Barbados, od království po republiku

Dnes vás zvu opět do mnou oblíbeného Karibiku. A jak je mým dobrým zvykem, představím vám opět jeden z ostrovů Malých Antil. A to konkrétně Barbados. Barbados je výjimečný tím, že z toho náhrdelníku ostrovů a ostrůvků Malých Antil táhnoucích se od Portorika až k břehům Jižní Ameriky vybočuje. Pokud se dobře zadíváte na mapu, zjistíte, že ostrov je vychýlen východně a vlastně už není omýván vodami Karibského moře. Je plně obklopen vodami Atlantského oceánu. Ale kulturně ho do Karibiku směle řadíme.

Barbadoská vlajka - Barbados, Karibik

Z historie ostrova Barbados

Ostrov objevil v 16. století Portugalci a jméno je odvozeno od vousů. Portugalcům zřejmě dlouhé liány fíkovníků, které na ostrově rostou, vousy připomínaly. Od 17. století byl ostrov držen Brity, a to až do 30. 11. 1966, kdy v rámci Britského společenství získal nezávislost. Přesto hlavou státu po dalších 55 let byla britská panovnice Alžběta II. Ta se dožila i toho, že 30. 11. 2021 Barbados vyhlásil republiku, zvolil si prezidentku, shodou okolností generální guvernérku, která na ostrově zastupovala královnu, a tím se dle jejich slov definitivně odstřihl od své koloniální minulosti.

Ostrov je rovinatý

Barbados se od ostatních ostrovů Malých Antil poměrně odlišuje. Když jsem kroužil v malém letadle nad ostrovem, všiml jsem si, že tu neční žádný kužel bývalého vulkánu. A toto se mi pak po mých cestách Barbadosem potvrdilo. Ostrov je rovinatý s převažujícími nížinami, jen občas se najde nějaká vyvýšenina. Jde však spíše vyvýšenou rovinu než nějaké skutečné pohoří. Však také nejvyšší vrchol Barbadosu jménem Mount Hillaby měří pouhých 340 metrů, měřeno od úrovně moře. Později jsem vyčetl, že ostrov nevznikl vulkanickou činností, však také leží mimo střet zemských desek, což se o ostatních Návětrných i Závětrných ostrovech nedá napsat. 

Západ slunce - Barbados, Karibik

Mezinárodní letiště Grantleye Adamse

Jak jsem se již zmínil, na ostrov jsem vždy přilétal. Mezinárodní letiště je na jihu ostrova, který svým tvarem připomíná kapku. Mezinárodní letiště nese jméno Grantleye Adamse, jenž byl barbadoským politikem, který založil politickou stranu Barbados Labour Party a v letech 1958 až 1962 byl jediným předsedou vlády krátkodobého státního útvaru Západoindické federace. První letadlo na Barbadosu přistálo již v roce 1913, ale pravidelná osobní letecká přeprava začala až v roce 1939.

Zalétejte si s legendárním Concordem v muzeu Concorde Experience

Zajímavostí je i to, že součástí letiště je muzeum Concorde Experience. Jedná se o nové muzeum, kde máte možnost zalétat si s legendárním Concordem. Samozřejmě se jedná pouze o let simulovaný, ale je velmi realistický. Simulátor je přizpůsoben široké veřejnosti, tak vás nepřekvapí, že s letadlem můžete nejen létat, ale zkusit si i potápění a různé letecké kličky. Omezeno je to pouze na oblast Barbadosu. Přesto když rolujete tento typ nadzvukového letadla po dráze, neubráníte se jistému vzrušení. Barbados o rozloze 432 kilometry čtvereční přeletíte tímto letadlem za necelou minutu! V muzeu se dozvíte i technické údaje o tomto letadlu. Zajímavostí je jeho cestovní rychlost, která je rovna dvěma Machům! Počet strojů, které byly vyrobeny, je dvacet. A jeden z nich je zrovna odstaven zde, na Barbadosu. Proč tomu tak je? Kladl jsem si otázku. Odpověď jsem se dozvěděl od jednoho z průvodců. Concorde létal pouze na čtyři letiště: Londýn, Paříž, New York a Barbados. A největší lákadlo tohoto muzea tkví v tom, že si Concorde můžete prohlédnout, a to nejen z dálky, ale i z blízka a do letadla se i podívat.

Hlavní město Bridgetown

Hlavní město ostrova je vzdáleno od letiště asi 16 kilometrů a pohodlně se tam dostanete autobusovým spojem z letiště. Ale pozor! Jelikož se jedná o bývalou britskou kolonii, tak se tu jezdí vlevo. A z mého pozorování bych řekl, že je zde i nejhustší provoz ze všech maloantilských ostrovů. Bridgetown, hlavní město Barbadosu, je pojmenováno po mostě. Most (Chamberlain Bridge) spojuje dvě hlavní náměstí: Nezávislosti (Independence) a Národních hrdinů (National Heroes). Náměstí Národních hrdinů se dříve jmenovalo Trafalgarské. Most se klene přes Ústavní řeku (Constitution River) nedaleko jejího ústí do oceánu. Přešel jsem tedy po mostě, které dalo městu jméno, a ocitl jsem se v historické části města, které zdobí budovy v koloniálním stylu.

Brána do Bridgetownu - Barbados, Karibik

Budova Parlamentu

Světlou výjimkou je budova Parlamentu, který je dvoukomorový. Ta je postavena v anglikánském slohu a výraznou Hodinovou věží. V budově Parlamentu je umístěno muzeum, které lze navštívit. Prohlídka se koná s průvodcem, a pokud je udělen souhlas, mohou návštěvníci z Barbadosu i ze zahraničí se účastnit parlamentních debat. V rámci prohlídky je možné prohlédnout si obě komory parlamentu i Hodinovou věž. Pořizování fotografií, stejně jako nošení jídla či pití, je zakázáno. Pokud holdujete žvýkačkám, zbavte se jí před vstupem do muzea. Jelikož se v Bridgetownu nachází nejkrásnější pláž s bílým pískem, je v muzeu i tabulka, která upozorňuje, že na návštěvě musíte mít košili a boty. Vstup jen v plážovém úboru není povolen! Funkce parlamentu je na Barbadosu zřízena v roce 1639, neboť ostrov se vždy těšil rozsáhlé vnitřní autonomii, a je třetím parlamentem západní polokoule.

Parlament - Barbados, Karibik

Parlament, věž - Barbados, Karibik

Nákupy v centru města

Pokud už máte historie dost, můžete v Bridgetownu propadnout nákupům. Pro nákupy jsou nejlepší dvě obchodní ulice Broad Street a Swan Street. Na těchto ulicích najdete řadu obchodních domů a nákupních galerií. Na obě ulice se dostanete velmi snadno od budovy Parlamentu, neboť se u této nepřehlédnutelné budovy města sbíhají. Ani se nedivím, že v roce 2011 byl střed města zapsán na Seznam světových památek UNESCO.

Přístav v Bridgetown

Jakmile máte ruchu hlavního města dost, doporučuji si zajít do přístavu, kde vždy kotví nějaká zaoceánská loď. Bridgetown patří k pravidelným zastávkám výletních lodí křižujících Karibik. 

Výletní lodě - Barbados, Karibik

Výlet ponorkou za krásami podmořského života

Když už se dostanete do přístavu, můžete jako já zkusit plavbu ponorkou. Společnost Atlantis Submarines Barbados nabízí výlety pod hladinu. Tyto organizované výlety jsou velmi dobře zajištěné. Ve stanovený čas se skupina shromáždí v budově společnosti ke krátké instruktáži. Pak se nalodíte na rychlý člun, který vás odveze na širý oceán, ale stále v dohledu města. Tam vyčkáte na vynoření ponorky a otevření poklopu. Jakmile se nalodí do ponorky poslední návštěvník, poklop se hermeticky uzavře a ponorka začne s ponorem. Po chvíli se ocitnete v dosahu korálů a podmořského života. Silné reflektory vysílají koncentrovaný paprsek světla, který prořezává modro-modrou modř podvodního světla. Díky tomu vidíme barevný život pod mořskou hladinou. Hodinový výlet končí prohlídkou potopeného vraku. Pokud však jste rozmazlení krásami Rudého moře, či potápění na Maledivách, budete lehce z výletu barbadoskou ponorkou zklamaní. Pokud jste však nikdy v ponorce nebyli, a netrpíte úzkostmi ze stísněných prostor, bude se vám výlet líbit.

Vynoření ponorky - Barbados, Karibik

V ponorce - Barbados, Karibik

V ponorce, okénka - Barbados, Karibik

Barbadoské pláže lákají k odpočinku

Ale Barbados je hlavně odpočinkovou destinací. Už jsem zmínil vyhlášenou pláž s bílým pískem, která se jmenuje Brownes Beach či sousedící Pebbles Beach. Je na nich veškeré zázemí, jak velká parkoviště pro auta, tak samozřejmě sprchy se sladkou vodou či řada stánků s občerstvením. 

Browne´s Beach - Barbados, Karibik

Pláže se nacházejí na západním pobřeží ostrova jižně od středu hlavního města Bridgetown. Není vůbec problém zahrát si s místními kluky plážovou kopanou, populární je i plážová odbíjená.

Browne´s Beach, kopaná - Barbados, Karibik

Na závěr...

Čas na Barbadosu plyne opravdu pomalu a není kam spěchat. Pokud si dopřejete i lahodný barbadoský rum, nejlépe v nějakém koktejlu, užijete si pravou karibskou atmosféru. Já jsem si velice oblíbil rum s příchutí kokosu ředěný ananasovým džusem.

Barbados nabízí řadu přírodních památek. Nejvyhlášenější je zřejmě oceánská jeskyně Animal Flower Cave či přírodní rezervace Barbados Wildlife Reserve.

Barbados má stabilní tropické podnebí s příjemnými teplotami kolem 25 – 30 °C. Barbados je vhodné navštívit od listopadu do června. Ve zbylém období vás tu můžou zastihnout tropické deště a hurikány. Na ostrově se platí barbadoskými dolary, které jsou pevně navázané na americké dolary v poměru 2:1. Rozšířená je i platba platebními kartami. Barbados má uzavřenou bezvízovou dohodu s Evropskou unií až na 90 dní. Pokud si chcete užít malou Anglii v Karibiku, pak je Barbados volbou číslo jedna, neboť přezdívka tohoto karibského ostrova je přiléhavá.

Přečtěte si také Grenadě, příjemném ostrově Malých Antil s vůní muškátového oříšku.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej