystalizovanou síru na povrchu zemském.

Pylmouth - Ostrov Montserrat, Karibik

Plymouth z lodi - Ostrov Montserrat, KaribikPlymouth, pobřeží - Ostrov Montserrat, Karibik

Na ostrově se nacházejí písečné pláže, nejzajímavější je asi ta s černým vulkanickým pískem na západním pobřeží.

Pláž Woodlands Bay Bech - Ostrov Montserrat, Karibik

Určitě si půjčte na ostrově automobil, neboť veřejná doprava neexistuje. K zapůjčení auta je potřeba, abyste zaplatili 50 východokaribských dolarů, které jsou potřeba k vystavení dočasné řidičské licence. Provoz na ostrově je samozřejmě levostranný a intenzita provozu je nízká. Na mé dotazy ohledně rychlostních limitů se mi od policisty dostalo ubezpečení, že budu jezdit velmi pomalu, vlevo a před každou zatáčkou, do které není vidět, troubit.

Letiště - Ostrov Montserrat, Karibik

Pošta - Ostrov Montserrat, Karibik

Východokaribskými dolary se oficiálně platí po celém ostrově a můžete je směnit ve dvou bankách, které zde působí. Ale není problém platit americkými dolary. Platebními kartami je zde téměř nemožné platit. Na ostrov se dostanete letecky či lodí ze sousední Antiguy. Vstupní vízum není zapotřebí.

Přečtěte si také o dalším ostrově Závětrných ostrovů - poklidném ostrově Barbuda.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej