Grenada – příjemný ostrov Malých Antil

Začal nám podzim a je nejvyšší čas přemýšlet o zimní dovolené. Pokud nepatříte k příznivcům zimních sportů a radovánek, měli byste zamířit do tepla. Já jsem velký milovník Karibiku a Malých Antil, proto vám na zimu doporučuji právě tuto oblast. Abyste měli na výběr, přidám další ostrov, který vám představím.

Kde najdete Grenadu?

Grenada je nejjižnějším ostrovem Severní Ameriky a tvoří tak geografickou výspu kontinentu. Na jih od Grenady se ještě nachází Trinidad a Tobago. Tato republika je sice řazena do Karibiku, ale již leží v Jižní Americe. Grenada je konstitučním královstvím a personálně je ve svazku se Spojeným královstvím, přestože je samostatným státem již od roku 1974. Královna je na ostrově zastoupená generálním guvernérem, který má reprezentativní úlohu.

Grenada - Pláž Grand Anse

Z grenadské historie

Možná si vzpomenete na podzim roku 1983, kdy se v československém tisku objevovaly palcové titulky na prvních stránkách. Ty hlásaly Ruce pryč od Grenady! Souviselo to s americkou invazí na ostrov za podpory karibských států, v čele Jamajky a Barbadosu. Pokud již nejste pamětníky těchto událostí, nevadí to. Pokud ano, tak si zajisté vybavíte, že Grenada nastolila politiku sbližování s Kubou a Sovětským svazem v duchu umírněného marxismu. 

Když se však na Grenadě chopila vlády radikální marxistická vojenská diktatura, zasáhly Spojené státy americké. Byla to po prohrané válce ve Vietnamu první zahraniční operace. Oficiálním důvodem byla ochrana 800 amerických vysokoškolských studentů, kteří na Grenadě studovali. Mimochodem, ta univerzita na Grenadě stále funguje. Tato intervence způsobila, že jediným státem Karibiku se socialistickým zřízením je nadále Kuba. (Nádherný článek o Kubě je na těchto webových stránkách uveřejněn.)

Potřebujete na Grenadu vízum?

Politický systém byl v posledních letech nestabilní, hlavně v otázkách vízové politiky. Střídala se období bezvízová a vízová. Jeden čas bylo poměrně složité vízum na Grenadu získat. To je naštěstí již minulostí, neboť Grenada a Evropská unie podepsaly dohodu o bezvízovém styku na 90 dní v rámci půlroční doby. Já jsem pobýval na Grenadě před čtyřmi roky, a to ještě tato dohoda neplatila. Ale platilo bezvízové období. Asi měsíc. Takže jsem s sebou vezl vytištěný dopis z grenadského ministerstva, kde jasně bylo napsáno, že mám právo na Grenadu vstoupit bez víz. Tento dopis mi pomohl na trinidadském letišti, kde ještě neměli zaevidovanou změnu vízového režimu a odmítali mě vpustit na palubu letadla.

Po příletu...

Po příletu na Grenadu jsem vyplnil pouze vstupní formulář. Pravdivě jsem uvedl, že jsem vysokoškolský učitel. To způsobilo, že si se mnou starší pohraničník dlouze povídal. Dokonce jsem mu musel ukázat svůj přenosný počítač a dlouze vysvětlovat, že na místní americké univerzitě nehodlám přednášet. Pamatoval si boje a možná byl i přímý účastník. Invaze a postoj k ní stále rozděluje obyvatelstvo Grenady, proto je vhodné toto téma s místními vůbec neotvírat. Stále je to přítomná bolest u starších lidí.

Krásy ostrova Grenada

Ale dost historie. Já vám chci představit krásy tohoto karibského ostrova. Jedná se o tropický ostrov, teploty jsou tu celoročně mezi 25 a 35 °C. Vlhkost začíná stoupat v květnu a ve vyšších hodnotách se drží až do října. Během července a srpna je hurikánová sezóna. V roce 2004 hurikán Ivan způsobil značné materiální škody, ale ty jsou již neznatelné. 

Grenada - Mt. Pandy Beach

Stát se skládá ze tří ostrovů. Největším je stejnojmenný ostrov, druhý je Carriacou a třetím Petit Martinique. Pokud vyhledáváte naprostý klid, kde se vůbec nic neděje, volte zmíněné malé ostrovy. Avšak hlavní ostrov je velmi poklidný a turisté se rozptýlí. Nejlépe je si sehnat ubytování na jih od hlavního města, kde se nachází nejkrásnější a zároveň největší pláž ostrova s přilehlou obcí Grand Anse.

Za přírodou...

Nemusíte se obávat ani toho, že mezinárodní letiště je umístěno na jihu ostrova, neboť letadla v noci nepřilétávají. Na ostrově funguje autobusové spojení, přesto doporučuji si pronajmout automobil, abyste se dostali ke všem krásám ostrova. Těmi nejméně dostupnými jsou vodopády uprostřed ostrova v pralesním porostu. Ale vodopád Concordia je dostupný poměrně lehce a je u něj zřízená turistická vybavenost: občerstvení, prodejna suvenýrů i místního ovoce. Nejvyšším vodopádem je Mt. Carmel. Nejmalebnější vodopád je vodopád Sedmi sester a v jeho blízkosti se nachází Líbánkový vodopád.

Grenada - vodopád Concordia

Z přírodních památek stojí za zmínku ještě přírodní rezervace Grand Etang s úchvatným kráterovým jezerem

Grenada - Kráterové jezero

Nesmím ani zapomenout na podmořskou rezervaci, kde jsou umístěné podvodní sochy. Pokud nepatříte k hlubinným potápěčům, můžete si tuto podvodní galerii prohlédnout pouze s dýchací trubicí a maskou. Do této podmořské rezervace se dostanete s jakoukoliv výpravou, kterou pořádají potápěčská centra v Grand Anse. Karibik je teplé moře, tudíž si nemusíte na tělo nandávat neopren. Grenada, stejně jako další ostrovy Malých Antil, je příhodná pro potápění. Klidné moře je vhodné i pro začátečníky.

Člun na potápění

Památky na Grenadě

Ležet však celý pobyt jen na pláži s občasným smočením v moři by byla škoda. Pokud chcete nahlédnout do tajů historie, měli byste navštívit hlavní město St. Goerge´s. To je přirozeným přístavem ostrova, neboť se nachází kolem zátoky. Na ostrohu se tyčí Jiřská pevnost, ve které je muzeum, kde se o ostrovní historii dovíte to podstatné. Zde byl vězněn a posléze i popraven umírněný marxista Maurice Bishop se ženou a čtyřmi dětmi v tragickém roce 1983. Dnes mezinárodní letiště na Grenadě nese jeho jméno. Z ponurých dějin stačí vystoupit na hradby pevnosti a rozhlédnout se po zálivu a hlavním městě. Karibské slunce, pohoda a čerstvý mořský vánek vám od tíživé historie uleví.

Pevnost St. George´s

Pokud vám trochu otrne, můžete na východě ostrova navštívit bývalé letiště, kde jsou ještě dva vraky letadel kubánské společnosti, vyrobené v Sovětském svazu. Toto letiště sehrálo v roce 1983 také svou roli, neboť ho stavěli kubánští dělníci.

Grenada - vraky letadel

Grenadský muškátový oříšek

Grenada patří mezi největší vývozce muškátového oříšku. Tato plodina je pro Grenadu natolik významná, že se oříšek dostal i na státní vlajku. Za návštěvou továrny na zpracování muškátového oříšku a květu musíte zajet do města Gouyave. Téměř veškerá práce probíhá ručně a možná budete překvapení, co všechno se dá z plodu muškátovníku pravého udělat.

Grenadské muškátové oříšky

Grenada - v továrně

Grenada - muškátové oříšky

Pár praktických rad na závěr

Grenada je nejmenším státem západní polokoule. Avšak letecké spojení s Evropou i Severní Amerikou existuje. Z Prahy však přímá linka nelétá. Musíte přestoupit v Londýně, Spojených státech, nebo na karibských ostrovech. Kam se dostanete z Amsterodamu či Paříže. Na ostrově se platí východokaribskými dolary, které v místní směnárně směníte za americké dolary bez problému, neboť kurs je fixní. Můžete platit i americkými dolary, ale je o něco málo horší kurs. Po celém ostrově (vyjma trhů) můžete platit platebními kartami. Nezapomeňte si s sebou vzít adaptér, neboť zde nejsou zástrčky evropského typu.

Na úplný závěr snad jen parafráze: Ruce, nohy, tělo i duši na Grenadu!

Grenadská vlajka

Přečtěte si také o nedalekém státu Trinidad a Tobago a jeho karnevalu.

Přečtěte si další článek
Zaujal Vás náš článek?

Sdílejte ho na Facebooku

Chcete posílat články na e-mail?

Ochrana proti spamu:
Opište kontrolní text z obrázku. Jestliže nemůžete text přečíst, změňte jej